Ukrajina sve jača, stiže 61 borbeni avion

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 12:58

Ukrajina sve jača, stiže 61 borbeni avion

Holandija i Danska prve su zemlje koje će Ukrajini ustupiti američke avione F-16.

Sada je poznat broj letelica – mada neke još treba osposobiti za letenje. Nejasno je koliko će trajati obuka ukrajinskih pilota.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski označio je isporuku borbenih aviona F-16 njegovoj zemlji kao "istorijsku". "F-16 će dati borcima i običnim građanima sveže poverenje i motivaciju", napisao je Zelenski na mreži X.

Tokom vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Holandija i Danska precizirale da će Kijevu ustupiti ukupno 61 borbeni avion američke proizvodnje. Prethodno je Vašington odobrio takvu isporuku.

Holandija će isporučiti 42 letelice, a Danska ukupno 19. Doduše, prema navodima holandskog Ministarstva odbrane, od 42 letelice trenutno su samo 24 u ispravnom stanju.

U nedelju su Zelenski i danska premijerka Mete Frederiksen zajedno seli u F-16, tokom posete ukrajinskog predsednika danskoj vazduhoplovnoj bazi u Skridstrupu

rederiksen je tom prilikom otkrila da je sedamdeset ukrajinskih pilota već na obuci u Danskoj.

Još je nejasno koliko će ta obuka trajati. Zelenski je naveo da će se truditi da obuka bude što brža. Očekuje se da Ukrajina dobije avione oko nove godine.

U subotu je pak ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov bio uzdržaniji. "Da očekivanja ne bi bila nerealna, računajte sa najmanje šest meseci (obuke), ali nemojte biti razočarani ukoliko potraje i duže", rekao je Reznikov za Kanal 24.

Čuje se da bi, osim Danske i Holandije, možda i Belgija i Norveška bile spremne da isporuče borbene avione F-16.

Kako kaže Karlo Masala, politikolog sa Univerziteta Bundesvera u Minhenu, nijedan sistem naoružanja ne može sam po sebi da prelomi dešavanja na frontu. Ali, nema sumnje da bi avioni značili Ukrajincima.

"Time bi mogli da štite vazdušni prostor za potrebe svojih trupa, posebno protiv ruskih vazduhoplovnih jedinica. Sada su ukrajinske snage bez zaštite protiv ruskih borbenih helikoptera", kaže Masala.

On misli da bi uz F-16 Ukrajinci mogli da se uhvate u koštac sa ruskim borbenim avionima, i da čak dobiju tu vazdušnu bitku.

"Teoretski bi mogli da prodru i u ruski vazdušni prostor kako bi oborili bombardere sa kojih se rakete ispaljuju ka Ukrajini. Ali tako nešto Zapad ne bi dozvolio", kaže ovaj stručnjak sa vojnog univerziteta.

Dodaje da ipak ima važnijih stvari od aviona: "Ukrajini pre svega treba artiljerijske municije, jer na mnogim delovima fronta traju masovni artiljerijski okršaji. Trebaju im kapaciteti za uklanjanje mina. I protivvazdušna odbrana kako bi mehanizovane jedinice opet mogle da deluju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.