Ukrajina - iz minuta u minut - 01.06

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2014, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 01.06

02.06.2014. -

 18:45  Zamenik ministra odbrane predstavio „sedam minuta surove istine“ o Ukrajini - General Antonov je podvukao da „zapadni mediji prećutkuju pravo stanje stvari, optužujući Rusiju za sve smrtne grehe“. Predstavnik vojnog resora ponudio je učesnicima Međunarodne konferencije o bezbednosti u Aziji da se upoznaju sa video snimcima snimljenim na ulicama ukrajinskih gradova.

Zapadni mediji prećutkuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pravo stanje stvari u Ukrajini i optužuju za sve Rusiju, Rusija, pak za svoje tvrdnje ima dokaze, izjavio je u nedelju u okviru Trinaeste međunarodne konferencije o bezbednosti u Aziji „Šangri-La dijalog“ zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov.

„Događa se čini se nemoguće: oživljavaju sporovi političke pošasti

20. veka – fašizma, pri tome u zemljama koje su u borbi sa tim zlom izgubile milione ljudi. Sa svim tim suočavamo se u Ukrajini, u kojoj je ostvarena najgora varijanta „obojene revolucije“, čijim teškim posledicama se za sada ne nazire kraj“, rekao je Antonov.

On je naglasio da „zapadni mediji prećutkuju pravo stanje stvari, optužujući Rusiju za sve smrtne grehove“. „Poneo sam nekoliko dokumentarnih snimaka sa ulica gradova u Ukrajini, u kojima sada ginu ljudi – deca, žene, starci. Samo sedam minuta surove istine. Ko želi da sazna istinu, može od mene da dobije disk i uveri se u istinitost mojih reči“, dodao je zamenik ministra.

On je naglasio da su pre nekoliko dana u Ukrajini održani predsednički izbori, što je moglo da bude dodatna mogućnost da se „odmah prekine kaznena operacija kijevskih vlasti protiv svojih građana“.

„Siguran sam da je neophodno da se zajedno usprotivimo toj novoj pretnji, treba da razmislimo, kako da ne dozvolimo „obojene revolucije“ u kući u kojoj živimo u ATR-u“, zaključio je Antonov.



18:30  
Novosti Jugo-istoka za 01.06

18:00  
U granatiranju Slavjanska nastradalo petoro ljudi - U artiljerijskom napadu ukrajinske vojske na Slavjansk ranjeno je šrapnelima pet civila, saopštio je predstavnik Narodne samoodbrane.

Osim toga, samoodbrana je saopštila da su u nedelju u gradu primetni ozbiljni problemi sa mobilnom telefonijom, signal nemaju korisnici nekoliko operatera. U pojedinim delovima grada nema ni internet signala.



17:40  
Marin Lepen optužila Evropu za eskalaciju konflikta u Ukrajini - Evropa doprinosi eskalaciji napetosti u Ukrajini, izjavila je lider francuskog Nacionalnog fronta Marin Lepen u intervjuu nemačkom nedeljniku Špigl.

Lepen je rekla da podržava ideju federalizacije Ukrajine, a da EU samo „doliva ulje na vatru ukrajinskog konflikta“, obećavši ekonomsku pomoć zemlji „čija polovina stanovništva gleda na istok“. Na taj način Evropa snosi odgovornost za najnovije događaje u Ukrajini.

Lider francuskih nacionalista takođe je pozvala Evropu da po nalogu SAD prestane da razmatra Rusiju isključivo u negativnom ključu.



17:30  
Drugi bataljon Nacionalne garde stupio na borbeno dežurstvo u Slavjansku - Na borbeno dežurstvo u Slavjansku stupio je drugi bataljon Nacionalne garde Ukrajine, napisao je na svom Fejsbuk profilu Andrej Parubij, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Bataljon je formiran od boraca samoodbrane Majdana.

Ranije je samoodbrana saopštavala da je aktivna faza specijalne operacije ukrajinskih vojno-policijskih snaga obnovljena u noći između subote i nedelje. Između Slavjanska i Kramatorska kružili su helikopteri, iz kojih su gađani položaji samoodbrane.



17:20  
Samoodbrana na punktu kod Slavjanksa

17:00  
Samoodbrana na položaju kod Slavjanska



14:15  
„Gasni bezobrazluk“ Ukrajine - Rusija, Ukrajina i Evropska unija će u ponedeljak nastaviti pregovore o dugovanjima Kijeva za gas i daljim isporukama „plavog goriva“. Po tvrdnji ukrajinske strane, ona je u petak uplatila Rusiji novac radi izmirenja dela duga koji Kijev ne osporava - $786 miliona.

