Ruski gas se očekuje u Evropi za tri dana

Izvor: Blic, Beta, 09.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski gas se očekuje u Evropi za tri dana

Tim posmatrača Evropske unije, koji je u ranim popodnevnim satima doputovao u Kijev, počeo je rad na nadgledanju tranzita ruskog gasa, čime su ispunjeni svi uslovi dogovoreni između lidera EU, Rusije i Ukrajine za obnovu dotoka gasa, saopštila je Evropska komisija. Nešto kasnije, iako je saopšteno da Ukrajina pristaje da se i ruski stručnjači priključe posmatračima EU, došlo je do novog zastoja u pregovorima zbog neslaganja dve strane oko sastava komisije. Kako je rekao premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << češke Mirek Topolanek, problemi su prevaziđeni, a očekuje se da će dve strane doći do defiinitivnog sporazuma sutra, posle vanrednog sastanka Topolaneka sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Moskvi. Kada sporazum bude potpisan, situacija bi trebalo da se potpuno normalizuje za tri dana, koliko će biti potrebno gasu da iz Rusije, preko Ukrajine, stigne do potrošača u evropskim zemljama.

"Tim je počeo rad u centralnom dispečerskom centru Uktransgasa u Kijevu. To znači da su ispunjeni svi dogovoreni uslovi između lidera EU, Rusije i Ukrajine da bi odmah otpočeo dotok gasa iz Rusije ka evropskim potrošačima. Tim posmatrača će biti u mogućnosti da proveri podatke o dostavi gasa Ukrajini i da ga uporedi s podacima o količini gasa koja dolazi do potrošača u EU", ističe se u današnjem saopštenju EK.

U timu se nalazi 20 eksperata EU i većih gasnih kompanija, a predvodi ga Filip Kornelis, pomoćnik generalnog direktora u Direktoratu EK za saobraćaj i energetiku.

EK je ranije danas saopštila da su predsednik Komisije Žoze Manuel Baroso i ruski premijer Vladimir Putin potvrdili sporazum između EU, Rusije i Ukrajine o upućivanju posmatračke misije na ključne tačke ukrajinskog gasovoda kojim se ruski gas prenosi ka Evropi.

Sporazum obuhvata i upućivanje stručnjaka ukrajinske kompanije Naftogaz u neka postrojenja gasovoda u Rusiji odakle gas kreće ka Evropi. Evropska komisija smatra da su sada stvoreni svi uslovi za obnovu isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine.

Finalizacija dogovora se očekivala večeras tokom posete Kijevu Mireka Topolaneka, premijera Češke koja trenutno predsedava Uniji. Topolanek je dogovarao detalje razmeštanja evropskih, ruskih i ukrajinskih posmatrača koji u međunarodnom timu u obe zemlje treba da nadgledaju isporuke i tranzit ruskog gasa. Nakon sastanaka u Kijevu, on je rekao da se Ukrajina slaže da na njenoj teritoriji budu ruski posmatrači.

Oprečni izveštaji su stizali celog dana, ali se kraj krize nazirao u ranim popodnevnim časovima, kada je prvi put saopšteno da je Ukrajina pristala da se ruski stručnjači priključe posmatračima EU. Portparol predsedenika Ukrajine Bogdan Sokolovski, koji je zadužen za međunarodna pitanja energetske bezbednosti, objavio je slaganje Ukrajine i izrazio čuđenje zbog informacije da se "ukrajinska strana navodno boji ulaska predstavnika Rusije u grupu međunarodnih posmatrača".

"Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko je u razgovoru sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim 7. januara jasno izneo poziciju da smo spremni za zajednički monitoring tranzita", kazao je Sokolovski i dodao da "ne može biti reči" o tome da se ruskim predstavnicima zabrani monitoring, tim pre što se eksperti Gasproma stalno nalaze na ukrajinskim gasnim pumpama.

Sokolovski je naglasio da je Ukrajina iskazala svoju poziciju potpisujući protokol o nalaženju evropskih posmatrača na transportnom sisetmu.

"To će još jednom dokazati da Ukrajina ne oduzima gas i fizički ne može da sprečava tranzit", naglasio je Sokolovski.

Ruska strana je predočila da je za obnovu isporuka gasa potrebne 30 sati dok Ukrajina smatra da je potrebno 36 sati da ruski gas krene ka Evropi, pošto počne isporuka iz Rusije. To znači da bi u roku od tri dana situacija trebalo da bude potpuno normalizovana.

Nema napretka u sporu Ukrajine i Rusije oko cene gasa i dugova

Ranije danas, šef Gasproma Aleksej Miler je rekao da će isporuka gasa Evropi početi čim se potpiše dokument o stvaranju mehanizma međunarodne kontrole nad tranzitom ruskog gasa kroz Ukrajinu.

