Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.01.

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.01.

28.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 27.01.

 

Kijev pred gubitkom Debaljčeva - Kijevske snage gube pozicije oko Donjecka i Gorlovke, a Narodna vojska ugrožava njihove pozicije u Mariupolju i Lisičansku.

Odredi Narodne vojske uspešno čiste severozapadnu i zapadnu okolinu svog glavnog grada. Kijevske snage se povlaće prema Avdejevki i Karlovki.

Nešto slično se događa i oko Gorlovke. Jedinice kijevskih snaga izbačene su iz Ozerjanovke i Verhnjetoreckog.

Počelo je „raščišćavanje prostora” severno (kijevske snage izbačene iz Majorska), zapadno (u toku je napad na Svetlodarsk) i istočno (očišćeno Dolomitnije) od Gorlovke.

Kijevske snage napuštaju i Džeržinsk i Ugljegorsk jer im je jasno da ih ne mogu zadržati.

Glavni rezultat započete ofanzive je ipak okruživanje Debaljčeva.

Narodna vojska konačno je počela da se utvrđuje i na levoj obali Severskog Donca. I dalje napada Popasnuju i počinje da ugrožava Lisičansk.

Zaharčenko: DNR i LNR nameravaju da ujedine snage i izravnjaju liniju fronta - Donjecka i Luganska Narodna Republika vode borbe sa kijevskim snagama da bi ujedinile svoje snage i izravnale liniju fronta, izjavio je šef DNR Aleksandar Zaharčenko. 

Od 9. januara intenzivirani su sukobi u regionu.  Kijevske snage su 18. januara pojačale granatiranja pozicija Narodne vojske, a kao odgovor,  iz DNR je saopšteno da je neophodna ofanziva, kako bi se sprečilo gađanje civilnih objekata. Zaharčenko je izjavio 23. januara da Narodna vojska neće dalje voditi pregovore o prekidu vatre sa kijevskim vlastima.

Video vesti za 27.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 

Zarobljeni tenk kijevskih snaga



Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Narodna vojska na 31. punktu kijevskih snaga

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Zaharčenko: Kada uđemo u Kijev oniće i dalje galamiti kako brane aerodrom u Donjecku

Narodna vojska na 31. punktu kijevskih snaga

Pregled bojevih dejstava za 26.01.

Pres konferencija šefa DNR Aleksandra Zaharčenka





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 27.01.


Izvestilac Parlametarne skupštine SE predložio da se Rusiji vrati pravo glasa - Izvestilac za ovlašćenja Rusije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef komisije za monitoring Stefan Šenah, predlaže da se delegaciji RF vrati pravo glasa, ali da se ograniči njeno učešće u posmatračkim misijama, izjavio je u utorak za komitet za monitoring, zamenik šefa delegacije RF Leonid Slucki.

Pri tome on je podvukao da će delagacija RF insistirati da joj se vrate sva ovlašćenja u punom formatu. Ipak, predlog Šenaha je kompromisa, smatra Slucki.

MSP RF: Američki saveti Kijevu povećavaju krvoproliće - Svaki put kada SAD daju savet Kijevu krvoproliće se povećava, izjavio je državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova RF Grigorij Karasin, odgovarajući na pitanje, da li treba uključivati Vašington u pregovore za rešavanje krize u Ukrajini.

"Amerikanci odavno savetuju Porošenka i Jacenjuka. Potpredsednik SAD Bajden, skoro, svakodnevno vodi razgovore sa kijevskim rukovodstvom. Kao po pravilu, nakon njih sledi zaoštravanje, novo krvoproliće", kazao je Karasin.

MSP RF, takođe, smatra da situacija na istoku Ukrajine potvrđuje najozbiljnije strahove o nameri Kijeva da vojnim putem razreši situaciju u Donbasu.

MSP RF: Vašington nije uspeo da sastavi veliku antirusku koaliciju - Američke vlasti nisu uspele da sastave veliku antirusku koaliciju, izjavio je državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova RF Grigorij Karasin na sednici Saveta Federacije.

