Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 29.05.

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 29.05.

30.05.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.05.

Rusija dodatno jača granicu sa Ukrajinom  - Šef pogranične službe ruske vojske general Vladimir Kulišov izjavio je da Rusija dodatno ojačava granicu sa Ukrajinom, ali o tome nije otkrivao detalje.


„Činjenica da Kijev preduzima oružane akcije za nasilno gušenje otpora ustanika izazvala je neophodnost da se preduzmu dodatne mere kako bi se zaštitila državna granica“, prenose RIA Novosti reči Kulišova.

Prema njegovim rečima, mere su preduzete zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine, zbog postojanja opasnosti od infiltracije pripadnika ukrajinskih ekstremističkih organizacija na teritoriju Rusije, kao i zbog ilegalnog prekograničnog prenosa oružja.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.05.


Rusija će parirajućim potezima odgovoriti na „neograničeno širenje“ EvroPRO  - Ministarstvo odbrane RF biće prinuđeno da preduzme parirajuće mere zbog „neograničenog razvoja“ protivraketne odbrane NATO, izjavio je zamenik ministra odbrane RF Anatolij Antonov.

„U situaciji neograničenog razvoja PRO koja ima sposobnost da presreće ruske interkontinentlane balističke rakete, biće potrebno, kako smo više puta naglašavali, donošenje uzvratnih mera“ - kazao je on novinarima.

Predstojeće vežbe protivraketne odbrane NATO u Atlantiku deo su planova za uvežbavanje presretanja balističkih raketa Ruske Federacije, smatra Antonov.

„Vežba će se održavati u severoistočnom delu Atlantika, što može da svedoči da se planira uvežbavanje presretanja ruskih balističkih raketa. Takve vežbe ne mogu da nas ne brinu“ - rekao je on. 

Vežba NATO „At Sea Demonstration 2015.“ biće održana pod vođstvom SAD u oktobru 2015. godine. 

Zamenik ministra odbrane Rusije je dodao da se trenutno pored izgradnje stacionarnih objekata EvroPRO odvija i kontinuirano povećavanje broja mobinih brodskih sistema za presretanje balističkih raketa i održavaju praktični manevri u okviru kojih se proverava njihovo funkcionisanje. Sve to dobija, kako je naglasio Antonov, „konture jednog komandnog i vatrenog sistema“.  

„Realizacija planova NATO u oblasti PRO se nastavlja, uprkos pozitivnoj dinamici političkog rešavanja pitanja iranskog nuklearnog programa, koje se predstavljalo kao glavni uzrok donošenja odluke o stvaranju evropskog antiraketnog sistema“ - dodao je Antonov.

RPC prikupila 128 miliona rubalja i 170 tona pomoći za Donbas  - 169,5 tona humanitarne pomoći, koje je prikupila Ruska Pravoslavna Crkva, predato je Donbasu od kraja decembra 2014. godine, prenosi Interfaks.

Zahvaljujući tome namirnice su obezbeđene za preko 30 hiljada ljudi, saopštio je port-parol sinodalnog Odeljenja za socijalno služenje Vasilij Rulinski.

Na račun sinodalnog odeljenja uplaćeno je preko 128 miliona rubalja kao prilog za pomoć Donbasu (preko 81 miliona rubalja je već potrošeno).

V.Rulinski je podsetio da Crkva takođe pruža pomoć ukrajinskim izbeglicama. Od leta 2014. godine pomoć crkvenog štaba u Moskvi dobilo je preko 22 hiljade ljudi, 935 izbeglica je kupilo karte do mesta borvka, preko 13 hiljada je dobilo pomoć u stvarima, a 16,6 hiljada – u namirnicama i lekovima. Čitajte više

Lavrov: Sa Amerikom o pitanjima bitnim za ruske interese  - Moskva ne odbacuje saradnju sa Vašingtonom, međutim, oblasti razgovora moraju da zadovolje interese Rusije, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za „Međunarodni pregled“.

„Mi nećemo odustati od kontakata, ali to nećemo raditi zbog toga što oni žele o nečemu da razgovaraju sa nama, već zato što su upravo neka pitanja važna za ruske interese“, rekao Lavrov, komentarišući odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Sankcije koje su, krajem jula prošle godine, EU i SAD uvele nekim licima i ruskim kompanijama proširile su se na celu rusku ekonomiju.

Rusija je na to odgovorila tako što je ograničila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije — Amerike, Kanade, Australije i Norveške.

Govoreći o terorizmu, Lavrov je rekao da međunarodna zajednica mora odlučno da se bori protiv terorizma, nezavisno od toga na čijoj teritoriji i protiv koga deluju ekstremisti

„Ako ste terorista, to znači da ste svuda teroristi. Njih moramo da posmatramo kao zajedničku pretnju i neprijatelja“, naglasio je ruski šef diplomatije.

Ukrajina „do guše“ u dugovima za ruski gas  - Ukrajinska naftna kompanija „Naftogas“ moraće da plati ruskom „Gaspromu“ 29 milijardi dolara.

Ukupan dug „Naftogasa“ ruskom „Gaspormu“ iznosi 29,477 milijardi dolara, izjavio je danas šef „Gasproma“ Alekse Miler.