"Računamo da će tokom današnjeg dana biti potpisan sporazum o stvaranju međunarodnog nezavisnog mehanizma za obezbeđivanju tranzita ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine, i bukvalno odmah ćemo obnoviti isporuke", kazao je Miler u Sočiju, gde se sastao sa predsednikom Rusije Dimitrijem Medvedevim, preneo je Itar-Tas.

Iako je tranzit gasa ka Evropi praktično osiguran, Miler kaže da, s druge strane, u samim rusko-ukrajinskim pregovorima o gasu nema napretka.

"Napretka u pregovorima sa našim ukrajinskim kolegama o isporukama gasa, zasad, nema", rekao je on i dodao da se "stiče utisak da ukrajinski pregovarači nemaju nikakav mandat, nikakva ovlašćenja za nivo cene i količinu gasa za 2009. godinu".

Ruska državna kompanija Gasrpom prekinula je u sredu isporuke gasa preko Ukrajine uz obrazloženje da Ukrajinci "kradu gas" namenjen evropskim potroščima. Time je zaoštren rusko-ukrajinski spor započet zbog odbijanja Ukrajine da pristane na povećanje cene ruskog gasa.

Gasprom: Cena gasa za Ukrajinu 470 dolara

Ukrajina bi trebalo da plati gas po tržišnim cenama, odnosno oko 470 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, izjavio je danas portparol Gasproma Sergej Kuprijanov. On je novinarima izjavio da se pozicija Gasproma uvek podudara sa pozicijama predsednika i Vlade Rusije, a to znači da postoji zajednicki stav da sa Ukrajinom treba preći na tržišne odnose. "Ako cena za gas, koja za druge države istočne Evrope iznosi 470 dolara za prvo tromesečje 2009. godine, onda bi i Ukrajina trebalo da plati tržišnu cenu", naveo je Kuprijanov. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev danas je kazao da je prošle godine Ukrajina plaćala za 1.000 kubnih metara ruskog gasa 179,5 dolara, a da su ga ukrajinski potrošači plaćali po 320 dolara.

Životinje u Zoološkom vrtu u Sofiji ostale bez grejanja

"Samo je sibirskim tigrovima prijatno na toj hladnoći", rekao je direktor Zoološkog vrta u glavnom gradu Bugarske Ivan Ivanov.

Uprava vrta je požurila da grejanje na gas zameni pećima na struju kako bi slonovima, majmunima, papagajima, nosorozima i nilskim konjima bilo toplo.

Slovačka ima gasa za svega 10 dana

Slovačka ima rezerve gasa za svega 10 dana i to samo ukoliko preduzeća budu poštovala restrikcije, što za sada ne čine, rekao je ministar privrede Ljubomir Jahnatek. Krizni štab Slovačke je proglasio osmi stepen kriznog snabdevanja gasom, što znači da svi koji troše više od 60.000 kubnih metara gasa godišnje ne smeju gas da koriste za proizvodnju, već samo da održavaju sistem.

"Zahtevam od svih potrošača da budu disciplinovani, ili će nam sistem za par dana kolabirati. To bi ugrozilo snabdevanje domaćinstava i bolnica", kazao je Jahnatek.

Ministar je za današnje "Hospodarske novini" naveo da iako je osmi stepen trebalo da znači smanjenje potrošnje za 4,3 miliona kubnih metara dnevno, jučerašnjim obustavljanjem proizvodnje uštedelo se svega 1,3 miliona. Jahnatek je zapretio da neposlušna preduzeća, koja ugrožavaju domaćinstva nastavljajući da koriste gas za proizvodnju, čekaju kazne do 1,66 miliona evra.

Gasna kriza koja je od članica EU najdramatičnije pogodila Bugarsku i Slovačku, počinje da ugrožava i domaćinstva.

Bugari četvrti dan bez grejanja

Bugari se četiri dana smrzavaju u svojim stanovima koji su skoro bez grejanja, čekajući da čuju vesti o dogovoru Kijeva i Moskve o gasu. Temperature su jutros bile između minus pet i minus 17 stepeni Celzijusovih i pale su velike količine snega.

"Iz Sibira nam je stigla zima umesto gasa", naslov je u bugarskom dnevniku Standard, dok list 24 časa piše da su Bugari izašli da se "ogreju" na snegu.

Sistem centralnog grejanja prebacuje se trenutno na mazut i vlada je obaćala da će se situacija sa grejanjem normalizovati.

U Bugarskoj ne radi 57 škola, od čega 28 u Sofiji, zbog niskih tempertura u učionicama.

Slovenija: Nema ruskog gasa, ali ni problema u snabdevanju

Slovenija je bez gasa iz Rusije već više od 48 sati, ali problema u snabdevanju nema zahvaljujući rezervama i nabavkama tog energenta s drugih strana, potvrdio je glavni direktor "Geoplina" Alojz Stana. On je izjavio nacionalnoj agenciji STA da je, uprkos stabilnoj situaciji, potrošačima upućen apel da štede, jer je neizvesno kada će ponovo početi redovno snabdevanje Evrope ruskim gasom, prekinuto zbog spora Rusije i Ukrajine oko njegovog transporta.

