Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 17.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 







Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23.09



 Lugansk negirao tvrdnje Kijeva da su ukrajinske snage zauzele selo Volnoe Portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko je saopštio da ukrajinski izveštaji o zauzimanju sela od strane ukrajinske vojske u regionu Luganska ne odgovoraju stvarnosti, jer je selo i ranije bilo pod njihovom kontrolom.
"Želim da vam skrenem pažnju na lažne izveštaje u ukrajinskim medijima o navodnim pobedama ukrajinskih snaga, odnosno o zauzimanju naselja Volnoe (Zolotoi-4)", rekao je Maračko na pres konferenciji.

Prema njegovim rečima, još 2. jula ukrajinska vojska je saopštila o zauzimanju ovog naselja.



"Kao odgovor na navode, dali smo saopštenje da Narodna milicija LNR ostaje na prethodno držanim pozicijama, a lokalitet Volnoe se već nalazio pod kontrolom ukrajinskih snaga još od 2014. godine", rekao je Maročko.

On je takođe rekao da se ove informacije pojavljuju u ukrajinskim medijima kao informaciona provokacija kijevskih snaga uoči 26. septembra, kada se očekuje govor predsednika Ukrajine Petra Porošenka u Generalnoj skupštini UN-a.


Ranije su ukrajinski mediji preneli da su pripadnici oružanih snaga Ukrajine preuzeli kontrolu nad naseljem Volnoe.




Još je 7. jula predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, Maročko, izjavio da ukrajinske snage bezbednosti dopremaju opremu u naselje Volnoe blizu kontakt linije u Donbasu. Prema njegovim rečima, dva tenka T-72, tri BPM-2, kao i oklopna vozila "Kozak-2" stigla su u naselje tokom noći. 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.09.

 
 Carigradski patrijarh obećao Ukrajini autokefalnost - Vaseljenski patrijarh Vartolomej je saopštio da će uskoro odobriti autocefalnost Ukrajini.

Vartolomej je saopštenje dao nakon nedeljne službe u Hramu Svetog Foke u Istanbulu, ujedno se obraćajući generalnom konzulu Ukrajine u Istanbulu, Alekandru Gamanu. Video snimak govora patrijarha objavljen je na fejsbuk stranici patrijaršije.




Vaseljenski patrijarh, obraćajući se prvo prisutnom češkom bogoslovu, rekao je da je Pravoslavna crkva Češke i Slovačke poslednja crkva koja je dobila autokefalnost. Konstantinpoljski patrijarh ju je proglasio 1998. godine, i ona se sada nalazi „pod ljubavlju i zaštitom našeg patrijarha“.

„Sada je došao red na Ukrajinu da dobije status autokefalnosti, bez obzira na postojeći otpor, i to će biti njeno pravo“, rekao je vaseljenski patrijarh.


„Njeno je pravo da dobije autokefalnost, a sa druge strane, isključivo je pravo našeg vaseljenskog patrijarha da daje autokefalnost, kao što je to učinio svim novim pravoslavnim crkvama, počevši od Rusije u 16. veku, pa do crkve Češke i Slovačke“, rekao je on.


„Ne plaše nas pretnje“, izjavio je patrijarh, ne objasnivši o kakvim se pretnjama radi.


„Nedavno sam u propovedi rekao da Vaseljenska patrijaršija ne preti i ne plaši se pretnji, već se tačno drži svetih kanona svoje misije“, nastavio je on.


Vartolomej je izjavio da su ta prava dobijena vaseljenskim saborima i da će biti iskorišćena „u slučaju Ukrajine i gde još bude bilo potrebno“.

Potvrđen prolaz brodova ukrajinske mornarice kroz Kerčski moreuz - Dva broda pomorskih snaga Ukrajine - kontrolni brod "Donbas" i tegljač "Korec", uključeni su u karavan za prolaz duž kanala Kerčskog moreuza, javila je pres služba "Rosmorečflota".

"Dva broda koja pripadaju ukrajinskoj mornarici, prema raspoloživom redosledu, uključena su u karavan, a koji će se pratiti kroz Kerčski moreuz. Naša strana obezbeđuje bezbednost plovidbe", navodi se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da se dva broda ukrajinske mornarice približavaju Krimskom mostu.

