Ukrajina saopštila da je oborila dva ruska vojna aviona

Izvor: VOA, 15.Jan.2024, 17:46

Ukrajina saopštila da je oborila dva ruska vojna aviona

Kijev — Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je iznad Azovskog mora oborila ruski avion za rano upozoravanje koji može da otkrije mete udaljene do 650 kilometara, i ključnu komandnu letjelicu koja prenosi informacije kopnenim trupama. Riječ je o značajnom udarcu za ruske snage. Azovsko more je između Rusije i Ukrajine. Moskva kontroliše njegovu cijelu obalu nakon što je osvojila velike djelove jugoistoka Ukrajine tokom invazije i aneksije Krima 2014. godine. Avioni su ključni za planiranje kretanja ruskih trupa na ratištu u Ukrajini. Ako se potvrdi njihovo obaranje, to bi bio veliki uspjeh za Kijev u gotovo dvogodišnjem ratu. "Jedna neprijateljska letjelica za radarski nadzor A-50, i vazdušni komandni centar Il-22 manje. Specijalna operacija u Azovskom regionu je bila uspješna", saopšteno je iz ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Glavni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni rekao je da je Kijev "uništio" avione. "Zahvalan sam vazduhoplovnim snagama na odlično planiranoj i izvedenoj operaciji u Azovskom regionu", naveo je Zalužni na Telegramu. Moskva nije komentarisala ukrajinske tvrdnje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nema informacije o incidentu i uputio ih na ministarstvo odbrane. Ruski ratni blogeri naveli su da su oba aviona pogođena u prijateljskoj vatri, ali nisu iznijeli dokaze za to. Ustvrdili su da je Il-22 oštećen, ali da je uspješno sletio. Berijev A-50, na kojem se nalazi veliki radar, obično ima 15-članu posadu. Il-22 je vazduhoplovni komandni centar. Nadgleda vojne operacije i šalje radio signale trupama na frontu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Valerij Zalužnji: Oborili smo dva komandno-kontrolna aviona Rusije, značajan udarac Moskvi

Izvor: Danas, 15.Jan.2024

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo oborilo je dva vitalna ruska aviona: letelicu za rano upozoravanje i kontrolu koja može da uoči mete na oko 650 kilometara daljine, i jedan leteći komandni centar koji šalje informacije kopnenim snagama, što je značajan udarac za vojsku Kremlja, rekao je danas šef...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.