Ukrajina optužuje Mađarsku: Ovakvi postupci Budimpešte...

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 18:29

Ukrajina optužuje Mađarsku: "Ovakvi postupci Budimpešte..."

Ukrajinske vlasti su optužile Mađarsku da drži u izolaciji jedanaest ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je toj zemlji predala Rusija.

Ruska pravoslavna crkva je ranije ovog meseca saopštila da je grupa ukrajinskih ratnih zarobljenika mađarskog porekla prebačena u Budimpeštu.

Zatvorenici su poreklom iz Zakarpatske oblasti, oblasti u zapadnoj Ukrajini koja graniči s Mađarskom, u kojoj živi oko 100.000 etničkih Mađara.

Kijev je danas poručio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinski zvaničnici nisu uspeli da dobiju pristup ratnim zarobljenicima, piše Gardijan.

"Svi pokušaji ukrajinskih diplomata u proteklih nekoliko dana da uspostave direktan kontakt s građanima Ukrajine su bili neuspešni. Zapravo ih drže u izolaciji", napisao je na Fejsbuku portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Dopušteno im je da komuniciraju s porodicom uz prisustvo trećih osoba, i uskraćuju im mogućnost da stupe u kontakt sa ukrajinskom ambasadom, dodao je Nikolenko.

"Ministarstvo spoljnih poslova, Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima i drugi povezani organi Ukrajine nastavljaju da preduzimaju aktivne mere za vraćanje kući jedanaest ukrajinskih ratnih zarobljenika, koje je Mađarska, bez znanja ukrajinske vlade ili međunarodnih organizacija za ljudska prava, izvela iz Rusije", naveo je on.

Kako je dodao, ovakvim postupcima Budimpešte dovode se u pitanje humanitarni motivi preseljenja Ukrajinaca u Mađarsku.

"Osim toga, mogu da se kvalifikuju kao kršenje odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine još jednom je apelovalo na mađarsku stranu sa zahtevom da se ukrajinskom konzulu odmah omogući poseta ukrajinskim ratnim zarobljenicima kako bi procenio njihovo fizičko i psihičko stanje, saopštio im njihova prava i pružio hitnu konzularnu pomoć", istakao je Nikolenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev optužuje Budimpeštu da mu blokira pristup ratnim zarobljenicima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jun.2023

Kijev je optužio Budimpeštu da mu blokira pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Mađarskoj nakon intervencije Ruske pravoslavne crkve, bez znanja ukrajinskih vlasti. "Svi pokušaji ukrajinskih diplomata proteklih dana za uspostavom kontakata s tim ukrajinskim državljanima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.