Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta

Izvor: B92, 22.Maj.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina preti rušenjem Krimskog mosta

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Igor Mosijčuk zapretio je uništavanjem Krimskog mosta preko Kerčkog moreuza.

"Kerčki most je neprijateljska infrastruktura. Zašto neprijateljska? Jer povezuje okupiranu teritoriju sa kopnenim delom zemlje-agresora. Naravno, nakon oslobađanja Krima, tokom dalje deokupacije, to je strateški objekat. Svaka normalna zemlja na svetu koja je u ratu za svoju teritoriju, za svoje ljude, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naravno da pokušava da uništi neprijateljsku infrastrukturu — most, železničku stanicu, aerodrom“, objasnio je Mosijčuk.

Odgovarajući na pitanje da li će on lično učestvovati u rušenju mosta, poslanik je odgovorio da bi to svakako učinio da je ministar odbrane.

Ranije je na sajtu „Vašington egzaminera“ objavljen članak novinara Toma Rogana, u kojem je on napisao da je Krimski most sam po sebi „nečuvena uvreda" za Ukrajinu kao naciju i predložio da se bombarduje uprkos „mogućim“ recipročnim merama.

Most preko Kerčkog moreuza je najduži u Rusiji i njegova dužina iznosi 19 kilometara. Drumski saobraćaj preko mosta krenuo je šest meseci pre prvobitno postavljenog roka.

Krim je postao sastavni deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Velika većina stanovnika poluostrva (96,77 odsto) glasala je za ujedinjenje sa Rusijom, prenosi Sputnik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.