Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 21.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23
.07.





Kijevske snage 308 puta napale teritoriju DNR  - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 308 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Staromihajlovku, Petrovski rejon, aerodrom, Jasinovatu, Dokučaevsk, Sahanku i Kominternovo.



Prema saopštenju Narodne milicije LNR kijevske snage su tokom proteklog dana 7 puta napale teritoriju LNR. Napadali su pozicije NM u okolini Stanice Luganske, Lozovog, Kalinova, i Kalinovke. Gubitaka na sreću nije bilo.






Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.07.



Čurkin: Kijev priprema vojnu operaciju u Donbasu - Ukrajinska vojska priprema vojnu operaciju na istoku zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

U pismu upućenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Čurkin je izjavio da koraci ka stabilizaciji vojne situacije na istoku Ukrajine treba da idu paralelno sa razrešavanjem političkih pitanja i realizacijom mera za smanjenje napetosti, uključujući demilitarizaciju oblasti na liniji razgraničenja. 

„Poslednji događaji, ipak, pokazuju da Kijev tome ne teži. Precizno ispunjavanje ’kompleksa mera‘ očigledno ne ulazi u krug interesa ukrajinskog rukovodstva“, naglašeno je u dokumentu ruske misije. 

Čurkin je pozvao sve međunarodne partnere da utiču na Kijev „kako se ne bi dozvolio pogubni razvoj događaja“.

Šeremet ubijen zbog svoje profesionalne delatnosti  - Istražitelji smatraju da je osnovni razlog za ubistvo novinara Pavla Šeremeta njegov profesionalni rad, saopštila je u petak pres-služba Nacionalne policije Ukrajine.

„Kao glavnu verziju pogibije Pavla Šeremeta policija razmatra njegovu profesionalnu delatnost, a razmatraju se i druge verzije tog zločina“, saopštila je pres-služba. 

Prema navodima službe, policija nastavlja da istražuje snimke sa kamera za video-nadzor koje mogu da pomognu istrazi. 

Istraga već utvrđuje identitet osoba zabeleženih na kamerama. Policija je navela da u istrazi o ubistvu novinara učestvuje grupa od 50 ljudi. 

Poznati novinar Pavel Šeremet poginuo je u sredu u Kijevu usled eksplozije automobila u koji je, prema navodima policije, bila postavljena eksplozivna naprava. 

Ranije je saopšteno da istraga razmatra šest verzija ubistva Šeremeta.

Lavrov: NATO planira da otrgne od Rusije što više država  - NATO planira da uvuče u svoje redove što više država, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Oni (NATO) su odbili naš predlog da se osigura nedeljiva bezbednost: bezbednost ne može da se obezbedi na račun drugih. Umesto toga oni žele da uvuku u NATO sve više zemalja, otrgnuvši ih od Rusije“, izjavio je Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da ukrajinski predsednik Petro Porošenko pokušava da se meša u unutarcrkvene poslove kako bi ugrozio poziciju Ruske pravoslavne crkve, što je, kako je ocenio, neprihvatljivo.

Francuska: Teško razumeti ko kriv za situaciju u Ukrajini  - „Ponekad je teško razumeti ko je zapravo kriv za situaciju u Ukrajini. Zbog toga treba ponovo oživeti ’normandsijski format‘“, izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero, govoreći u Centru za strateška međunarodna istraživanja u Vašingtonu.

„Mi ponavljamo od slučaja do slučaja, na sastancima sa ministrima i šefovima država da treba oživeti taj (normandijski) format kako bismo se vratili pitanju i razumeli ko je odgovoran za to: Rusi? Ukrajinci? Ponekad se i sam to pitam“, izjavio je Žan-Mark Ero.

„Da li smo svi mi zadovoljni sadašnjim statusom kvo — mi nismo zadovoljni. Nastavićemo da pokušavamo da tražimo rešenje. Želeli bismo da ukinemo sankcije, ali su potrebni rezultati“, izjavio je francuski diplomata i dodao da su Evropljani, kada je došao krajnji rok za sankcije, odlučili da nema dovoljno rezultata kako bi one bile ukinute.
Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.