Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.02.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 24.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 25.02
.
 


Kijevske snage za nedelju dana izvršile 9360 napada na DNR - Kijevske snage otvorile su vatru na teritoriju aerodroma u Donjecku iz teške artiljerije i minobacača, prenosi novinska agencija Donjeck.

«Oko 08:00 Ukrajinska strana je započela masovno granatiranje aerodroma dejstvom iz teške artiljerije kalibra 122 mm i minobacača kalibra 120 mm «, rekao je izvor u snagama bezbednosti DNR agenciji Donjeck..

Određeno je 15 pozicija sa kojih se izvodi granatiranje, koje je i dalje u toku.

Kijevske snage za nedelju dana izvršile 9360 napada na DNR 
- Kijevske snage juče su nekoliko sati napadale teritoriju DNR. Nakon saopštenja o poseti Nadežde Savčenko započeli su napadi na okolinu Jasinovate, Makejevke i donjecki aerodrom. Takođe su napadni Spartak, Jakovljevka i Žabičevo kao i Lenjinskoe na jugu DNR.

Operativna komanda DNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnih nedelju dana  9360 puta napale teritoriju DNR, od toga 3354 puta teškom artiljerijom zabranjenom sporazumom iz Minska. 



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage 18. puta tokom prethodnog dana napadale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo, Logvinovo, Kalinovka, Molodežnoe, Smeloe i Lozovoe.

Rukovodstvo Donjeckog vodovoda saopštilo je da je donelo odluku da obustavi rad i evakuiše osoblje. Tokom prethodne noći na rezervoar za vodu kojim se snabdeva Donjeck palo je šest projektila i oštećeno je skladište sa hlorom.

Pregled napada na DNR



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 25.
02.
 


Ukrajina: Suprotstaviti se razornom informacionom uticaju Rusije  - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je doktrinu informacione bezbednosti zemlje, koju je prethodno usvojio Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, saopšteno je danas na zvaničnom sajtu šefa države.

Cilj doktrine jeste da se preciziraju principi oblikovanja državne informacione politike, pre svega kada je reč o, kako je navedeno u dokumentu, „suprotstavljanju razornom informacionom uticaju Ruske Federacije u uslovima hibridnog rata koji je ona pokrenula“. 

Prema doktrini, reč je o usavršavanju zakonodavstva, razvoju zaštićene nacionalne telekomunikacione mreže, zaštiti državnih informacionih resursa i učvršćivanju kapaciteta organa bezbednosti i odbrane u sajber-prostoru. 

Planirano je i da se pod hitno usavrši sistem zaštite „kritične infrastrukture, pre svega od terorističkih i diverzionih nasrtaja“.

"Ti si jedan od nas" - promo spot Narodne vojdke DNR

Suđenje ruskom vojniku koji zarobljen na granici Ukrajine

Stotine vagona uglja blokiranih iz DNR za Ukrajinu od strane kijevskih ekstremista na granici


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Ukrajine i EU deset puta profitabilniji za EU  - Nakon potpisivanja Sporazuma o zoni slobodne trgovine između EU i Kijeva Evropa je prošle godine povećala izvoz u Ukrajinu za 2,575 milijardi evra. Ipak, Ukrajinu je profitirala od sporazume deset puta manji, pokazuju statistički podaci Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije.

U 2016. godini — nakon stupanja na snagu Sporazuma o zoni slobodne trgovine između EU i Ukrajine — izvoz iz zemalja EU u Ukrajinu povećao se za 2,575 milijardu evra u poređenju sa 2015. godinom. Pritom, za isti period izvoz ukrajinske robe u EU nije mnogo porastao — samo za 243 miliona evra. To pokazuje da se za više od deset puta povećao izvoz EU u odnosu na izvoz izvoza Ukrajine.

Prema statistici Generalnog direktora za trgovinu Evropske komisije, u 2016. godini EU je izvezla u Ukrajinu robu u vrednosti od 16,505 milijardi evra. Godinu dana pre toga Evropljani su izvezli proizvode za 13,93 milijardu evra.

Ukrajina je uspela da poveća i isporuke proizvoda u zemlje Evrope — u 2016. godini njen izvoz u EU je iznosio 13,08 milijardi evra, dok je 2015. godine ovaj pokazatelj iznosio 12,837 milijardi evra.

Ovo pokazuje da je Sporazum o zoni slobodne trgovine deset puta profitabilniji za EU u odnosu na Kijev. Brisel je uspeo da poveća izvoz za 2,575 milijarde evra, dok su Ukrajinci za samo 243 miliona evra.

Podsetimo, sličan pokazatelj u 2015. godini bio je niži dva puta — tada je razlika između uvoza i izvoza Ukrajine iznosila 1,093 milijarde evra.

Prema zvaničnim podacima državne službe za statistiku Ukrajine, u 2016. godini mnoge zemlje EU su povećale isporuke robe u Ukrajinu. Između ostalog, za 71,4 odsto je povećan uvoz iz Francuske, dok je izvoz proizvoda iz Ukrajine u tu zemlju smanjen za 8,9 odsto. Takođe je za 39,1 odsto povećan je uvoz robe u Ukrajinu iz Italije, dok je izvoz iz Ukrajine smanjen za 2,5 odsto.

