Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.12.

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.12.

25.12.2014. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Video vesti za 24.12.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.12.

Ukrajina platila Rusiji drugu tranšu duga za gas - Ukrajinska državna energetska kompanija "Naftagas" saopštila je da je ruskom gasnom gigantu "Gaspromu" uplatila 1,65 milijardi dolara, što je druga tranša duga u skladu sa sporazumom na osnovu koga je Moskva obnovila snabdevanja Ukrajine gasom.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Moskva i Kijev uz posredovanje Evropske unije postigle su sporazum koji predviđa da Rusija obnovi snabdevanje gasom Ukrajine tokom zime a da Ukrajina u zamenu isplati čitav iznos duga od 3,1 milijarde dolara u dve tranše do kraja 2014. godine.

Rusija je počela da isporučuje Ukrajini gas početkom decembra posle šeset meseci zastoja zbog spora oko cena i neplaćenog duga.

Klišas: Odustajanje od vanblokovskog statusa je pretnja po celovitost Ukrajine - Predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas smatra da je odluka Vrhovne rade o odustajanju od vanblokovskog statusa korak protiv teritorijalne celovitosti zemlje.

Vrhovna rada je u utorak donela zakon koji ukida vanblokovski status Ukrajine i sugeriše na želju Kijeva da postane član NATO. 

Komentarišući za RIA Novosti donetu odluku, senator kaže da je to još jedan korak „onih koji su zaposeli vlast u Kijevu preko antiustavnog državnog udara“.

Klišas smatra da je to pretnja po državnost i teritorijalni integritet Ukrajine. 

RTL: Postoje foto dokazi da je Boing pogođen sa zemlje - Holandska televizija RTL poseduje fotografije na kojima se navodno vidi da je malezijski putnički avion na istoku Ukrajine oborila raketa „zemlja-vazduh“, piše u utorak internet izdanje NL Times.

Vest se u holandskim medijima pojavila odmah čim je zaposleni u ukrajinskoj vazdušnoj vojnoj bazi izjavio za list „Komsomoljskaja pravda“ da je dana kada je Boing oboren ukrajinski jurišni avion Su-25 poleteo sa raketama „vazduh-vazduh“, a vratio se bez njih. Pilot je pritom bio veoma uplašen. 

Holanđani saoštavaju da poseduju tri fotografije snimljene u blizini mesta tragedije. Na prve dve se vidi vertikalni stub dima koji govori o lansiranju rakete, a na trećoj – oblak crnog dima, odnosno raspadanje aviona. Pritom, fotografije se ne pokazuju da bi se navodno zaštitio svedok. 

Čovek koji je snimio fotografije je izjavio da je predao fotoaparat međunarodoj komisiji koja istražuje incident, a razgovarao je i sa holandskim i australijskim ekspertima. 

Tužilaštvo Holandije je potvrdilo da je dobilo fotografije i da su deo istražnog materijala, prenosi televizija RTL. Stručnjaci smatraju da se ne radi o fotošopu, a neki kažu da je teritorija sa koje je lansirana raketa 17. jula bila pod kontrolom ustanika.  

Boing 777 je oboren 17. jula kod Donjecka. U njemu je bilo 298 ljudi, 193 Holanđana. Svi su poginuli.

Vlasti LNR nisu dobile poziv za pregovore u Minsku - Vlasti Luganske narodne republike nisu dobile zvanični poziv za susret Kontakt grupe za Ukrajinu planiran za 24. decembar u Minsku, ali predstavnik republike Vladislav Dejnego je otputovao u Belorusiju „da ne bi sabotirao pregovore“.

„Ja putujem u Minsk, ali zvaničnog poziva nije bilo“, izjavio je Dejnego za RIA Novosti.

„Dnevni red je usaglašen, ali samo preliminarno. Mislim da ćemo odlučiti tamo, na mestu“, izjavio je on.

Rusija na proleće 2015. može ponuditi popust Ukrajini za gas - To je novinarima saopštio ministar energetike RF Aleksandar Novak.

„Od 1. aprila će na snazi biti stari ugovor“, rekao je ministar i dodao da ako je Ukrajini potreban popust, Rusija je spremna da ga ponudi. Ali ukrajinska strana zasad to nije tražila.

Ministar je rekao da će u prvom tromesečju 2015. gas za Ukrajinu koštati oko 340-360 dolara za hiljadu kubika, odnosa manje od 378 dolara.

Ako Ukrajina ne podmiri dug isporuka u januaru neće biti.

Proizvodnja uglja u Ukrajini pala na nivo 1944. godine - Prema podacima ukrajinskog državnog komiteta za statistiku, za 11 meseci ove godine zemlja je izgubila oko 10,1 odsto obima industrijske proizvodnje.

Ukrajinska industrija nastavlja da beleži pad, obim proizvodnje uglja u Ukrajini se spustio na nivo 1944. godine, piše list „Vesti“, pozivajući se na statističke podatke.

U novembru 2014. u rudnicima Ukrajine proizvedeno je oko 2,25 miliona tona uglja, a početkom godine – 5 miliona tona.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 24.12.[2014-12-25 08:27:22]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Ukrajina platila Rusiji drugu tranšu duga za gas[2014-12-24 10:45:14]

Ukrajinska državna energetska kompanija "Naftagas" saopštila je da je ruskom gasnom gigantu "Gaspromu" uplatila 1,65 milijardi...

Klišas: Odustajanje od vanblokovskog statusa je pretnja po celovitost Ukrajine[2014-12-24 10:42:30]

Predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas smatra da je odluka Vrhovne rade o...

Severnokorejski list: SAD – đavolja imperija i bezubi vuk[2014-12-24 10:40:38]

Sjedinjene Američke Države su iz dana u dan sve slabije i koliko god one „zavijale“ to...

RTL: Postoje foto dokazi da je Boing pogođen sa zemlje[2014-12-24 10:38:24]

Holandska televizija RTL poseduje fotografije na kojima se navodno vidi da je malezijski putnički avion na...

Putin: Ekonomske probleme treba zajednički savladavati[2014-12-24 10:37:29]

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je postojeće ekonomske probleme bolje savladati zajedničkim naporima. „Siguran sam da...

Vlasti LNR nisu dobile poziv za pregovore u Minsku[2014-12-24 10:06:52]

Vlasti Luganske narodne republike nisu dobile zvanični poziv za susret Kontakt grupe za Ukrajinu planiran za...

Rusija na proleće 2015. može ponuditi popust Ukrajini za gas[2014-12-24 10:04:29]

To je novinarima saopštio ministar energetike RF Aleksandar Novak. „Od 1. aprila će na snazi biti stari...

Skoro 300 istorijskih objekata uništeno u konfliktu u Siriji[2014-12-24 10:00:28]

Najmanje 290 objekata kulturnog nasleđa Sirije je uništeno, oštećeno ili opljačkano od početka konflikta u toj...

RF se sprema za najgore posle izlaska koalicije iz Avganistana[2014-12-24 09:58:42]

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pozvao Tadžikistan i Kirgistan da budu spremni za najgore uoči...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.