Ukrajina udarila na istok: Zauzet aerodrom, u razmeni vatre više povređenih

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina udarila na istok: Zauzet aerodrom, u razmeni vatre više povređenih

Aktuelni ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov izjavio je danas da su pripadnici armije danas ponovo preuzeli kontrolu nad vojnim aerodromom u blizini Kramatorska na istoku zemlje. U današnjem jurišu vojnika ukrajinske armije poginula su najmanje četvorica pripadnika proruske “narodne milicije” koji su čuvali aerodrom, a prema nezvaničnim izvorima u proruskim trupama, na koje se pozivaju agencije, broj postradalih je znatno veći.

Ukrajinski vojnici su došli na vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aerodrom oklopnim transporterima. Aerodrom se nalazi između gradova Kramatorska i Slavjanska, rekli su telefonom za RIA Novosti aktivisti, pripadnici narodne milicije koja je bila na tom aerodromu.

#Kramators #Ukraine Pro #Kiev forces attacking airport. Witnesses see foreign militants. via live stream pic.twitter.com/k4b0QfDJ8U

— Mrs. D (@noDMF) April 15, 2014

- Oni su počeli da pregovaraju sa narodnom milicijom, koja je kontrolisala aerodrom. Pucnjava je počela neočekivano - rekli su oni.

Drugi pripadnici milicije blokirali su ulaz u grad Kramatorsk i spremni su da ga brane, rekli su aktivisti.

Ranije danas, AFP je javio da je kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, gde su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade.

Pročitajte još: Tenkovi u Donjecku i Slavjansku, ukrajinska poslanica slavi ubijanje proruskih separatista

U koloni se nalazilo 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica.

Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara severno od Slavjanska. Privremeni ukrajinski lideri ranije danas su najavili početak "antiterorističke operacije" u separatističkom regionu.

Radio Glas Rusije javio je jutros da iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se poslednjih dana.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.