Brodovi ukrajinske mornarice se približavaju Krimskom mostu - Dva broda ukrajinske ratne mornarice - kontrolni brod „Donbas“ i tegljač „Korec“ ušli su u Kerčko-jenikalski kanal za prolazak u Azovsko more ispod Krimskog mosta, izjavio je za RIA Novostiizvor u vladi Krima.

„Donbas“ i „Korec“ su juče prošli duž obale Krima, uključujući i ekskluzivnu ekonomsku zonu Rusije, objavila je pogranična uprava FSB za Krim. „Ukrajinski vojni portal“ je, pozivajući se na sopstvene izvore, saopštio da su oba broda izašla iz Odese i da se kreću ka Berdjansku (Azovsko more). U nedelju ujutro oba broda su se nalazila u Crnom moru u blizini Kerčkog moreuza.


„U 13.50 (12.50 po srednjoevropskom vremenu) brodovi su ušli u kanal u pratnji brodova, za oko sat i po će biti u oblasti Krimskog mosta“, rekao je izvor.


On je dodao da su ranije oba broda zatražila dozvolu za prolazak kroz Kerčko-jenikalski kanal u sistemu kretanja brodova Kerčkog moreuza „Rosmorporta“. Osim toga, brodovima trebaju usluge sprovodnika broda.



​Brodove ukrajinske mornarice pratili su brodovi obalske straže Pogranične službe FSB Rusije „u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava i u interesu osiguranja bezbednosti Ruske Federacije“, saopštila je granična uprava regiona.

Ranije je Kijev objavio svoju nameru da ojača vojno prisustvo u Azovskom moru.

Porošenko: Rusija ne prestaje da se trudi da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da se Rusija već sada svakodnevno meša u ukrajinske izbore, saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika.


Prema Porošenkovim rečima, „Rusija ne prestaje da se trudi da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, utičući, pre svega, na političke snage“. 


„Veoma zabrinjava to što će se Rusija aktivno mešati u izbore. Uz pomoć propagande i dezinformacija, ona već danas to radi. Svakodnevno“, naveo je Porošenko u intervjuu nemačkom listu „Rejniše post“.


Predsednički izbori u Ukrajini zakazani su za proleće 2019. godine. Porošenko zasad nije zvanično objavio da namerava da se kandiduje za drugi predsednički mandat. Parlamentarni izbori u Ukrajini će biti održani na jesen naredne godine.

Kijev popisuje imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije - Ministarstvo kulture Ukrajine počelo je da popisuje imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, saopšteno je na sajtu Sinodalnog informativno-prosvetiteljskog odeljenja UPC, prenose RIA Novosti.


Navedeno je da je Ministarstvo kulture Ukrajine obrazovalo komisiju za procenu imovine crkve u Sumskoj oblasti. Prema rečima protojereja Alekseja Radionova, Spasopreobraženski hram je dobio obaveštenje o tome 20. septembra. Sveštenik je naglasio da su i druge religiozne zajednice iz sela Gluhov u Sumskoj oblasti dobile ista obaveštenja.


Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ovakva dejstva procenjuje kao pripremu za oduzimanje imovine crkvi u svetlu mogućnosti priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. 


„Ova inicijativa može da bude prva karika u lancu inicijativa za oduzimanje imovine religioznim zajednicama Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u korist raskolnika“, naglasili su predstavnici kanonske crkve.


Predsednik pravnog odeljenja kanonske ukrajinske crkve, protojerej Aleksandar Bahov, naveo je da ukrajinski činovnici nemaju prava da popisuju tuđu imovinu. Prema njegovim rečima, religioznim zajednicama nisu predate nikakve istorijsko-kulturne vrednosti na korišćenje ili čuvanje. „Zbog toga su njihovi zahtevi nelegalni“, zaključio je on. 


U ovom trenutku u Ukrajini deluju kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je u sastavu Moskovske patrijaršije, kao i nepriznate crkvene strukture - „Kijevska patrijaršija“ i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. 


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da postigne priznanje nekanonskih religioznih struktura i stvaranja na njihovoj osnovi jedinstvene pomesne autokefalne crkve u Ukrajini. 


Carigradska patrijaršija je ranije „u okviru priprema za priznavanje autokefalnosti“ imenovala svoje predstavnike u Kijevu, što je izazvalo negodovanje predstavnika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Ruska pravoslavna crkva je, praktično, prekinula diplomatske odnose sa Carigradskom patrijaršijom.

Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.