„Ukupan dug Ukrajine iznosi 29 milijardi i 477 miliona dolara, od kojih dve milijarde i 604 miliona dolara iznosi dug za isporuke gasa za period od 2013. do 2014. godine, sa penalima“, rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, na to treba dodati i 200 miliona dolara duga zbog snabdevanja istočne Ukrajine gasom, za koje, kako kaže, „Naftogas“ neće da plati.

Prema njegovim rečima, ostatak iznosa su penali za  2012, 2013. i 2014. godinu.

Ranije ovog meseca saopšteno je da je potražnja Ukrajine za ruskim gasom povećana dvostruko.

„Gasprom“ je za period od 1. do 27 aprila isporučio 261 milion kubnih metara gasa u Ukrajinu, odnosno 10 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Moskva ne planira vojne operacije u Ukrajini  - Ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da odobri posebne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Ne, on (Putin) ne razmišlja o toj opciji“, rekao je Peskov.

Peskov je takođe naglasio da dekret koji je Putin juče potpisao, kojim se gubici ruske armije nastali u miru proglašavaju tajnim, nije podstaknut sukobima u Donbasu, već odražava opštu potrebu da se zaštite ruski nacionalni interesi.

Ukrajina neće vraćati spoljne dugove  - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je zakon kojim se omogućava moratorijum na otplatu spoljnog duga do jula naredne godine, saopšteno je na zvaničnom sajtu kabineta predsednika.

Ukrajinski parlament je nedavno odobrio zakon kojim se vladi daje pravo da objavi moratorijum na vraćanje spoljnih dugova, a koji bi između ostalog, mogao uticati na otplatu tri milijarde duga Rusiji. Dokument će važiti do 1. jula 2016.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno da je čudan zakon usvojen u Ukrajini o moratorijumu na isplatu spoljnih dugova, istakavši da je to faktički najava predstojećeg bankrota.

Rusija je ranije najavila da se u slučaju da Ukrajina objavi moratorijum na vraćanje spoljnih dugova i odbije da plati dug Moskvi, obratiti Međunarodnom sudu.

„U suštini, to je bankrot. Mi još nemamo osnova (da podnesemo tužbu protiv Ukrajine), jer u junu treba da bude isplata (od Ukrajine) od 75 miliona dolara. Ako plaćanje ne bude izvršeno — iskoristićemo svoje pravo da se obratimo sudu“, objasnio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Raskid ugovora o izvozu „mistrala“ je velika greška  - Raskid ugovora sa Rusijom o izvozu „mistrala“ je velika greška. S pravnog aspekta, apsolutno ništa nije obavezivalo Francusku da se povuče iz dogovora o prodaji nosača helikoptera Moskvi, tvrdi Tjeri Marijani, bivši francuski ministar saobraćaja.


„Raskid ugovora bio je greška, jer u realnosti ne postoji ništa što bi Francusku na bilo koji način pravno obavezivalo da zaustavi isporuku brodova koje je prodala Rusiji. Ugovor je, naime, potpisan pre uvođenja embarga na isporuku vojne opreme Moskvi“. Čitajte više

Video vesti za 29.05.

Borbe u Širokinu - Narodna vojska

Manevri Narodne vojske

Kijevske snage pod artiljerijskom vatrom Narodne vojske

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 29.05.[2015-05-30 10:54:03]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Guskova: Srpski prostor ujedinjuje Republika Srpska[2015-05-29 19:29:06]

Ruski lekari će posetiti generala Mladića

Protesti u Zagrebu: Veterani probili policijsku ogradu[2015-05-29 18:43:10]

U Zagrebu, situacija oko Markova trga došla je do usijanja. Demonstranti koji su zaustavljeni kod Kamenih...

Okršaj hrvatskih ratnih veterana i policije[2015-05-29 18:40:52]

Hrvatski ratni veterani koji od sinoć protestuju u centru Zagreba, jer smatraju da su im ugrožena...

Godina dana od osnivanja Evroazijskog ekonomskog saveza[2015-05-29 18:25:27]

Belorusija, Kazahstan, Rusija i Jermenija

CG: Može sve, samo srpsko ne[2015-05-29 16:49:07]

Najnovija zabrana isticanja zastave Republike Srbije na svadbi u Crnoj Gori izazvala mnogobrojne polemike. Naša znamenja u susednim državama moguća samo uz domicilne zastave, u suprotnom sledi kazna

Rusija spremna da razmotri zajedničku valutu unutar EAU[2015-05-29 16:32:50]

Rusija je spremna da razmotri stvaranje zajedničke valute u okviru Evroazijske ekonomske unije. „Rusija je spremna da...

Odloženo razmatranje privatizacije medija[2015-05-29 16:29:49]

Socijalno-ekonomski savet Srbije ni danas u trećem nastavku 57. sednice nije razmatrao privatizaciju medija zbog opravdanog...

Blater: Napadaju nas zbog SP u Rusiji i Kataru[2015-05-29 16:23:31]

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater smatra da je u korenu korupcionaškog skandala koji je...

Od agresije SAD na Avganistan proizvodnja droge skočila 50 puta[2015-05-29 16:10:15]

Površina zemljišta za proizvodnju maka 224.000 hektara


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 30.05.

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2015, 09:29

31.05.2015. -..  ..Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.