Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 20.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 24
.07



Lugansk: Kijev se priprema za aktivna borbena dejstva u Donbasu Akcije Kijeva svedoče o njegovoj nameri da pređe na aktivne vojne operacije u Donbasu, rekao je novinarima šef službe za štampu Narodne milicije Luganske Narodne Republike, Jakov Osadči.

"Zapažamo činjenice koje svedoče o namerama ukrajinske strane da pređe na aktivne vojne operacije. Tako je načelnik uprave oružanih snaga Ukrajine general Ševcov izdao naredbu za izdavanje raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije iz skladišta", rekao je Osadči.

Prema Narodnoj miliciji LNR, projektili i oružje će se isporučivati u zonu vojnih operacija u Donbasu. Precizirao je da se radi o haubicama D-20, MT-12 protivoklopnim topovima, topovima PVO ZU-23, kao minobacačima 82 milimetara.

"Pored toga, planirana je isporuka oklopnih medicinskih vozila (Didgori Medevac), 14. mehanizovanoj brigadi ukrajinskih snaga, namenjenih za evakuaciju ranjenika" rekao je predstavnik Ministarstva odbrane LNR.

On je precizirao da pored toga, ukrajinske bezbednosne snage i dalje krše uslove propisane Minskim sporazumima o raspoređivanju vojne opreme u blizini kontakt linije.

"Dakle, u oblasti Kapitanova Novoajdarskog okruga, na udaljenosti devet kilometara od kontakt linije, skoncentrisana je teška artiljerija 53. brigade, odnosno haubice 2S1 "Gvozdika" " dodao je Osadči.

Kijev osnovao jedinice za borbu protiv oklopne tehnike i utvrđenja u Donbasu  Komandant operacije Ujedinjenih snaga Ukrajine Sergej Najev je naredio stvaranje jedinica za protiv oklopne tehnike i utvrđenja u Donbasu, navodi se na internet stranici ukrajinskog ministarstva odbrane.
"Po naređenju komandanta Ujedinjenih snaga, general-potpukovnika Sergeja Naieva, oformljene su jedinice za borbu protiv oklopne tehnike i utvrđenja. Ukoliko bude potrebno, jedinice su spremne da obave borbene misije", navodi se u saopštenju.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.07.

 
Ukrajina i SAD „ujedinjene“ u suprotstavljanju projektu „Severni tok 2“ Ukrajinske vlasti su saopštile da su "ujedinjene" sa Sjedinjenim Državama u nameri da se suprotstave projektu "Severni tok 2", koji se smatra "direktnom pretnjom za energetsku bezbednost Evrope", saopštila je pres služba ukrajinske vlade, nakon sastanka ukrajinskog premijera Vladimira Grojsmana sa zamenikom američkog državnog sekretara za energetske resurse Frensisom Fenonom.
"Ukrajina i SAD su ujedinjene u svojoj poziciji u suprotstavljanju realizacije ruskog projekta "Severni tok 2", navodi se u saopštenju na sajtu ukrajinske vlade.

Dodaje se da je ovo druga poseta visokog predstavnika američke vlade u Ukrajini, a da je u Kijev došao posle razgovora o energetskim pitanjima u Briselu. Šef ukrajinske vlade je rekao da je Kijev spreman da razgovara o širokom spektru pitanja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u energetskoj sferi.

"Želeo bih da izrazim punu podršku Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju energetske bezbednosti. Odlučni smo da nastavimo da podržavamo poziciju u vezi sa projektom "Severni tok 2" i nastavkom tranzita gasa preko Ukrajine ", rekao je zamenik američkog državnog sekretara.

On je obećao da će "SAD nastaviti da podržavaju diversifikaciju puteva snabdevanja energijom u Evropi".

Grojsman je istakao da je Ukrajina i dalje spremna da pozove svetske kompanije - lidere na tržištu, uključujući i SAD, da implementiraju energetske projekte.  Ukrajina - iz minuta u minut -

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.