Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 28.06.

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 28.06.

29.06.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu - 26.06. (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.06.

Kijevske snage dovlače teško naoružanje - "Kijevske snage dovlače teško naoružanje VBR "Grad" i "Uragan" iz Zaporožja u Donbas", saopštio je zamenik komandanta Korpusa DNR Eduard Basurin.

"Izvidnica nastavlja da beleži činjenice kretanja vojne opreme i ljudstva kijevskih snaga. Dakle, iz pravca Zaporožja, primećeno je kretanje kolone BM21, više VBR "Grad" i "Uragan", dok su iz pravca Grodovke prema Očertinu primećene dve jedinice teških haubica "Gvozdika" - rekao je Basurin.

Prema njegovim rečima, Generalštab kijevskih snaga nastavlja da sprovodi preraspoređivanje opreme i ljudstva na liniji razgraničenja.

Granatiranje Gorlovke - Granatiranje grada Gorlovka trajalo je celu noć. Vatra je otvarana iz minobacača i tenkova, saopštavaju RIA Novosti.

"U subotu noć i tokom ranog jutra u nedelju kijevske snage su granatirale stambena područja Gorlovke", kaže se u saopštenju

"Granatiranje je počelo u subotu uveče i trajalo ​do ponoći. Oko četiri sata ujutro granatiranje je nastavljeno. Napadi su vršeni iz pravca Dzeržinskog i Maijorskog minobacačima i tenkovima, "- saopštava agencija.

Granatiranje Oktobarskog - "Kijevske snage noćas su granatirale naselje Oktobarski, koje se nalazi u Petrovskom rejonu Donjecka u blizini aerodroma", saopštio je šef Petrovskog rejona Donjecka, Ivan Prikhodko.

Oktobabrski, koji se nalazi na severozapadnoj periferiji Donjecka, je redovno izložen granatiranjem sa položaja kijevskih snaga. U junu, vlada DNR je započela program preseljenja meštana na sigurnija područja.









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 28.06.


Moskva prati korake Alijanse - Moskva će i ubuduće pažljivo pratiti konkretna dejstva Alijanse, posebno iz aspekta njihovog poštovanja odredbi Osnovnog akta Rusija-NATO, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ministri zemalja-članica NATO-a su na sastanku održanom u Briselu 24. i 25. juna potvrdili nepromenljivost strateškog kursa Alijanse da postigne vojnu i političku dominaciju u Evropi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„NATO tvrdoglavo nastavlja da jača takozvane snage reagovanja i da povećava njihovu operativnost, uključujući širenje komandno-štabnih odreda za koordinaciju vojnih vežbi i mogućih operacija Alijanse u baltičkim zemljama, Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Istovremeno, vojne strukture Alijanse dobijaju punomoćje da ove snage uvode u stanje povišene gotovosti pre nego što sve zemlje članice NATO-a donesu političku odluku o tome““, navodi se u komentaru službe za informisanje Ministarstva inostranih poslova. Čitajte više

Moskva: Izveštaj Stejt departmenta pun politizovanih ocena - Američke vlasti odavno je trebalo da počnu da rešavaju sopstvene probleme, a ne da se bave jalovim i nepotrebnim poučavanjem onih kojima to ne treba, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ističući da izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu za 2014. godinu „obiluje politizovanim ocenama i grubim ideologizovanim žigosanjem“.

U komentaru predstavnika ruskog MIP-a Aleksandra Lukaševiča, objavljenom na internet-stranici tog ministarstva, za deo tog izveštaja koji se odnosi na Rusiju kaže se da ne zaslužuje podrobniji komentar.Čitajte više

DNR i LNR Kijevu: „Ustavni pregovori” samo sa Zaharčenkom i Plotnjickim - Zamenik  državnog sekretara SAD Entoni Blinken optužio je Rusiju da želi da naruši status kvo u Ukrajini.

Istovremeno je – za isti „greh” – osumnjičio i Kinu. Samo, u slučaju Južnog Kineskog mora.

Naglasio je da i Moskva i Peking  nastoje da jednostrano promene  status kvo u pomenutim „delovima sveta” i dodao da će se SAD tome i dalje suprotstavati.

Blinken je precizirao da ć Vašington – povodom Ukrajine – i dalje biti na strani Kijeva, a Peking je pozvao da prestane da u Južnom Kineskom moru povlači poteze koji su „pretnja miru i stabilnosti”.

Dakle: za Amerikance su svi potezi režima u Kijevu na mestu, a problem su samo Rusija i Donjecka i Luganska Republika. A za Donbas su problem upravo državni prevrat u Ukrajini (u februaru prošle godine) u režiji SAD i njihova marionetska vlast u Kijevu.

Primera radi, Petar Porošenko je za Blinkena i dalje legitimni predsednik Ukrajine čija je „svaka zlatna”, a predsednik Luganske Republike, Igor Plotnjicki, ocenio je da je on „obični lažov”.

