Ukrajina u problemu, preti veliki udar? Putin sprema stotine hiljada vojnika

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 22:16

Ukrajina u problemu, preti veliki udar? Putin sprema stotine hiljada vojnika

Ruska strana priprema rezervne jedinice, koordinira ih i vrši druge pripreme za njihovo prebacivanje u Ukrajinu.

Ovo je saopštio bivši generalni tužilac Ukrajine i bivši šef Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje Jurij Lucenko, pozivajući se na američke obaveštajne podatke.

Putin je prošle godine pozvao oko 300 hiljada novih vojnih lica, a, kako nas sada upozoravaju američki obaveštajci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putin je početkom januara veliki broj njih poslao na unutrašnje ruske poligone na četiri meseca obuke i koordinacije, primetio je Lucenko. Istovremeno, bivši ukrajinski zvaničnik je naglasio da će koordinacija biti praćena vojnim vežbama.

Tako, prema rečima Lucenka, dodatne formacije Oružanih snaga Rusije mogu biti uvedene u Ukrajinu u maju ove godine.

Dan ranije je rekao da je ukrajinska strana od početka neprijateljstava izgubila oko 500 hiljada ljudi ukupno, ubijenih i ranjenih. Prema rečima bivšeg tužioca, objavljivanje ovih podataka biće šok za građane zemlje.

Vladimir Putin je ranije obavestio da u ukrajinskoj specijalnoj operaciji učestvuje oko 617 hiljada ruskog vojnog osoblja, sa dužinom kontaktne linije većom od 2 hiljade kilometara.

Direktno na liniji borbenih dejstava ima 244 hiljade mobilisanih vojnika. Sa druge strane, šef ukrajinske glavne obaveštajne uprave ministarstva odbrane ne misli tako.

Rusija ove godine neće moći da "zauzme” preostale teritorije Donjecke i Luganske oblasti, prognozira načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, koji je ranije "predvidio" da Ukrajinska vojska zauzima Krim 2023. godine. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe je u intervjuu američkom Volstrit Žurnalu dao najnoviju "prognozu“ za dalje vojne operacije, rekavši da ruske trupe ove godine neće moći da oslobode Donbas.

On je svoju izjavu opravdao rekavši da ruske trupe imaju "mnogo problema“. Istovremeno, on je priznao da ni ukrajinske oružane snage ne rade dobro, ali ruske oružane snage su "očigledno gore".

Prema Budanovu, Oružane snage Rusije "nemaju dovoljno snage" da "zauzmu" ostatak teritorije, pošto je rusko vojno osoblje navodno loše obučeno, nema dovoljno granata i nemaju vremena da obnove oklopna vozila, pošto ih Oružane snage Ukrajine brže uništavaju. Naravno, nije se zaustavio na tome i najavio je glavni "problem" Oružanih snaga Rusije. Kao prošle i pretprošle godine u pitanju je opet "nedostatak projektila".

Ovaj zaključak je doneo na osnovu činjenice da poslednjih dana nije bilo masovnih raketnih udara na Ukrajinu.

"Raketni napadi na ukrajinske gradove prestali su poslednjih nedelja pošto su ruske zalihe presušile", rekao je Budanov.

Koincidencija je da Amerikancima ova "prognoza“ odgovara, jer plan koji je prethodno predložio Pentagon, naglašava kako ukrajinske oružane snage ove godine treba da se održe u defanzivi, a tek iduće godine treba krenuti u kontraofanzivu, "pobeđujući" rusku vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.