Ukrajina saveznicima ne vredi ni prebijenog groša, čekaju da Ukrajinci unište sami sebe

Izvor: B92, 22.Sep.2023, 23:29

"Ukrajina saveznicima ne vredi ni prebijenog groša, čekaju da Ukrajinci unište sami sebe"

Najbliži saveznici Ukrajinu odavno ne gledaju kao ravnopravnog partnera, ne vredi im čak ni prebijenog groša i samo će čekati dok Ukrajinci ne unište sami sebe

Ovo je danas rekao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On se osvrnuo na nesuglasice između Poljske i Kijeva koje su izbile nakon što je Varšava produžila embargo na uvoz žita iz Ukrajine.

"Naši omiljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivnici su se posvađali bukvalno oko kore bajatog hleba. Poljska je produžila zabranu uvoza ukrajinskog žita na svoju teritoriju. Nije htela da posluša čak ni Evropsku komisiju. Primer Poljaka odmah su počele da slede i druge zemlje EU – Slovaci i Mađari. Kijev je odmah počeo da histeriše Poljskoj i požalio se Svetskoj trgovinskoj organizaciji – optužio je susede da pomažu Rusima! Kao, odlično rade po njihovim uputstvima. Za takve rusofobe, kao što su Poljaci, teško je naći veću uvredu", napisao je Medvedev.

Kako je dodao, "saveznici" misle samo o svojoj koristi.

"Svima je očigledno da čak ni najbliži saveznici odavno ne vide Ukrajinu kao ravnopravnog partnera. Ne vredi im čak ni prebijenog poljskog groša. Čim im to postane neisplativo, zatvore vrata“, istakao je Medvedev.

On je podsetio da su na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku Poljaci zapretili da će „zbog lošeg ponašanja“ zabraniti ne samo uvoz žita, nego i ukrajinskog voća i povrća.

"Takođe će prestati da isporučuju i savremeno oružje – njima samima je potrebnije. Dakle, faktički će čekati dok Ukrajinci sami sebe ne unište. A dalje… Poljska zna šta da radi sa tuđim zemljama. Sa takvim saveznicima neprijatelji im nisu potrebni. Samo mi je žao naroda tih zemalja – milioni građana će jednostavno početi da nestaju. Jedino postoji nada da će ljudi biti razumniji od njih i da će ih jednostavno skloniti sa političke scene", zaključio je Medvedev.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da Poljska neće predavati Ukrajini svoje novo naoružanje kupljeno za odbranu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.