Rekao je to povodom porošenkove tvrdnje da je promene u ustavu Ukrajine usaglasio sa „predstavnicima Donbasa”. Pri tom mu je još poručio:

„Ništa niste usaglasili sa „predstavnicima Donbasa”! Kad je Ustav Ukrajine u pitanju, ne postoji „Donbas” niti njegovi „predstavnici”! Postoje samo Luganska Naroda Republika i Donjecka Narodna Republika i njihovi ovlašćeni preddstavnici!”

Punomoćni pregovarač Donjecke Republike, Denis Pušiljin, istovremeno je poručio Porošenku: da o promenama ustava može pregovarati samo sa Plotnjickim i predsednikom DNR Aleksandrom Zaharčenkom.

Pariz Moskvi nudi milijardu evra za „mistrale“ - Francuska Rusiji namerava da plati do milijardu evra kao naknadu za odustajanje od isporuke brodova „mistral“, piše francuski list „Šalenže“.

Prema navodima lista, pregovore o sudbini dva nosača helikoptera „mistral“ vode šef Generalnog sekretarijata odbrane i nacionalne bezbednosti Luj Gotje i vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin. 

„Ugovor predviđa maksimalnu kaznu od 250 miliona evra u slučaju odustajanja od isporuke, ali Rusija zahteva da joj se vrati 890 miliona evra koje je već uplatila, kao i 300 miliona evra kao nadoknadu za modernizaciju helikoptera Ka-52 i luka“, piše list.

Ukupan iznos nadoknade dostiže 1,2 milijarde evra, ali Francuska insistira na odšteti od jedne milijarde. 

„Postoji još jedna poteškoća: potrebno je obnoviti rusku opremu koja je već postavljena na brodove ’Sevastopolj‘ i ’Vladivostok‘, a to će koštati oko 30 miliona evra po brodu. Moskva takođe traži pravo da se upozna s dokumentacijom u vezi sa budućim vlasnikom brodova, dok Pariz ruskoj strani predlaže samo konsultacije“, piše list.

Nemački preduzetnici: Zbog sankcija još gore nego što smo mislili - Nemački preduzetnici ponovo su zatražili da se ukinu sankcije Rusiji. Prema njihovoj računici, politika ograničenja dovela je do gubitaka izraženih u milijardama i preti da bez posla ostavi stotine hiljada ljudi.

Istočni komitet nemačke ekonomije poziva da se ukinu sankcije Rusiji, piše list „Dojče virtšafts nahrihten“.

„Najnoviji događaji prevazišli su naša najgora očekivanja“, izjavio je rukovodilac organizacije Ekhard Kordes.

Prema njegovim proračunima, izvoz proizvoda iz Nemačke u Rusiju smanjen je za četvrtinu, što izraženo u novcu iznosi devet milijardi. Broj radnih mesta u zemlji mogao bi da se smanji za 150.000, a u celoj Evropi ta cifra bi mogla da dostigne dva miliona. Čitajte više

Video vesti za 28.06.

Borbe u Peskiju - Narodna vojska

Basurin o situaciji na frontu

Izvidnica Narodne vojske na zadatku

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 28.06.[2015-06-29 08:15:08]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu - 26.06. (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod...

Srbija osvojila Svetsku ligu i put u Rio[2015-06-28 21:48:34]

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je u finalu Svetske lige Hrvatsku rezultatom 9:6. Trijumfom u Bergamu „delfini“ su obezbedili vizu za Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine. Takođe, naši vaterpolisti su odbranili titulu osvojenu prošle godine u Dubaiju.

Srbija je šampion Evrope![2015-06-28 21:38:46]

 Disale su kao jedna, gubile su kao jedna… Ali i titulu su osvojile kao jedna! Titule...

Danas je Vidovdan[2015-06-28 13:13:38]

Praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru

Rusija sačinila rezolociju kao odgovor Britancima[2015-06-28 13:04:27]

Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podelila je svim članicama Savjeta bezbednosti nacrt svoje rezolucije o BiH,...

Finiš dogovora za Turski tok[2015-06-28 11:55:46]

Do kraja juna Rusija i Turska planiraju da usaglase tekst dogovora o gradnji gasovoda "Turski tok"...

Grčki parlament podržao održavanje referenduma[2015-06-28 11:42:22]

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za...

U Briselu nastavak dijaloga[2015-06-28 11:40:52]

U Briselu danas počinju razgovori ekspertskih timova u okviru priprema za novu rundu dijaloga Beograda i...

Ruske vežbe na Arktiku zbog zaštite nacionalnih interesa[2015-06-28 11:36:59]

Vazdušne snage Ruske Federacije i Severna flota uskoro će održati zajedničke vojne vežbe na Arktiku, najavio...

Moskva prati korake Alijanse[2015-06-28 11:32:03]

Moskva će i ubuduće pažljivo pratiti konkretna dejstva Alijanse, posebno iz aspekta njihovog poštovanja odredbi Osnovnog...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.