Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.05.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 24.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.05.
Stanje na frontu - .
  Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.05.    
Zelenski vratio Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo  - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski vratio je državljanstvo bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju, navodi se u ukazu objavljenom na sajtu šefa države.
„U ukazu predsednika Ukrajine od 26. jula 2017. godine br. 196 ’O oduzimanju ukrajinskog državljanstva…‘ uneti izmenu, isključivši uredbu o oduzimanju državljanstva Ukrajine Mihailu Sakašviliju“, navodi se u ukazu. Ranije je ukrajinski portal „Strana.ua“ pozivajući se na izvor pisao da će bivši predsednik Gruzije moći da se vrati u Ukrajinu 31. maja. Prema navodima izvora, Sakašvili namerava da mobiliše rad stranke Pokret novih snaga pre parlamentarnih izbora. Prošle nedelje sâm Sakašvili je govorio za televiziju „Maksi“ da nije zainteresovan za funkcije u Ukrajini. Prema njegovim rečima, on namerava da se vrati u zemlju, jer ju je nepravedno napustio.  Sakašvili je takođe govorio da mu nedostaju prijatelji i smatra Ukrajinu svojim drugim domom. Nakon ukaza Zelenskog, Sakašvili mu je zahvalio preko Fejsbuka. Zelenski posetio liniju fronta u Donbasu  - Vladimir Zelenski je po prvi put kao predsednik posetio je pozicije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji pod kontrolom Kijeva u Luganskom regionu, navodi se u saopštenju administracije ukrajinskog predsednika. foto: Administraciя Prezidenta Ukrainы "U Stanciji Luganskoj, predsednik je posetio liniju fronta, a naročito osmatračnice i zemunice. Najbliža pozicija neprijatelja je 400 metara", navodi se saopštenju. Pojašnjava se da se Zelenski upoznao sa životnim uslovima ukrajinske vojske i napomenuo da bi trebalo poboljšati snabdevanje snaga. "Uslovi za vojsku, odbranu Ukrajine, trebalo bi da budu normalni", rekao je Zelenski.
Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.05.

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2019, 11:36

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 24.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.