Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 25.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 26
.10.




Kijevske snage 23 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevsle snage su za poslednja 24 sata 23 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 13 naseljenih mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana pet puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Almaznoi, Dolgoe, Kalinovo i Kalinovka.



Manevri Narodne milicije LNR



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 26.10.

 
Peskov: Još jedan talas rusofobije ukrajinskih vlasti Optužbe na račun Rusije da je umešana u atentat na poslanika Vrhovne rade Igora Mosijčuka su ni manje ni više nego još jedan talas rusofobije ukrajinskih vlasti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kao i uvek reč je o neosnovanim i histeričnim optužbama iz Kijeva koje su uperene protiv svih zvaničnika u Moskvi“, rekao je Peskov.

Ukrajinska policija je prethodno saopštila da postoji sumnja da je čečenski lider Ramzan Kadirov umešan u atentat, odnosno da je napad izvršen po njegovom nalogu.

Podsetimo, na parkingu ispred televizije „Espreso“ u centru Kijeva eksplodirao je motocikl, dvoje ljudi je stradalo, a troje je povređeno, među kojima i poslanik Vrhovne rade Igor Mosijčuk.

On je optužio Rusiju za tu eksploziju koju su ukrajinske vlasti okarakterisale kao teroristički akt.

Atentat na ukrajinskog poslanika U centru Kijeva sinoć je odjeknula snažna eksplozija u kojoj je stradalo dvoje ljudi, a povređen je i ukrajinski parlamentarac Igor Mosijčuk.



Kako prenose mediji, na parkingu ispred televizije „Espreso“ eksplodirao je motocikl, a ukrajinske vlasti saopštile su da je u pitanju teroristički napad.

Prema rečima portparola ukrajinske bezbednosne službe Jelene Gitljanske, poginuli su jedan pripadnik Mosijčukovog obezbeđenja i slučajni prolaznik, dok je parlamentarac zadobio povrede i trenutno se nalazi u bolnici.

Bezbednosni organi ocenjuju da je na motocikl bila postavljena eksplozivna naprava jačine oko jednog kilograma trotila.

Sam Mosijčuk tvrdi da je reč o atentatu na njega, kao i da je napad „naručen iz Moskve“.

SAD će uskoro objaviti rezultate revizije antiruskih sankcija Sjedinjene Američke Države će uskoro objaviti rezultate revizije antiruskih sankcija u skladu sa novim zakonom, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

„Zbog zakona koji je predsednik potpisao u avgustu, Ministarstvo finansija je prošlog meseca obnovilo sankcije. Deo koji se odnosi na Stejt department je u fazi razmatranja i biće uskoro objavljen“, rekla je Sandersova za En-Bi-Si Njuz.

Prema njenim rečima, administracija ostaje „verna ideji da je Rusija odgovorna na različitim frontovima“.

Kijev poslalo nove materijale Evropskom sudu za ljudska prava o događajima u Donbasu Ukrajina je poslala nove materijale Evropskom sudu za ljudska prava o događajima u Donbasu, izjavio je ukrajinski ministar pravde Pavel Petrenko.

Ministar pravde rekao je da je ukrajinska strana pre nekoliko dana poslala dokumente Evropskom sudu za ljudska prava, uključujući i svedočenja više od sto svedoka po drugom predmetu u vezi sa optužbama protiv Rusije povodom otmica siročadi iz Donbasa.

„Tako smo zatvorili svoj pravni deo naše izjave u vezi sa događajima u Donbasu 2014. godine“, rekao je Petrenko.

Ukrajinski ministar tvrdi da Rusija „nema nikakve teže argumente i činjenice“ koji bi opovrgli taj materijal.

Kijev je u poslednje tri godine Evropskom sudu podneo pet tužbi protiv Rusije. Četiri tužbe sadrže optužbe o kršenju ljudskih prava na Krimu i u Donbasu, a peta — optužbe za otmicu siročadi i dece-invalida.

