Ukrajina, parlament nudi amnestiju

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, parlament nudi amnestiju

Usvojen zakonski akt koji predvića amnestiju uhapšenih demonstranata, ukoliko učesnici protesta napuste veći deo zgrada koje su zauzeli. Opozicija ne pristaje na kompromis.

Parlament u Ukrajini je usvojio zakonski akt koji predviđa amnestiju za uhapšene demonstrante, pod uslovom da učesnici protesta napuste većinu vladinih zgrada koje su zauzeli.

Kako javlja AP, ova mera je usvojena nakon gotovo 12 sati pregovora i debate, a nisu je podržale opozicione partije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje organizuju proteste.

Učesnici masovnih protesta zauzeli su u Kijevu najmanje tri zgrade koje koriste za noćenje i kao operativni centar, a koje su i ključni logistički centri za šatorsko naselje demonstranata na glavnom gradskom trgu.

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk rekao je u parlamentu da se zemlja nalazi na "ivici građanskog rata" i pozvao poslanike da učine sve kako bi se pronašao izlaz iz krize.

"Ovo je revolucija. Ovo je dramatična situacija i mi moramo delovati s najvećom odgovornošću", dodao je Kravčuk.

Sednici su prisustvovala i druga dva bivša ukrajinska predsednika - Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Napetost na ulicama u Kijevu je smanjena, posle sukoba sa policijom proteklih dana, ali aktivisti opozicije i dalje su prisutni u centru grada, uprkos temperaturama nižim i od minus deset stepeni.

Tokom dana je došlo i do novih žrtava - jedan policajac je poginuo, a najmanje šest osoba je ranjeno u Kijevu prilikom oružanog sukoba oko prevlasti nad zgradom Ministarstva.

Situacija je pod budnim okom međunarodne zajednice koja najavljuje pomoć u pronalaženju mirnog rešenja, ali i sankcije protiv kijevskog rukovodstva, prenele su agencije.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je u Kijevu, gde je razgovarala sa predsednikom Viktorom Janukovičem.

Ešton je pozvala na okočanje "nasilja i zastrašivanja" i istakla da je potrebno da se između vlasti i opozicije uspostavi pravi dijalog.

"Nasilje i zastrašivanje, sa koje god strane da dolazi, mora da bude zaustavljeno", rekla je Ešton, prenela je agencija AFP.

Ešton je istakla da je šokirana posledicama nasilnih protesta u Kijevu, saznanjima o nestalim demonstrantima, kao i da "nema sumnje da svi shvataju važnost iznalaženja brzog i mirnog načina za razrešenje problema".

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija obezbediti 15 milijardi dolara Ukrajini i smanjiti cenu gasa i ako narednu vladu formira opozicija.

"Ovaj zajam treba da pomogne narodu, a ne Vladi Ukrajine. Ljudi su ti koji pate", rekao je Putin.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov podneo je ostavku kako bi se politička kriza u zemlji, koja traje već dva meseca, lakše razrešila.

Ostavka Azarova "bio je značajan, ali zakasneli korak", rekao je predsednik partije Otadžbina Arsenij Jacenjuk, koji je odbio Janukovičevu ponudu da bude premijer.

I bivša premijerka Julija Timošenko, za koju opozicija tvrdi da je u zatvoru zbog političke osvete Janukoviča, rekla je u utorak da je ostavka vlade "prvi stvaran rezultat borbe naroda koji je izašao na ulice", ali i dodala da to nije dovoljno.

"Ne zaustavljajte se!", poručila je Julija Timošenko demonstrantima.

Lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko istakao je da ostavka premijera nije dovoljna.

"Ostavka premijera je važna. Ali važna je i amnestija uhapšenih demonstranata. Treba da menjamo i vladu i pravila igre", rekao je lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko.

Dodao je da je Mikola Azarov trebalo da podnese ostavku još pre dva meseca, kao i da bi sada logičan korak bila ostavka predsednika Viktora Janukoviča.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.