"Uprkos neviđenim naporima, Vašington nije uspeo da sastavi veliku antirusku koaliciju. Sa većinom država se održavao, a sa celim nizom unapređivao ravnopravni dijalog sa uzajamnim poštovanjem po širokom spektru pitanja", citira agencija TASS reči diplomate.

Delegacija RF neće učestvovati na sednici Biroa PSSE - Ruska delegacija, zbog uvođenja sankcija u aprilu, neće učestvovati na zasedanju ustavnog organa PSSE, izjavio je novinarima šef komiteta Državne Dume za poslove ZND Leonid Slucki, koji se nalazi u sastavu delegacije. U ponedeljak je otvorena zimska sesija PSSE.

U aprilu 2014. godine, zbog situacije u Ukrajini, ruskoj delegaciji u PSSE oduzeto je pravo glasa, pravo učešća na sednicama ustavnih organa i pravo praćenja rada skupštine. Delegacija je napustila skupštinsku salu do vraćanja punomoćja. Prema pravilima skupštine, tokom zimske sesije punomoćja svim delegacijama se vraćaju.

RF i Zapad na suprotnim stranama - produžetak hladnog rata - Šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Konsantin Kosačov je ubeđen da je sadašnja situacija u odnosima Rusije i Zapada zapravo nastavak "hladnog rata". "On se zapravo nije ni završio 1990. godine, jer je jedna strana u tom ratu sebe doživela kao pobednika. Koliko je ova situacija neopoziva? Smatram da postoji šansa da se razvoj situacije okrene na drugu stranu. Optimizam bude mnoge greške koje čine naši oponenti", rekao je senator, tokom gostovanja u emisiji "Pravo znati" na kanalu TVC.

"Nadam se da će pre ili kansije građansko društvo u tim državama početi da se protivi, u u diektnom ili indirektnom smislu, protiv te „jedine ispravne“ politike. Ako se to i desi, imaćemo šansu da se dogovrimo sa Zapadom", smatra on.

Kosačov je primetio da se sada vodi rat za ljudski um. Obzirom na razvoj komunikacionih tehnologija, postalo je mnogo lakše „ulaziti“ u mozgove ljudi, formirati mišljenje i posle toga time se koristiti. "To je glavno, a sve ostalo je sporedno, pa čak i ekonomski rat. Mi smo to sve shvatili, ali nažalost, ne na vreme", rekao je političar.

Kosačev se pozvao na informaciju bivšeg ministra obrazovanja Ukrajine Dmitrija Tabačnika, koji je rekao da kada se raspao SSSR, u Ukrajini nije bilo novca za udžbenike istorije. "I tada, 1991-1992. godine svaka ukrajinska škola je bila snabdevena uvoznim američkim kompletima udžbenika istorije, koji su bili pisani još tokom osamdesetih. I ispada da je čitava generacija školaraca učila po udžbenicima gde je pisalo da je Ukrajina u sastavu SSSR- zapravo nesrećni nesporazum, izjavio je Kosačev.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć pozvao da se obustave borbe - Evropski komesar za pitanja humanitarne pomoći Hristos Stilianidis, na sastanku sa Petrom Porošenkom u Kijevu, pozvao je sukobljene strane da obustave borbene akcije i ispunjavaju Minski sporazum.

Prema njegovim rečima, "samo političko rešenje može doneti dugoročni mir".

Predsednik Poljske traži pooštravanje sankcija protiv Rusije - Predsednik Poljske Bronislav Komorovski pozvao je EU da razmotri uvođenje oštrijih sankcija protiv Rusije u vezi sa eskalacijom situacije u Ukrajini.

Komorovski je naveo, da događaji u Mariupolju "svode na nulu" Minski sporazum.

U subotu, pres-centar "specijalne operacije" kijevskih snaga saopštio je da je Narodna vojska granatirala istočni deo Mariupolja. Sa svoje strane DNR je odbacio takve tvrdnje. 

Potpredsednik parlamenta republike Denis Pušilin nazvao je provokacijom optužbe Kijeva o granatiranju Mariupolja od strane Narodne vojske.

