Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.10.

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.10.

30.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ratištu u Novorusiji za 29.10.

Narodna vojska propustila opkoljene kijevske snage  -  Više od 100 vojnika kijevskih snaga, koji su od 15. oktobra bili opkoljeni na kontrolnom punktu 32, u mestu Smile, oko 15 kilometara zapadno od Luganska, povuklo se na osnovu sporazuma sa Narodnom vojskom.

"Dali smo im ultimatum. To je bila ponuda koju nisu mogli da odbiju. Otišli su sa delom svojih oklopnih vozila i kamionima 'ural'", rekao je u Vitalij Kiseljov, zamenik ministra odbrane Donjecke Narodne Republike.

On je istakao da je zadovoljan što je komandant kijevskih snaga odlučio da izbegne dalje prolivanje krvi jer bi, kako je rekao Kiseljov, "to bilo beskorisno u ovom bratoubilačkom ratu".

Video vesti za 29.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Borbe za aerodrom u Donjecku

Borbe za aerodrom u Donjecku

Punkt kijevskih snaga posle napuštanja

Ljubav u ratu



Pregled bojevih dejstava za 28.10.

Narodna vojska pustila kijevske snage iz obruča

Pripadnici Narodne vojske o kijevskim snaganma u obruču

Život na liniji fronta  - mesto Vjesjeloje

Napad Narodne vojske na Nikišino

Pregled vesti za 28.10.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.10. 

Rusija upozorava da će se broj izbeglica iz Ukrajine povećati  - Rusija strepi da će se zbog daljih napada na naselja povećati broj izbeglica, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Jevgenij Zagajnov na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije. Sada na teritoriji Rusije ima oko 830.000 državljana Ukrajine. Od njih je 450.000 tražilo ovu ili onu vrstu dozvole za duži boravak ili azil. Većinom se radi o ženama i deci.

Ukrajina mora da istraži humanitarne zločine  - Moskva smatra da su nove ukrajinske vlasti dužne da počnu da se na pravi način suprotstavljaju neonacističkim raspoloženjima, izjavio je Konstantin Dolgov, predstavnik MSP-a za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

On je izrazio nadu u to da će nove ukrajinske vlasti istražiti sve humanitarne zločine u Ukrajini, počev od snajperista u Kijevu, događaja u Odesi i Mariupolju i obaranja malezijskog Boinga.

Dolgov je takođe rekao da Rusija planira da objavi još jedno izdanje „Bele knjige“ o kršenju ljudskih prava u Ukrajini.

Grupi ruskih umetnika zabranjen ulazak u Ukrajinu  - Na ukrajinskom spisku persona non grata u sklopu sankcija prema Rusiji našla se grupa od 14 ruskih umetnika, saoštili su u Ministarstvu kulture Ukrajine.

Resor ne namerava da objavljuje imena tih ljudi, pozivajući se na međunarodne norme.

Ranije se saznalo da je ulazak u zemlju zabranjen ruskom glumcu Ivanu Ohlobistinu. Nepoželjni u Ukrajini takođe mogu biti pevači Josif Kobzon, Oleg Gazmanov i Valerija (Ala Perfilova), koji nisu dobrodošli ni u Letoniju.

Bugarski političar traži da se ukinu „idiotske“ sankcije protiv Rusije  - Predsednik bugarske stranke „Ataka“ Volen Siderov je sa skupštinske govornice pozvao zemlje EU da ukinu, kako je rekao, idiotske sankcije prema Rusiji.

Političar podseća da je Bugarska dva puta u istoriji bila uvučena u rat protiv Rusije i svaki put se to za njegovu zemlju završavalo „nacionalnom katastrofom“. Siderov je siguran da evropski lideri moraju da vode politiku koja je u interesu sopstvenih država i da prekinu da se ponašaju kao sluge Vašingtona.

Moskva traži istragu nasilja nad novinarima u Ukrajini  - Moskva traži detaljnu istragu slučajeva nasilja nad novinarima u Ukrajini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov.

On je obrati pažnju na to da evropski novinari često ignorišu kršenja prava njihovih kolega koji rade u Ukrajini.

