Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.11.

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.11.

30.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 28.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.11.

Ministarstvo odbrane DNR: Kijevske snage nastavljaju sa napadima na DNR - "Situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici ostala je napeta. Kijevske snage su osam puta prekršile režim prekida vatre.

Komanda u Kijevu pripremama nove planove agresije na Donbas.

Žabunki, Spartak Oktobarski i aerodrom u Donjecku su napadnuti tenkovima, minobacačima, borbenim vozilima pešadije, oklopnim transporterima i pešadijskim naoružanjem. Više od dvadeset granata je ispaljeno na teritoriju Republike.

Nije bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Jedan vojnik DNR je poginuo, a jedan je teško ranjen.

Želim da vam skrenem pažnju da je zvanični sporazum o zabrani otvaranja stupio na snagu u 00.00 časova 25. novembra 2015. i on se ne poštuje. Nekontrolisani nacionalistički bataljoni i jedinice kijevskih snaga i dalje vode ofanzivna dejstva po teritoriji Republike, uništavaju infrastrukturu i ubijaju naše vojnike i civile.

Obaveštajna služba DNR nastavlja da fiksira činjenice koncentracije vojne opreme i vojnika kijevskih snaga. Na primer, u oblasti naselja:

- Maksimilijanovka (od linije dodira 9 km), 18 samohodnih artiljerijskih sistema i 6 jedinica VBR  "Grad" koje su u sastavu 14. mehanizovane brigade;

- Ivanovka (od linije dodira 29 km), 10 tenkova, 20 borbenih vozila pešadije i 300 vojnika;

- Avdjejevka (od linije dodira 5 km), 6 jedinica oruđa protivvazdušne odbrane "Strela-10".

I dalje dobijamo informacije sa terena o prisilnom iseljenju civila iz njihovih kuća od strane kijevskih snaga u blizini Marinke i Pavlopola pod izgovorom navodne ofanzive Narodne vojske DNR.

Svi ove kriminalne radnje kijevskih snaga se koriste protiv Donjecke Narodne Republike sa navodnim optužbama o granatiranju tih naselja od strane naših snaga.

Još jednom apelujemo na lidere svetskih država, Nemačke, Francuske i Rusije sa zahtevom da se izvrši pritisak na vojno-političko rukovodstvo u Kijevu i da se nastavi dijalog da bi se razrešio konflikt za pregovaračkim stolom jer igre Kijeva na najvišem nivou destabilizuju situaciju u Donbasu i izazivaju patnje civila. Takođe zahtevamo od posmatračke misije OEBS-a da uloži maksimalne napore da zaustave provokacije i kršenje Minskog sporazuma od strane kijevskih snaga, što može dovesti do eskalacije oružanog sukoba na istoku Evrope.

Mi želimo mir, a ne rat!", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane DNR.




 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.11.


Krim dobio struju  - Sva naselja na na poluostrvu Krim dobila su danas struju, nakon što je elektrosnabdevanje prestalo u noći između subote i nedelje, 22. i 23. novembra, kada su nepoznate osobe minirale stubove za energetsko snabdevanje u Hersonoskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

„Od danas nema nijednog naselja na Krimu koje nema električnu energiju”, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

To Ministarstvo poslalo je 20 konvoja sa oko 250 električnih generatora iz različitih regiona Rusije, kako bi predupredilo buduće probleme sa snabdevanjem Krima strujom.

Na teritoriji Krima bilo je uvedeno vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača.

Dalekovodi su izbačeni iz sistema eksplozijama koje su se dogodile pre nedelju dana, a popravku su sprečavale nepoznate osobe, koje nisu dozvoljavale radnicima da priđu oštećenim stubovima.

Krim u velikoj meri zavisi od ukrajinske struje. Čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine.

Ceo Krim je bio prebačen na alternativno snabdevanje električnom energijom, a prioriteti su bile bolnice i objekti državne uprave.

Šta Rogozin misli o novom ukrajinskom tenku  - Vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin je novi ukrajinski tenk, od kojeg bi svi trebalo da drhte, na svom tviter nalogu ironično nazvao „novim tenkom od đubrišnih kontejnera“.

Azovec! Pervый, kak mы ego nazыvaem - innovacionnый gorodskoй tank. Gotov k ispыtaniяm! Trepeщi vrag Ukrainы! pic.twitter.com/4lGGBOgLz2

— Arsen Avakov (@AvakovArsen) November 28, 2015

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio da je Ukrajina predstavila najnoviji inovacioni gradski tenk, od kojih bi svi „ukrajinski neprijatelji trebalo da zadrhte“.

