Ukrajina ponovo granatirala nuklearku Zaporožje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 09:58

Ukrajina ponovo granatirala nuklearku Zaporožje

Oružane snage Ukrajine granatirale su, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, pet granata doletelo je u prostor komande fabrike, pored mesta zavarivanja i skladištenja izvora zračenja.

Dodao je da je još pet granata palo u prostor vatrogasnog doma koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalazi nedaleko od nuklearke, prenosi TASS.

Rogov je ranije danas rekao da je ruska protivvazdušna odbrana odbila napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros.

Naveo je da uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, planirane za danas, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali je ruska PVO uspela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

Kuleba: Tražili smo međunarodnu misiju za nuklearku

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je uputio poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu (NE) Zaporožje, u kojoj bi bili predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i vojni stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN).

"Uputio sam poziv za slanje međunarodne misije u nuklearnu elektranu Zaporožje uz pratnju IAEA, koja je predložila da se u nju uključe vojni stručnjaci UN kako bi procenili pretnju od militarizacije objekta", rekao je Kuleba na brifingu.

Prema njegovim rečima, Kijev insistira da se takva misija organizuje što pre, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da učesnici misije moraju stići u NE isključivo sa teritorije koju kontroliše Ukrajina.

Rusija je zatražila da danas bude održan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa napadima Kijeva na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi odlučio je da prekine odmor jer planira da učestvuje na sastanku SB UN koji je sazvala Rusija o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.