Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.01.

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.01.

24.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23.01.

 

 

Zaharčenko: DNR više neće pregovarati sa Kijevom o primirju - Donjecka Narodna Republika više neće pokušavati da se dogovori sa Kijevom o primirju, izjavio je šef DNR Aleksandar Zaharčenko.

"Mi ćemo sada gledati, kako će Kijev reagovati. Kijev sada ne shvata da mi možemo krenuti u ofanzivu u tri pravca istovremeno. Neće biti više nikakvih primirja. Borićemo se dok ne izađemo na granice bivše Donjecke oblasti. Odsad ćemo samo razmenjivati zarobljenike, da bismo svoje borce koje drži Kijev vratili kućama", izjavio je on.

U ruševinama na aerodromu u Donjecku američko oružje - U ruševinama na aerodromu u Donjecku pronađeni su poginuli borci u NATO uniformama, kao i oružje američke proizvodnje, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

"Dok smo istraživali zgradu aerodroma pronašli smo veliku količinu oružja američke proizvodnje. Pronašli smo i publikacije na jezicima evropskih zemalja, kao i knjige sa verskim sadržajem", naveo je Basurin. 

On je istakao i da su pronađeni poginuli borci u NATO uniformama, u ruševinama novog terminala, prenosi TASS.

"Ono što smo pronašli kod njih sugeriše da su oni bili stranci koji su ratovali kao plaćenici", zaključio je Basurin. 

Sukobi oko aerodroma u Donjecku intenzivirani su poslednjih nedelja, što je navelo Petra Porošenka da naredi novu mobilizaciju.

Narodna vojska: 44 kijevska vojnika se predala - Zamenik komandanta Narodne vojske Eduard Basurin saopštio je o predaji 44 kijevska vojnika.

"Ukupni kijevski gubici u rejonu aerodroma i okolinih naselja do polovine dana: poginulih 597 pripadnika kijevskih snaga. Govorim o onima čija tela su pronađena u rejonu aerodroma i naselja Peski. 44 pripadnika kijevskih snaga su se predali", izjavio je Basurin novinarima.

Video vesti za 23.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 

Na prvoj liniji sa 1. slavjanskom brigadom 



Dejstvo artiljerije Narodne vojske 

Borbe za aerodrom u Donjecku

Uništen most koji spaja Lugansk i Stanciju Lugansku

Izgled novog terminala aerodroma u Donjecku 

Krasni Partizan pod kontrolom Narodne vojske

Bojeva vežba Narodne vojske

Pres konferencija načelnika štaba Narodne vojske

Dejstvo kijevskih snaga sa 31. punkta

Aerodrom u Donjecku

Kolona VBR "Grad" Narodne vojske kod Donjecka

"Donbas na liniji ognja" - dokumentarni film

Gorlovka - dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.01.

Putin: Ukrajinske vlasti primenjuju artiljeriju nasumice - Ukrajinske vlasti primenjuju artiljeriju i raketne sisteme po gusto naseljenim rejonima Donbasa pod propagandnim parolama o želji za uspostavljanjem mira, izjavio je predsednik RF Vladimir Putin na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti. 

On je dodao i da je primetno zaoštravanje situacije u DNR i LNR.

Otvarajući sastanak, Vladimir Putin je zatražio od okupljenih da minutom ćutanja odaju počast poginulima u Donbasu, uključujući i ljude koji su poginuli na stanici javnog prevoza u Donjecku.

Evropska komisija predložila monitoring isporuke gasa iz RF u Ukrajinu - Zamenik predsednika EK za energetsku uniju Maroš Šefčovič predložio je monitoring toka ruskog gasa u Ukrajinu. On je ovo saopštio RIA Novostima u kuloarima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Tokom foruma, Šefčovič je imao susret sa potpredsednikom vlade RF Arkadijem Dvorkovičem. "Ja sam izrazio spremnost EU da obezbedi monitoring toka gas između Ukrajine i Rusije", kazao je diplomata, ne navodeći detalje.

MVS RF započelo sa formiranjem 12 kolone sa humanitarnom pomoći Donbasu - Ministarstvo za vanredne situacije RF pristupilo je formiranju još jedne kolone sa humanitarnom pomoći za Donbas, saopštili su novinarima u Upravi organizacije ovog resora.

Deo vozila će krenuti iz Noginskog spasilačkog centra MVS, a deo će iz drugih ruskih rejona.

Ranije se govorilo, da će 12 humanitarna kolona za Donbas biti poslata krajem januara - početkom februara.

Republika Srpska na putu da odobri isporuku oružja kijevskim snagama - Da oduzimanje nadležnosti Republike Srpske, smanjivanje njenih ovlaštenja i prenos istih na državnu zajednicu BiH veoma šteti interesima Republike Srpske pokazalo se još jednom.