Radi se o tenku koji je predviđen za borbu u gradskim uslovima.

Avakov je tada rekao da su sva ispitivanja novog tenka pri kraju. Inovacioni gradski tenk, kako je rekao ukrajinski ministar, sposoban je da veoma brzo reaguje na sve pretnje u gradskim uslovima, veoma je zaštićen i ima dve autonomne kupole.

``Azov`` bi da ratuje protiv Rusije u Siriji  - Borci kijevskog ekstremnog dobrovoljačkog puka „Azov“, koji učestvuje u operaciji Kijeva protiv Narodne vojske DNR i LNR, izjavili su da su spremni da odu u Siriju i da se bori protiv Oružanih snaga Rusije.

„Imajući u vidu zahlađivanje odnosa s Rusijom i to da se u Siriji sukobljavaju ruski i turski interesi, za Tursku je potpuno logično da traži kontakt s Ukrajinom, kao i Ukrajina s Turskom“, rekao je osnivač „Azova“ Andrej Bilecki. 

Prema njegovim rečima, „Azov“ bi mogao da okupi svoju legiju stranaca i da je uputi da se bori za zapadnu koaliciju u Siriji.

„Mogli bismo da se pozabavimo Rusima na novom polju, pošto je kod nas trenutno na snazi prekid vatre. To bi opet bilo na neki način dobro za Donbas“, rekao je Bilecki. 

To nije prvi ispad Kijeva protiv Rusije i njene armije otkako je počela operacija ruskih oružanih snaga protiv terorističke organizacije Islamska država na teritoriji Sirije. 

Komentarišući incident s ruskim Su-24, sekretar Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Turčinov, izjavio je da je turska vojska „postupila profesionalno“. 

Prema rečima Turčinova, turska vojska je „ispunila obavezu da zaštiti vazdušni prostor svoje države i bezbednost svojih građana“. Turčinov je dodao da u slučaju narušavanja vazdušnog prostora Ukrajine njena vojska „treba da deluje na isti način, štiteći zemlju od agresije iz vazduha“.

Kasnije je ukrajinski političar i oligarh Genadij Balašov pozvao predsednika zemlje Petra Porošenka da turskim pilotima koji su oborili ruski Su-24 dodeli zvanje Heroja Ukrajine. 




 

Video vesti za 29.11.

MO DNR o situaciji na frontu

Pogled iz drona na aerodrom u Donjecku

MO LNR o situaciji na frontu

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 29.11.[2015-11-30 08:56:14]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.11.[2015-11-30 08:55:00]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 28.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

U mantiji jurišao na topovske cevi[2015-11-29 18:53:57]

Navršilo se 230 godina od rođenja Josifa Rajačića, jednog od najvećih arhijereja naše crkve. U Krajini zaustavio katoličenje, osnovao i vodio Srpsku Vojvodinu

Turska naprasno prestala da krši vazdušni prostor Grčke[2015-11-29 18:48:01]

Turski ratni avioni naglo su prestali sa narušavanjem vazdušnog prostora Grčke nakon obaranja ruskog aviona u...

Beskrajni plavi krug, i u njemu zvezda[2015-11-29 12:49:34]

Rusija je na velikom ispitu, kako reagovati nakon spremljene akcije podrivanja njenog povratka u status supersile

Puškov: Sankcije će imati ozbiljne posledice po Tursku[2015-11-29 12:43:43]

Šef Komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov smatra da će sankcije koje Rusija uvodi Turskoj imati...

Deda Mraz kradljivac helikoptera[2015-11-29 12:41:07]

Brazilska policija traga za jednim Deda Mrazom iz Sao Paola, koji je sezonu božićnih kupovina počeo...

Moguć susret Putina i Erdogana u Parizu[2015-11-29 12:38:36]

U Parizu danas počinje međunarodni samit o klimi na kojem će učestvovati oko 140 svetskih lidera,...

Krim dobio struju[2015-11-29 12:32:33]

Sva naselja na na poluostrvu Krim dobila su danas struju, nakon što je elektrosnabdevanje prestalo u...

Kijev koristi sukob Rusije i Turske[2015-11-29 12:23:26]

U trenutku kada je pažnja Moskve usmerena pre svega na Tursku, Ukrajina je pojačala agresivne akcije...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.