Ukrajina namerava da preko Poljske ponovo otvori tranzit hrane i žitarica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 16:49

Ukrajina namerava da preko Poljske ponovo otvori tranzit hrane i žitarica

Ukrajina ima za cilj da ponovo otvori tranzit hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" ka okončanju zabrane uvoza, tokom današnjih razgovora u Varšavi, u trenutku kada su neke zemlje uvele zabrane na uvoz iz Ukrajine kako bi zaštitile svoja poljoprivredna tržišta.

Poljska i Mađarska najavile su u subotu zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Slovačka je najavila danas da ce učiniti isto, a druge zemlje u centralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i istočnoj Evropi saopštile su da, takođe, razmatraju slične mere.

Pojedine crnomorske luke su blokirane nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine i velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji, završilo je u zemljama srednje Evrope.

Lokalni poljoprivredni proizvođači navode da je to snizilo cene i smanjilo njihovu prodaju, zbog čega su vlade zatražile od Evropske unije da reaguje.

"Prvi korak, po našem mišljenju, trebalo bi da bude otvaranje tranzita, jer je on prilično važan i to je ono što treba učiniti bezuslovno i nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski.

Oko 10 odsto prehrambene robe Ukrajina izvozi preko poljske granice, naveo je Solski na Telegramu, aplikaciji za razmenu poruka.

Isporuke u Mađarsku čine oko šest odsto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza, rekao je on.

Ukrajina će ove sedmice voditi dodatne razgovore u Rumuniji u sredu, a u Slovačkoj u četvrtak, dodao je Solski.

Poljski embargo, koji je na snazi od subote uveče, primenjuje se za tranzit žita da bi se zaustavio njegov ulazak na poljsko tržište.

U Varšavi bi danas trebalo da počnu pregovori između Ukrajine i Poljske, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus za televiziju TVP Info.

Kijev je saopštio da je inicijativa, koju su uz posredovanje UN omogućile bezbedan crnomorski izvoz ukrajinskog žita, u opasnosti od gašenja nakon što je Rusija blokirala inspekcije brodova učesnika u turskim vodama.

Ukrajinske crnomorske luke su blokirane nakon ruskog napada prošle godine, ali pristup do njih tri je odobren u julu, prema sporazumu između Moskve i Kijeva, čiji su posrednici bili Ujedinjene nacije i Turske.

Sporazum, namenjen da pomogne u ublažavanju globalne krize hrane, produžen je prošlog meseca, ali Ukrajina je saopštila da je broj teretnih brodova koji prolaze kroz Bosfor noseći ukrajinske poljoprivredne proizvode kritično nizak.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Rusija sabotira primenu „sporazuma o žitu“. tvrdi Žozef Borelj, Slovačka isporučila 29 migova Ukrajini

Izvor: Danas, 17.Apr.2023

EPAUkrajinski artiljerac u Bahmutu Samo dan pošto su Poljska i Mađarska odlučile da zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine, Žozef Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku tvrdi da Rusija sabotira primenu „sporazuma o žitu“. „Rusija ponovo blokira 50 brodova sa hitno potrebnim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.