Izvor: Deutsche Welle, 26.Nov.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina proglasila ratno stanje

Kijev je proglasio ratno stanje zbog incidenta u Kerčkom moreuzu gde je ruska mornarica zaplenila ukrajinske brodove. Dve strane prebacuju krivicu jedna na drugu. Azovsko more postaje poprište konflikta.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je proglasio ratno stanje na narednih 60 dana. Pre toga je naglasio da eventualno uvođenje ratnog stanja ne znači da Ukrajina planira ofanzivne akcije već da se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << „isključivo o zaštiti naše teritorije i bezbednosti naših građana“. Dodao je da se time ništa neće promeniti na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je takođe stavio prvi poziv rezervnog sastava vojske u stanje pripravnosti, ali je dodao da to ne znači mobilizaciju, bar ne u ovom trenutku.

Petro Porošenko

Drugi ukrajinski političari bili su oštriji u tonu. „Ovo nije samo napad na nas, već izazov za ceo civilizovani svet. Ovo je rat sa Ruskom Federacijom u našoj zemlji i šire od toga“, napisao je šef diplomatije Pavel Klimkin na Tviteru. On je za nemački tabloid Bild dešavanja od nedelje nazvao „aktom agresije protiv Ukrajine u neutralnim vodama Crnog mora“.

Ruska mornarica je u nedelju silom zaustavila ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu koji spaja Crno i Azovsko more. Najpre je oštećen ukrajinski vojni teretni brod, da bi potom bila zaplenjena još tri broda uz otvaranje paljbe. Prema izveštaju ukrajinskih medija, ranjeno je šest ukrajinskih vojnika.

Ruska tajna služba FSB saopštila je da su ukrajinski brodovi bili ilegalno u ruskim vodama te da nisu hteli da se zaustave kada im je tako naređeno. Prema dogovoru Moskve i Kijeva, ukrajinska strana bi trebalo da prijavi prolazak brodova što se, kako tvrdi FSB, ovaj put nije desilo.

Putin i Porošenko u borbi za rejting?

Kerčki moreuz se nalazi između ruskog kopna i anektiranog poluostrva Krim i predstavlja jedini vodeni put kojim ukrajinski brodovi mogu da stignu iz Odese u Marijupolj.

Azovsko more je prethodnih meseci bilo poprište brojnih incidenata u kojima su obe strane oduzimale ribarske brodove. Na to more izlazi i istok Ukrajine koji kontrolišu proruski separatisti te je stoga Marijupolj postao još značajniji za Kijev, kao najistočnija luka pod njegovom kontrolom. U poslednje vreme ukrajinska mornarica pokušava da pojača prisustvo oko Marijupolja.

„U Ukrajini su za nekoliko meseci predsednički izbori. Rejting predsednika Porošenka je vrlo loš“, analizira Ina Ruk, moskovska dopisnica nemačkog javnog servisa ARD. „Sa druge strane je u Rusiji prema anketama podrška Putinu drastično opala i ne bi bilo prvi put da se jedan konflikt iskoristi kako bi se sopstvena popularnost podigla.“

U nedelju uveče su desetine demonstranata u Kijevu delimično nasilno protestovale ispred ruske ambasade. Jake snage policije obezbeđivale su zgradu. Nedaleko je zapaljen jedan automobil sa ruskim diplomatskim registarskim oznakama. Ispred ruskog konzulata u Lavovu su nezadovoljnici zapalili automobilske gume.

NATO je pozvao na smirivanje tenzija i saopštio da prati razvoj u moreuzu i Azovskom moru. Zapadna vojna alijansa je saopštila da bez izuzetka podržava teritorijalni integritet Ukrajine i pozvala Rusiju da u „skladu sa međunarodnim pravom“ omogući ukrajinskim brodovima nesmetani prolaz. Slična poruka stigla je i iz Evropske unije.

Protesti pred ruskom ambasadom u Kijevu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija hitno se sastaje u ponedeljak popodne po srednjeevropskom vremenu. Prema diplomatskim izvorima, sednicu su tražile i Rusija i Ukrajina.

nr (dw, rtr, dpa, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.