Ukrajina i Rusija: Kako probijanje brane Nova Kahovka ugrožava životnu sredinu i snabdevanje hranom

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 20:46

Ukrajina i Rusija: Kako probijanje brane Nova Kahovka ugrožava životnu sredinu i snabdevanje hranom

Ekolozi upozoravaju da će uništenje ukrajinske brane Nova Kahovka imati dugoročne posledice po životnu sredinu i dostupnost hrane.

Uništenje ukrajinske brane Nova Kahovka moglo bi da ima ekološke posledice koje će se osećati godinama, rekli su za BBC ekolozi i humanitarne organizacije.

Ujedinjene nacije su upozorile da može imati i ogroman uticaj na svetsko snabdevanje hranom, predvidevši da bi cena hrane mogla da skoči širom sveta.

Humanitarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnici opisuju kako u reci plutaju naftne mrlje, mrtve ribe, životinje i ljudski leševi.

Zabrinutost vlada i oko uticaja teških metala, goriva, đubriva i drugih hemikalija koje su se pomešale sa vodom iz poplave.

Stotine hiljada ljudi ostale su odsečene od pijaće vode, aktuelni usevi su poplavljeni, a vlada bojazan da bi zagađivači mogli da ostave trajne posledice po ljudsko zdravlje, obradivo zemljište i osetljive divlje životinje.

Neke su posebno blizu grada Hersona, jednoj od oblasti koja je najviše pogođena probijanjem brane.

RIČ je u pisanom odgovoru za BBC rekao da se na slikama vidi da su naftni proizvodi iscureli sa dve benzinske pumpe u Hersonu, a da se nafta izlila iz Hidroelektrane Kahovka.

Pretnju mogu da predstavljaju, kako su naveli i dodatne supstance kao što su antibiotici, hlorin, rastvarači i alkohol izopropil.

Ambrosova takođe upozorava da su potopljena i skladišta koja čuvaju pesticide korišćene za lokalnu poljoprivredu i da su se mnoge od tih supstanci "rastvorile u vodi na velikim područjima", koja bi na kraju mogla da završi u Crnom moru.

UN su upozorile da će posledice po obradive površine pogoditi čitav svet.

Ovu oblast nazivaju svetskom žitnicom, zato što obično proizvodi milione tona hrane kao što su pšenica, suncokretovo ulje i povrće, ne samo za Ukrajinu već i za mnoge druge zemlje.

Rezervoar Kahovka snabdevao je polja vodom preko vitalnih sistema navodnjavanja, koji su sada odsečeni.

Stručnjaci, među njima i Ambrosova, kao i ukrajinski zvaničnici tvrde da je bez tih mreža zemljište u opasnosti od isušivanja i propadanja.

"Pogođena oblast je sada ugrožena od moguće dezertifikacije u narednih najmanje pet do deset godina", kaže Solskji Mikola, ukrajinski ministar agrarne politike i hrane.

On očekuje da će biti potrebno još bar toliko vremena da se ponovo izgradi brana Nova Kahovka i sistem navodnjavanja.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije su predvidele da će cena hrane skočiti u čitavom svetu, što će imati velikog uticaja na ugrožene zemlje, naročito u Africi.

Humanitarni radnici u kraju ističu da postoji rizik i po zdravlje ljudi.

Pogledajte i ovu priču

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Rusija: Kako probijanje brane Nova Kahovka ugrožava životnu sredinu i snabdevanje hranom

Izvor: Danas, 22.Jun.2023

ReutersMrtve ribe već plutaju u reci posle pucanja ukrajinske brane Nova Kahovka Uništenje ukrajinske brane Nova Kahovka moglo bi da ima ekološke posledice koje će se osećati godinama, rekli su za BBC ekolozi i humanitarne organizacije. Ujedinjene nacije su upozorile da može imati i ogroman uticaj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.