Novac će tek u ponedeljak stići na račun „Gazproma“. Pritom su ranije i ruski i evropski predstavnici saopštili da se Ukrajina navodno slaže s tim da je dug po stanju početkom aprila iznosio $2,2 milijarde.

Rusija je ponovo izašla u susret Ukrajini, konstatovao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. Po njegovim rečima, Moskva je prvo kao uslov za dalji dijalog isticala plaćanje svih ispostavljenih računa – 2,2 milijarde. Ali, u petak su ruski predstavnici pristali da nastave pregovore, sačekavši prispeće čak i očigledno manje sume. Čitajte više

13:55  Slavjansk - plotuni artiljerije

13:35  
Novopečeni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izviždan na Majdanu - Novopečeni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izviždan je na Majdanu na okupljanju „narodno veće“.

Lider partije Udar Vitalij Kličko pre svog obraćanja okupljenima na trgu Majdan nezaležnosti pozvao je na odavanje pošte minutom ćutanja poginulima za vreme protesta u Kijevu, kao i ukrajinskim vojnicima, poginulim u operaciji na jugoistoku zemlje. Kličkov govor bio je prekidan povicima „sramota“, u trenutku kada je izjavio da je Majdan ispunio svoju funkciju, da je iz zemlje proteran diktator i da su održani demokratski izbori.

On je izjavio da ne planira da sa trga sklanja šatore aktivista.

Aktivisti su Kličku predali svoje planove, koji se odnose na budućnost gradića sačinjenog od šatora na trgu, zahtevajući od političara da se upozna sa njima i da svoje predloge.



13:10  
Kličko: Majdan mora sam da odredi svoju budućnost - Lider partije UDAR Vitalij Kličko, koji prema prvim informacijama vodi na izborima za gradonačelnika Kijeva, je izjavio da neće dozvoliti rasterivanje Majdana i rekao da aktivisti protesta, koji i dalje žive u šatorima na trgu, moraju sami da odrede svoju budućnost.

Kličko je ranije izjavljivao da su barikade na Majdanu nezaležnosti ispunile svoju funkciju i da se moraju skloniti. On je došao u zgradu gradske skupštine, gde još uvek žive proevropski ekstremisti i zamolio ih da napuste prostorije. Aktivisti su u subotu palili automobilske gume na Majdanu u znak protesta protiv poziva da se Majdan oslobodi.



12:55  
SAD udvostručile pomoć armiji Ukrajine - Ambasador SAD u Ukrajini Džefri Pajet je u intervjuu ukrajinskim novinarima izjavio da je uvećana američka pomoć radi podrške odbrambene sfere zemlje, a najviše zbog jačanja bojne gotovosti ukrajinskih pograničnih snaga.

„Mi smo za poslednja 3 meseca udvostručili budžet američke vojne pomoći Ukrajini. Ja očekujem da će se ta pomoć još više povećavati“, rekao je diplomata.

Osim toga, postoje podaci da je Petar Porošenko, koji je pobedio na predsedničkim izborima, još ranije sa Pajetom razmotrio vojnu operaciju na istoku Ukrajine, kada se predstavnik SAD založio za „odlučne korake“.

12:40  
Uhapšeni pripadnici „Berkuta“ koji su "pucali" na Majdanu - Državno tužilaštvo Ukrajine će u junu predati u sud optužnicu o pucnjavi u Kijevu za vreme februarskih sukoba u okviru Evromajdana, protiv trojice pripadnika ukrajinske specijalne jedinice MUP-a „Berkut“, izjavio je v.d. državnog tužioca Oleg Mahnicki.

„Uhapšena su 3 pripadnika specijalne jedinice MUP-a „Berkut“, čija krivica je već dokazana i slučaj će biti predat sudu“, konstatovao je Mahnicki.

„Istraga je utvrdila i organizatore – počev od Viktora Janukoviča, kabineta predsednika, MUP i do komandira odgovarajućih jedinica i neposrednih boraca“, istakao je on.

Prema rečima v.d. državnog tužioca, povodom ovog slučaja je provedeno 1.500 istražnih radnji.