Slovenija godišnje troši oko 1,2 milijarde kubnih metara gasa, a sada u rezervi ima oko 100 miliona kubika, što je dovoljno za jednomesečnu potrošnju. Oko 55 odsto potreba za gasom Slovenija namiruje iz Rusije, ali ima i nabavke iz Alžira i sa drugih strana.

Putin: Zapadni mediji neobjektivno izveštavali o gasnoj krizi

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je sinoć da zapadni mediji nisu objektivno izveštavali o aktuelnoj krizi snabdevanja gasom, koja je uticala na odnose Rusije i Ukrajine.

"Gledao sam izveštaje zapadnoevropskih i severnoameričkih medija, ali tamo, izvinite što ću ovo reći, nisam video bilo kakvu objektivnu procenu. Verujem da me svi koji ovde sede savršeno razumeju", rekao je Putin na konferenciji za novinare organizovanoj za strane medije.

Premijer Rusije je ukazao da ne zna šta će izveštači tih medija sada napisati i "kakve instrukcije su dobili od šefova", ali da po svemu sudeći novinari dobijaju instrukcije da izveštavaju" po liniji da je Rusija obustavila isporuke".

"Mi to nismo obustavili. Realna činjenica je da je oticanje gasa prekinuto sa ukrajinske teritorije. Ta zemlja nije ispunila svoje obaveze o tranzitu i ne želi da plati gas", naglasio je Putin i dodao da je takvim ponašanjem Ukrajina praktično pretvorila Evropu i Rusiju u taoce svoje ekonomske situacije.

Češko predsedništvo EU nazvalo Putina predsednikom Rusije

Češka, koja predsedava Evropskom unijom, u jednom saopštenju nazvala je Vladimira Putina "ruskim predsednikom", zbog čega je novinarima prosledila novu verziju, ali samo delimično ispravljenu.

"Češki premijer i ruski predsednik složili su se oko uslova raspoređivanja na mestima važnim za protok gasa", navodi se u drugom pasusu prve verzije saopštenja. U "ispravljenoj" verziji u prvom pasusu se navodi da je češki predsednik Mirek Topolanek razgovarao sa nemačkom kancelarkom i "ruskim premijerom", ali je neizmenjen ostao drugi paragraf, gde se ponovo navodi "ruski predsednik".

Izvori bliski češkom predsedništvu na pitanje o ovim greškama, "očigledno zbunjeni", rekli su da nemaju komentar, navodi Frans pres.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina pristala na uključenje Rusa u posmatračku misiju

Izvor: TV Avala, 09.Jan.2009

Ukrajina je danas pristala da se ruski stručnjači priključe posmatračima Evropske unije koji će nadzirati tranzit ruskog gasa prema evropskim potrošačima, izjavio je predstavnik predsednika Rusije Bodan Sokolovski.

Nastavak na TV Avala...

Putin garantuje rad posmatrača

Izvor: Capital.ba, 09.Jan.2009

PRAG, Ruski premijer Vladimir Putin obećao je da će dozvoliti posmatračkoj misiji EU da posao obavlja gdje bude potrebno za utvrđenje protoka gasa iz Rusije ka Evropi, izjavio je danas češki premijer Mirek Topolanek. 'Premijer Putin me je nedvosmisleno uvjerio da on garantuje, čak i bez ugovora,...

Nastavak na Capital.ba...

Miler: Isporuka plina čim se potpiše sporazum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2009

Dokument o stvaranju mehanizma medjunarodne kontrole nad tranzitom ruskog plina kroz Ukrajinu, biti će potpisan danas, posle čega će početi isporuka plina Evropi, izjavio je šef Gasproma Aleksej Miler."Računamo da će tokom današnjeg dana biti potpis ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pune cevi tek od sutra

Izvor: Glas javnosti, 10.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Iako su posmatrači EU i Rusije juče u popodnevnim satima sleteli u ukrajinsku prestonicu Kijev, a konačan dogovor među sukobljenim stranama postignut, gas prema Evropi, pa i Srbiji može se očekivati tek u toku sutrašnjeg dana...Naime, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika, nakon razmeštanja...

Nastavak na Glas javnosti...

Rusija traži razjašnjenje sporazuma

Izvor: B92, 11.Jan.2009, 02:37

Beograd, Moskva, Kijev, London -- Rusija i dalje ne pušta gas za Evropu zbog deklaracije koju je Ukrajina dodala već potpisanom sporazumu. Ukrajinska deklaracija nije obavezujuća, poručuju u EU...Premijer Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu u telefonskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.