Moskva je više puta izjavila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, da nije uključena u događaje u Donbasu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Putin i Štajnmajer razgovarali o situaciji u Siriji i Ukrajini Rusija i Nemačka jednoglasne su u svom mišljenju o potrebi da se uništi terorizam u Siriji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom.

„Naravno, razgovarali smo i o aktuelnim međunarodnim pitanjima. Detaljno je razmatrana situacija u Siriji. Slažemo se da je neophodno postići potpunu i konačnu likvidaciju terorista na teritoriji te zemlje i povećati napore za promovisanje političkog rešenja“, rekao je Putin. 

„Konstatovano je da, uprkos poznatim političkim poteškoćama, rusko-nemački odnosi ne stoje i mi smo spremni da zajedno radimo na daljem njihovom razvoju“, rekao je Putin.

Putin je dodao da je sa predsednikom Nemačke razgovarao o situaciji u Severnoj Koreji i iranskom nuklearnom sporazumu.

„Razmenili smo mišljenja o iranskom nuklearnom programu i krizi na Korejskom poluostrvu“, rekao je Putin nakon sastanka sa nemačkim predsednikom.

Predsednik Rusije saopštio je i da je sa nemačkim kolegom razgovarao o ruskoj inicijativi o misiji UN u Donbasu.

On je napomenuo da je tokom razgovora istaknuta potreba za implementacijom Minskih sporazuma.

„Gospodin predsednik i ja smo još jednom konstatovali da osnova za održivo sveobuhvatno rešenje na jugoistoku Ukrajine treba da bude stabilna implementacija Minskih sporazuma“, rekao je Putin.

„U tom kontekstu razgovarano je i o ruskoj inicijativi za osnivanje misije UN za obezbeđivanje posmatrača OEBS-a u zoni sukoba“, naglasio je ruski predsednik.

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer je nakon razgovora sa ruskim predsednikom izjavio da još postoje nerešena pitanja u odnosima dveju zemalja.

„Slažemo se da sadašnje stanje stvari ne može da nas zadovolji i da ne bi trebalo da nas zadovoljava“, rekao je Štajnmajer tokom posete Moskvi.

„Još smo daleko od normalnih odnosa, postoje otvorene rane, nerešena pitanja, pre svega to se tiče ujedinjenja Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, koji opterećuju naše odnose“, dodao je Štajnmajer.

On je dodao da Rusija i Nemačka moraju da izbegnu optužbe i nerazumevanja, vraćanje poverenja treba da se suprotstavi neslaganju iz prošlosti.

„Ne mislim da jedan sastanak može da pomogne u prevazilaženju situacije koja se razvila tokom proteklih nekoliko godina (u odnosima između Moskve i Berlina), ipak, ubeđen sam da su nam potrebni sastanci kao što je današnji, i treba ih nastaviti“, istakao je Štajnmajer.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije na sastanku sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom izrazio nadu da će ova poseta podstaknuti razvoj odnosa između dve zemlje.

„Dozvoliću sebi da izrazim nadu da će ova poseta biti dobar podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa i da će poslužiti jačanju naših međudržavnih odnosa“, rekao je Putin.

Sa svoje strane, nemački predsednik je izjavio da bi Moskva i Berlin trebalo da se suprotstave međusobnom udaljavanju koje se odvijalo poslednjih godina.

„Smatram da je neophodno da mi, kao predsednici, iskoristimo priliku da nastavimo dijalog kako bismo pokušali da utvrdimo kako možemo da poboljšamo naše odnose, kojima trenutno ne možemo da budemo zadovoljni“, rekao je Štajnmajer na sastanku sa ruskim predsednikom Putinom.

„Kao savezni predsednik želeo bih da doprinesem poboljšanju odnosa između Rusije i Nemačke“, istakao je Štajnmajer i izrazio nadu da će današnji sastanak takođe poslužiti ostvarenju tog cilja.
Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 26.10.

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.