Šefovi diplomatija zemalja EU u četvrtak će razmotriti stanje u Ukrajini - Na sednici Saveta EU za spoljne poslove, šefovi diplomatija evropskih zemalja razgovaraće  o situaciji na istoku Ukrajine, nakon čega će doneti odluku o daljim koracima, izjavila je zvanični predstavnik Maja Kocijančić. 

"Sankcije (prema Rusiji) mogu biti pooštrene ili oslabljene i rukovodioci (država i vlada EU) su o tome govorili još u decembru", kazala je Kocijančić u na brifingu u Briselu.

Novi ruski humanitarni konvoj krenuo u Donbas - Ministarstvo za vanredne situacije RF poslalo je danas još jedan u nizu humanitarni konvoj u Donbas. Rusija je do sada poslala na istok Ukrajine 13,4 hiljade tona humanitarne pomoći - hrane, odeće, generatora i drugih stvari, neophodnih za funkcionisanje normalnog života.
Ukrajina - iz minuta u minut -
"27. januara u 6 časova iz Noginskog spasilačkog centra krenuo je još jedan konvoj MVS RF sa humanitarnom pomoći za stanovnike Donjecke i Luganske oblasti", citiraju RIA Novosti reči predstavnika MVS.

Putin: Ukrainska vojska – to je legija stranaca NATO - Predsednik RF Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska vojska legija NATO koja se vodi, ne nacionalnim interesima Ukrajine, već namerava da ostvari geopolitičke ciljeve uzdržavanja Rusije.


"Često govorimo: ukrajinska vojska, ukrajinska vojska. U stvari, ko tamo ratuje? Tamo su, zaista, delimično, zvanične jedinice Oružanih snaga, ali u značajnoj meri to su tzv. "dobrovoljački nacionalistički bataljoni"", naveo je Putin u Sankt-Peterburgu.

"U suštini, to nije vojska, to je legija stranaca, u ovom slučaju legija stranaca NATO koja se, naravno, ne rukovodi nacionalnim interesima Ukrajine. Tamo su sasvim drugi ciljevi i vezani su za dostizanje geopolitičkih ciljeva uzdržavanja Rusije, što apsolutno ne odgovara nacionalnim interesima ukrajinskog naroda", dodao je ruski predsednik.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 27.01.[2015-01-28 09:08:37]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Blokada Lenjingrada – Bol, glad i smrt[2015-01-27 16:41:42]

71 godina od potpunog ukidanja blokade Lenjingrada

Kijev pred gubitkom Debaljčeva[2015-01-27 12:43:36]

Kijevske snage gube pozicije oko Donjecka i Gorlovke, a Narodna vojska ugrožava njihove pozicije u Mariupolju...

Ministarstvo odbrane RF će obelodaniti dokumenta o oslobađanju Aušvica[2015-01-27 11:04:32]

Ministarstvo odbrane Rusije prvi put će objaviti dokumenta Centralnog arhiva ministarstva odbrane o oslobođenju koncentracionog logora...

Vakcina protiv HIV-a: kada bi moglo juče[2015-01-27 11:02:01]

Rusija nastavlja istraživanja koja bi dovela do stvaranja vakcine protiv HIV. U slučaju uspeha, ona bi...

Moskovski metro: dobro došli u ruke robota[2015-01-27 10:59:26]

U Moskovskom metrou pušten je u rad, mada još u režimu testiranja, prvi voz sa autopilotom....

Oružje spekulatnata. Kako se može zaraditi na rejtinzima?[2015-01-27 10:56:48]

U naše vreme rejtinške agencije su značajno ojačale svoje pozicije. Oni daju ocene praktično čitavom spektru...

Zasedanje PSSE: O aneksijama i pravu glasa[2015-01-27 10:50:38]

Situacija u Ukrajini i ovlašćenja ruske delegacije - ta pitanja će biti glavna na zimskom zasedanju...

Rusija, Ukrajina i SAD u krivom ogledalu zapadnih medija[2015-01-27 10:48:14]

Neke izjave zapadnih političara o Rusiji i Ukrajini podsećaju na scene iz popularnog sovjetskog animiranog filma...

Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj[2015-01-27 10:46:25]

Ubedljiva pobeda levoradikalne koalicije SIRIZA na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, stvara prinicipijelno novu situaciju, ne...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.