Ukrajina našla rešenje za izvoz žita: Hrvatska igra ključnu ulogu

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 16:45

Ukrajina našla rešenje za izvoz žita: Hrvatska igra ključnu ulogu

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru.

Žito će u Hrvatsku dopremiti Dunavom, i potom železnicom do jadranske obale.

Ministarstvo navodi da je s Hrvatskom o tome postiglo dogovor, prenosi danas hrvatska agencija Hina.

U ponedeljak je u Kijevu bio hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je objavljeno da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita.

Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način, prenela je Hina, pozivajući se na nemačku agenciju DPA.

Korišćenjem tog transportnog puta Ukrajina želi da zaobiđe blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom jula otkazala ugovor o izvozu žitarica koji su dogovorili UN i Turska.

Kijev pokušava da usmeri izvoz kopnenim putem preko EU, ali nekoliko susednih zemalja poput Poljske takođe opstruira tu transportnu rutu, prenosi portal Biznis.

Pročitajte više:

Komšije na raspolaganju Ukrajini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.