Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina upozorava da će zamrznuti spoljni dug

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ponovo je danas upozorio da će njegova zemlja zamrznuti isplatu spoljnog duga u slučaju neuspeha pregovora s kreditorima o njegovom restrukturiranju, tvrdeći da mora da finansira sukob na istoku Ukrajine.

"Ukrajina danas potroši istu sumu za spoljni i unutrašnji dug koliko i za konflikt na istoku zemlje. Naš budžet to više ne može da podnese, a ne samo budžet, već ukrajinski narod više ne može ovako da živi", rekao je Jacenjuk na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sednici vlade.

Ukrajinski premijer je rekao da njegova vlada "ne želi da izvlači novac od naroda kako bi isplatila svoj spoljni dug".

Ukrajinska vlada je polovinom maja zapretila da će zamrznuti isplatu duga u slučaju neuspeha pregovora s kreditorima.

Na ivici bankrota posle tri godine recesije i godinu dana sukoba, Ukrajina je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kredit od 17,5 milijardi dolara na rok od četiri godine. Prva tranša zajma od pet milijardi dolara uplaćena je u martu ove godine.

U okviru tog programa kreditne pomoći, vlasti u Kijevu vode teške pregovore o restrukturiranju javnog duga koji će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute hrivnje i prazne državne kase.

Kredit MMF-a je osnova za pomoć od 40 milijardi dolara međunarodne zajednice.

Ukrajinski parlament je krajem maja usvojio zakon koji omogućava vladi da ukoliko bude bilo neophodno, uvede moratorijum na isplatu spoljnjeg duga zemlje.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jacenjuk: Ukrajina bi mogla zamrznuti otplatu vanjskog duga

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ponovo je danas upozorio da će njegova zemlja zamrznuti otplatu vanjskog duga u slučaju neuspjeha pregovora s kreditorima o njegovom restrukturiranju, tvrdeći da mora financirati sukob na istoku Ukrajine..."Ukrajina danas potroši isti iznos za vanjski...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.