Ukrajina usporava Srbiju na putu ka STO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina usporava Srbiju na putu ka STO

NOVI SAD -

Srbija ima realne šanse da, do kraja 2012. godine, postane članica Svetske trgovinske organizacije, ali to zavisi najpre od ishoda bilateralnih pregovora sa Ukrajinom, čiji su zahtevi stvorili najviše problema našim pregovaračima, izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Bojana Todorović.

Srbija je do sada zaključila bilateralne sporazume sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čak 90 odsto zemalja članica Svetske trgovinske organizacije, a najveći deo propisa uskladila je sa pravilima te organizacije, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

Na primer, u pregovorima sa SAD ostalo je da se reši pitanje poljoprivrednih proizvoda, sa Brazilom trgovina mesom, ali ima tu još poteškoća, objašnjava Bojana Todorović.

Ona kaže da su, dugi niz godina, mnogim zemljama najveća prepreka u pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji bile Sjedinjene Američke Države, međutim, danas je to Ukrajina, koja svojim zahtevima, između ostalog, blokira i članstvo Srbije u toj organizaciji.

Primera radi, Ukrajina zahteva da se maksimalno smanje carine na sve ratarske i prehrambeno-poljoprivredne proizvode, što Srbiji nikako ne odgovara.

Bojana Todorović smatra da bi međudržavni trgovinski sporazum sa Ukrajinom mogao biti dobro rešenje za prevazilaženje problema i da bi ga što pre trebalo dogovoriti.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, pre svega pomoglo poljoprivredi, dok su drugi mišljenja da nam ono više znači u smislu poštovanja propisa nego u razmeni dobara i usluga.

Bilo kako bilo, odugovlačenje procesa pristupanja članstvu otvara mogućnost zemljama članicama da postave i dodatne zahteve, na šta one imaju pravo, pa je zato najbolje da se to što pre završi, jer je članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i uslov za prijem u Evropsku uniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.