Ukrajina ipak preispituje slučaj Hantera Bajdena

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina ipak preispituje slučaj Hantera Bajdena

Glavni tužilac Ukrajine najavio da će preispitati nekoliko važnih slučajeva koje su vodili njegovi prethodnici, uključujući i slučaj koji se vodio protiv vlasnika gasne kompanije u kojoj je bio zaposlen sin Džozefa Bajdena.
Najava preispitivanja nekoliko istraga usledila je posle pokretanjaa procesa opoziva američkog predsednika Donalda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Trampa, upravo zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i uslovljavanja vojne pomoći pokretanjem istrage protiv Bajdenovog sina.

Glavni tužilac Ukrajine, Ruslan Rjabošapka je rekao da ima nameru da preispita ukupno 15 slučajeva, uključujući i najpoznatiji slučaj gasne kompanije "Burisma holdings" u čijem je upravnom odboru donedavno sedeo Bajdenov sin, Hanter.
Ostaje, međutim, nejasno koliko će najavljena procedura trajati.
"Ključne reči u ovom procesu nisu ni Burisma ni Bajden", rekao je ukrajinski tužilac.
Ukrajinski Unian navodi da se istraga vodila o navodnom pranju 33 miliona dolara u komplikovanom pripajanju jedne kompanije holdingu Burisma u čijem je upravom odboru bio i Hanter Bajden. Među imenima koja su se pominjala tokom istrage je i Mikola Zločevski, biznismen i nekadašnji ministar ekologije.
Njujork tajms navodi da ukrajinske vlasti već mesecima balansiraju između Trampa i demokrata, šaljući signale američkom predsedniku da će ispitati slučaj, dok istovremeno poručuju demokratama da neće podleći pritisku američkog predsednika.
Upravo zbog toga, ukrajinski tužilac je jasno naglasio da u vezi sa preispitivanjem ovih slučajeva nije "odgpovarao na bilo kakve telefonske pozive", ali da će ukoliko se pokaže da je neko kršio zakone pravovremeno reagovati.

Pokretanjem procesa opoziva, demokrate u SAD pokušavaju da dokažu da je Tramp zloupotrebio službeni položaj i de fakto ucenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Hantera Bajdena ukoliko želi nastavak vojne pomoći.
Istovremeno, Tramp je i od Kine zatražio da istraže ulogu porodice Bajden u seriji poslova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.