Ukrajina je bila spremna da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom, ali je odustala pod pritiskom SAD — Patrušev

Izvor: Vostok.rs, 08.Jun.2023, 13:51

Ukrajina je bila spremna da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom, ali je odustala pod pritiskom SAD — Patrušev

 Ukrajinsko rukovodstvo je bilo spremno da reši sukob sa Rusijom, ali je odustalo pod pritiskom SAD, izjavio je u četvrtak sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Da nije bilo pritiska SAD na one koje su postavili na čelo Ukrajine, do ove situacije ne bi došlo, čak su i sami ukrajinski lideri bili spremni za potpisivanje mirovnog sporazuma i dali Rusiji pismene predloge da je, u principu, odobreno“, izjavio je Patrušev, očigledno misleći na pregovore ruske i ukrajinske delegacije u Turskoj u martu prošle godine. Međutim, kako je izjavio Patrušev, „ujutru su nam [članovi ukrajinske delegacije] dali [predloge] tokom pregovora, a uveče su rekli: ’Ne, odustajemo od njih‘“. To se desilo samo zato što su SAD izvršile pritisak na njih i rekle da se ne smeju voditi pregovori“, naglasio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije. Kako je istakao Patrušev, „u ovom sukobu postoje zainteresovane strane“, pre svega SAD i Velika Britanija. Istanbulski dokument Prvi rusko-ukrajinski pregovori nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini održani su u Belorusiji početkom marta 2022. godine, ali pregovori nisu dali opipljivih rezultata. Nova runda pregovora održana je u Istanbulu 29. marta 2022. godine, nakon čega je šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Vladimir Medinski saopštio da je Moskva prvi put dobila principe Kijeva o mogućem budućem sporazumu, koji predviđa, posebno, ukrajinsko neutralnih, nesvrstanih statusnih obaveza i njeno odbijanje da rasporedi strane trupe i naoružanje, uključujući nuklearno oružje, na svom tlu. Rusija je povukla svoje snage iz oblasti Kijeva i Černigova. Međutim, pregovori o mirnom rešenju su nakon toga potpuno zamrznuti i, kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je odustao od sporazuma postignutih u Istanbulu. U oktobru prošle godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doneo je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje o zabrani bilo kakvih razgovora sa Putinom.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.