12:25  
Stanje u Donjecku



12:10  
Kadirov: OEBS i UN nisu učestvovali u oslobađanju novinara LifeNews - Predsednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov je u intervjuu ruskim novinarima demantovao informaciju da su novinari TV kanala LifeNews, koje je Nacionalna garda Ukrajine nedelju dana držala zarobljene i optuživala za pomaganje teroristima, oslobođeni na molbu OEBS i UN.

Nešto ranije je predstavnik službe bezbednosti Ukrajine izjavio da su novinari LifeNews, koje je Nacionalna garda uhapsila kod Kramatorska, oslobođeni na molbu OEBS i UN. Kadirov je istakao da su ambasadori OEBS trebali da posete novinare uoči oslobađanja, ali da ih ukrajinske vlasti nisu pustile.

Predsednik Čečenije je rekao da su novinare predali ruskoj delegaciji u Kijevu, u dvorištu privatne kuće u lisicama i sa vrećama na glavi.



11:50  
Samoodbrana Donjecke oblasti oslobodila sve zadržane posmatrače OEBS-a - Snage samoodbrane Donjecke oblasti pustile su sve zadržane protekle nedelje posmatrače OEBS-a, izjavio je „narodni gradonačelnik“ Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov.

Ranije je MUP Ukrajine saopštio da su posmatrače OEBS-a zrobile snage Samoodbrane. Ambasador RF pri UN Vitalij Čurkin, rekao je sa druge strane, da odgovornost za bezbednost posmatrača snose oni koji su ih pozvali.

Grupa od četiri posmatrača OEBS-a zadržana je u Luganskoj oblasti 26. maja. Pripadnici samoodbrane osumnjičili su iz za špijunažu.



10:45  
Aleksandrovka - uništeno skladište oružja

10:30  
Samoodbrana oborila bespilotnu letelicu



10:15  
Ramzan Kadirov o Čečenima u Ukrajini



10:00  
Nastavljena pucnjava oko aerodroma u Donjecku
 - Lider partije UDAR Vitalij Kličko, koji prema prvim informacijama vodi na izborima za gradonačelnika Kijeva, je izjavio da neće dozvoliti rasterivanje Majdana i rekao da aktivisti protesta, koji i dalje žive u šatorima na trgu, moraju sami da odrede svoju budućnost.

Kličko je ranije izjavljivao da su barikade na Majdanu nezaležnosti ispunile svoju funkciju i da se moraju skloniti. On je u utorak došao u zgradu gradske skupštine, gde još uvek proevropski ekstremisti, i zamolio ih da napuste prostorije. Aktivisti su u subotu palili automobilske gume na Majdanu u znak protesta protiv poziva da se Majdan oslobodi.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 01.06[2014-06-02 07:29:13]

 18:45  Zamenik ministra odbrane predstavio „sedam minuta surove istine“ o Ukrajini - General Antonov je podvukao da „zapadni...

Adresa detinjstva Artek[2014-06-01 17:45:27]

U Međunarodni centar „Artek“ na Krimu ponovo dolaze deca. Prvog letnjeg meseca tamo će se odmoriti...

Pušači u Rusije su ostali bez kiseonika[2014-06-01 17:34:50]

U Rusiji će od 1. juna biti pooštren zakon protiv duvana. U kafićima i restoranima neće...

Nova sredstva za komunikaciju spasilaca[2014-06-01 17:23:54]

Veza kroz stenu do 1200 metara

Komarci pomažu u osvajanju kosmosa[2014-06-01 17:19:03]

Larve služe kao predajnik radijacijske opasnosti

Papa Franja nije isključio mogućnost da za života napusti svoju funkciju[2014-06-01 17:16:29]

Papa Franja je izjavio da bi mogao još za života da se povuče, kao njegov prethodnik,...

TERSO zamrzava zemljište oko Fukušime 1[2014-06-01 17:11:06]

Operator nuklearke Fukušima 1 kompanija TERSO u junu počinje izgradnju barijere od zamrznutog tla oko četiri...

Zagonetni jezici Runeta[2014-06-01 16:31:19]

Uz proučenost problema i osobina ruskog jezika postoji jezička teritorija, gde može da se izgubi čak...

Kirgizija na putu prema Carinskom savezu[2014-06-01 14:25:54]

Kirgizija je učinila prvi korak na putu prema Carinskom savezu. I čak sada, kada vlasti ispoljavaju...

Ukrajinski problemi ruske i kineske odbrambene industrije[2014-06-01 14:24:16]

Kriza u Ukrajini demonstrirala je slabost ukrajinske države. To povlači niz pitanja, posebno pred kineskim i...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.