Gatilov je podsetio na slučajeve zastrašivanja, cenzure, fizičkog nasilja, pa čak i ubijanja novinara.

Poljskog ministra odbrane pogrešno protumačili  - Ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak je izjavio da je „Asošiejted pres“ pogrešno shvatio njegovu izjavu. Vest se pojavila u ponedeljak pod naslovom „Poljska prebacuje na istok na hiljade vojnika“.

„Nisam ništa govorio o hiljadama pa ni o stotinama vojnika“, napisao je ministar na svom Tviter nalogu. Šemonjak je priznao da Poljska namerava da uveća broj vojnika na istoku zemlje, ali ne sad, već do 2017. godine.

Rusija se nada da će uskoro biti postignut dogovor o dronovima u Donbasu  - U Moskvi se nadaju da će sva pitanja u vezi korišćenja bespilotnih letelica Rusije i drugih zemalja za potrebe posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini uskoro biti usaglašena, izjavio je zamenik direktora departmana za informacije i štampu MSP-a Rusije Jurij Matjorij. 

Diplomata je podsetio da su ovih dana na istoku Ukrajine već počeli da koriste civilne austrijske dronove, a što se tiče vojnih aparata drugih zemalja, sfera njihove primene se razmatra u sedištu OEBS-a u Beču uz učešće vojnih stručnjaka.

Porošenko osudio zakazane izbore u LNR i DNR  - "Predstojeći izbori u samoproglašenim republikama Donbasa bacaju senku na čitav mirovni proces u zemlji", smatra Petar Porošenko.

Lokalni izbori u pojedinim regionima Donbasa mogu da se održe samo prema ukrajinskim zakonima, ističe on.

U nedelju su u Ukrajini održani parlementarni izbori. U samoproglašenim republikama DNR i LNR izbori će se održati 2. novembra. Ukrajina - iz minuta u minut -

Ustanici su više puta izjavili da na teritoriji nepriznatih republika neće biti nikakvih izbora koje organizuju ukrajinske vlasti.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 29.10.[2014-10-30 09:06:31]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Jedna za 10 milijardi: Zemlji preti prenaseljenost[2014-10-29 19:30:07]

Čovečanstvu prete glad i svetski ratovi. Već do kraja 21. veka brojnost stanovnika na planeti može...

Predsednik Gruzije spreman da se sastane s Putinom[2014-10-29 09:57:52]

Predsednik Gruzije Georgij Margvelašvili je potvrdio spremnost da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „Predlažemo Rusiji...

Put Časnog krsta[2014-10-29 09:48:15]

Deveti Časni krst koji Srbima van matice daruje patrijarh Irinej odnet je juče u Republiku Srpsku...

Duhovno-moralni ideali Zlatnog viteza[2014-10-29 09:42:45]

Međunarodni filmski forum

Raketa Sojuz 2.1a prvi put podiže u orbitu teretni brod Progres[2014-10-29 08:57:05]

Ruska raketa „Sojuz 2.1a“ koja nosi kosmički brod „Progres“ je u sredu uspešno lansirana sa kosmodroma...

35 dugih i hladnih zima za Rusiju[2014-10-29 08:56:14]

Rana zima u Sibiru i na Uralu svedoči o početku hladnog klimatskog ciklusa koji može trajati...

Američko-ukrajinska kosmička raketa eksplodirala pri poletanju[2014-10-29 08:38:02]

Raketa Antares koja je nosila američki teretni brod Cygnus eksplodirala je u utorak po lansiranju sa...

Grupi ruskih umetnika zabranjen ulazak u Ukrajinu[2014-10-29 08:36:26]

Na ukrajinskom spisku persona non grata u sklopu sankcija prema Rusiji našla se grupa od 14...

Rusija upozorava da će se broj izbeglica iz Ukrajine povećati[2014-10-29 08:34:41]

Rusija strepi da će se zbog daljih napada na naselja povećati broj izbeglica, izjavio je zamenik...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.10.

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2014, 09:08

31.10.2014. -.. Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje).... ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu.. ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.