Letonija je takođe povećala izvoz — za 29,1 odsto u poređenju sa prošlom godinom, dok je uvoz iz Ukrajine pao na 8,1 odsto.

Primetno je povećanje uvoza robe iz Belgije za 22,7 odsto, dok je izvoz iz Ukrajine smanjen za 15,2 odsto.


Početkom prošle godine stupio je na snagu Sporazum o zoni slobodne trgovine između Ukrajine i EU. Pre toga, vlasti EU su tvrdile da će sporazum doneti korist Ukrajini. Na sajtu Evropske službe za spoljnopolitičku delatnost su naveli prednosti od Sporazuma za Ukrajinu.

„Zahvaljujući liberalizaciji tarifa, pre svega regulatornom zbližavanju, Ukrajina može brzo da iskoristi prednosti novih trgovinskih mogućnosti i pojednostavljen pristup najvećem svetskom tržištu. Ukrajina može da iskoristi prednosti izbora koji govori o njenoj čvrstoj privrženosti napretku na putu potrebnih institucionalnih i ekonomskih reformi“, tvrdili su u Briselu.

U dokumentu su objasnili da će sporazum omogućiti ukrajinskim kompanijama da postanu konkurentnije.

Međutim, najveći problem je što svi ukrajinski proizvodi treba da dobiju sertifikat EU, što je dug i mukotrpan proces, dok za to vreme evropski proizvodi preplavljuju ukrajinsko tržište.

Kako bi sačuvali svoje zlatne rezerve zbog takvog stanja platežnog bilansa, Ukrajina mora stalno da se zadužuje. Time se povećava socijalni pritisak na stanovništvo i vrši se privatizacija ključnih preduzeća. Ovakvi koraci kijevskih vlasti mogu dovesti do bankrota ukrajinske ekonomije u naredne dve godine.    

Poslanik Rade Savčenko posetila šest ukrajinskih vojnika u Makejevki  - 
Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Nadežda Savčenko izjavila je da se sastala sa šest ukrajinskih vojnika u Makejevki, na teritoriji Donjecke Narodne Republike.

Savčenkova je stigla u pratnji predstavnika centra za oslobođenje zarobljenika „Oficirski korpus“, među kojima je i njegov rukovodilac Vladimir Ruban. 

„Posetili smo dve sobe u kojima je šest naših vojnih zarobljenika. Razgovarali smo s momcima. Uslovi su užasni, vlaga, hladnoća. Predali smo im stvari koje su poslali rođaci. Čekamo do sutra. Obećali su nam da ćemo moći da obiđemo sve koji su na minskim spiskovima“, napisala je Savčenkova na Fejsbuku. 

Savčenkova je pozvala lidere „normandijske četvorke“ da pomognu u razmeni zarobljenika u Donbasu prema formuli „svi za sve“. Ombudsman DNR Darja Morozova je rekla da je Savčenkova u DNR boravila privatno.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je ranije da će proveriti informacije o tome da je Nadežda Savčenko pozvala ukrajinske vojnike u Donbasu da napuste borbene položaje i da se upute u Kijev radi organizovanja državnog prevrata, saopštio je šef aparata uprave specijalnih službi Aleksandar Tkačuk.

Ranije u petak poslanik Vrhovne rade iz „Bloka Petra Porošenka“ Tatjana Ričkova optužila je Savčenkovu da je ove sedmice obišla položaje ukrajinske vojske u Donbasu kako bi napustili položaje i „pošli u Kijev radi državnog prevrata“.

Prema Tkačukovim rečima, šef Službe bezbednosti Ukrajine je na osnovu usmene izjave Ričkove u parlamentu naložio vojnoj kontraobaveštajnoj službi da razgovara s vojnicima koji su mogli da budu svedoci izjava Savčenkove. 

„Ako ove informacije budu potvrđene, ako budemo imali dovoljno osnova, naravno, pokrenućemo krivični postupak protiv gospođe Nadežde“, rekao je Tkačuk u petak za televizijski kanal „112 Ukrajina“.



U petak je Savčenkova na svojoj stranici na Fejsbuku napisala obraćanje celoj Ukrajini u kojem je zamolila sunarodnike da je podrže u odluci da poseti teritorije Donbasa koje su pod kontrolom ustanika. 

Ona je naglasila da „svesno rizikuje život“ da bi oslobodila „ukrajinske zarobljenike i okončala humanitarni činilac minskog procesa“. 

U Ukrajini je ranije izbio skandal povodom posete Savčenkove početkom decembra prošle godine prestonici Belorusije, kada se sastala s liderima samoproglašenih DNR i LNR. 

Savčenkova je kasnije izjavila da na sastanku u Minsku nije videla neprijatelje, nego ljude s kojima je potrebno pregovarati. Mnogi poslanici Rade kritikova.

Ukrajina - iz minuta u minut -



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.02.

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 25.02.. . . . Borbe kod...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.