Republika Srpska i Muslimansko-hrvatska Federacija će najverovatnije kroz zajedničke organe na nivou BiH isporučiti kijevskim snagama naoružanje i municiju u vrednosti od 10 miliona dolara.

Ruska Federacija je već ranije negodovala eventualnu isporuku.

Ranije su sva ministarstva na nivou BiH u kojem se nalaze političari i iz Republike Srpske dali saglasnost za isporuku oružja i municije kijevskim snagama, a zamenik ministra sigurnosti BiH je saopštio da je već konstatovano da nema nikakvih prepreka za isporuku naoružanja i municije kijevskim snagama.

Juče je Boris Tucić, predstavnik iz Republike Srpske i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na nivou BiH čiji je mandat na isteku, podneo ostavku nakon pritisaka da pristane na prodaju oružja kijevskim snagama.

Predsedništvo državne zajednice BiH će svoje mišljenje reći sledeće sedmice, ali ono nema formalnu ulogu kada su u pitanju isporuke naoružanja.

Kako će političari Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH postupiti, pokazaće se sledeće nedelje.

UN traži da se izvrši istraga granatiranja trolejbusa u Donjecku - Savet Bezbednosti UN je usvojio saopštenje za štampu u kojem se "najodlučnije" osuđuje granatiranje stanice javnog prevoza u kojem je poginulo 13 civila i zatražio "objektivnu istragu" i "privođenje pravdi počinioca ovog gnusnog čina".

Kako se navodi na sajtu svetske ogranizacije, do tragedije je došlo "u pozadini intenziviranja sukoba" između ukrajinskih snaga bezbednosti i ustanika.

Do eksplozije na stanici javnog prevoza u Donjecku došlo je 22. januara. Granata je pogodila trolejbus sa putnicima koji je stajao pored automobila.

Vlasti Finske zabrinute zbog napetih odnosa EU i Rusije - Finska je zabrinuta zbog neprijateljskih odnosa EU i RF, izjavio je finski predsednik Sauli Niniste na pres konferenciji u Briselu, koja je bila održana nakon njegovog susreta sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Prema rečima Niniste, na odnose Rusije i EU je uticao stav RF u vezi sa konfliktom u Ukrajini, prenosi TASS.

"Gasprom" i italijanska "Intesa" potpisali kreditni sporazum - "Gasprom" i intalijanska bankarska grupa "Intesa Sanpaolo Group" potpisali su prvi bilateralni kreditni sporazum u vrednosti od 350 miliona evra, saopštava sajt gasnog holdinga.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Sporazum je potpisan 21. januara u Milanu. Ruska kompanija je saopštila da saradnja "Gasproma" i jedne od najvećih bankarskih grupa u evrozoni ima veliki značaj za razvoj partnerskih odnosa sa kreditnim organizacijama Italije i čitave Evrope.

Dostup ruskih kompanija zapadnom tržištu kapitala je ograničen usled sankcija, međutim, "Gasprom" se nije našao sankcionom spisku EU.

Srbija može da bude pošten posrednik između Rusije i EU - Srbija sigurno ima kvalifikacije da deluje kao pošteni posrednik kada je reč o ukrajinskoj krizi, piše britanski medij BiBiSi, navodeći da je predsednik Srbije u intervjuu toj stanici ponudio usluge Srbije u rešavanju konflikta koji se sve više produbljuje.


BiBiSI  navodi da se upravo navršila godina dana otkako je Srbija i formalno pokrenula pregovore o članstvu u EU, a istovremeno ima jake veze sa Rusijom i odbija da toj zemlji uvede sankcije, uprkos pritisku iz Brisela.

"Mislim da bi trebalo zatvoriti nekoliko predsednika u jednu sobu da provedu dane i dane zajedno dok ne izađu sa rešenjem, da dogovore rešenje pošto od njih zavisi sudbina miliona, desetina i stotina miliona ljudi", rekao je Nikolić u intervjuu za BiBiSi.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 23.01.[2015-01-24 10:02:22]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Sutorina „poljuljala” dobre odnose Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore[2015-01-23 16:09:42]

Iz RS kažu da je problem Sutorine „kreiran u Sarajevu”. – Filip Vujanović odložio slanje Milana Lakića za ambasadora Crne Gore u BiH

SAD: Russia Today opasna kao ``Islamska država``[2015-01-23 16:00:36]

Bivši šef NBC News Endrju Lak, koji je ovih dana imenovan za predsednika Saveta upravnika za...

Pesimizam srpskog seljaka i optimizam evropskog veleposednika[2015-01-23 13:07:32]

Depopulacija stanovništva u ruralnim područjima Srbije

Putin: Ukrajinske vlasti primenjuju artiljeriju nasumice[2015-01-23 13:05:34]

Ukrajinske vlasti primenjuju artiljeriju i raketne sisteme po gusto naseljenim rejonima Donbasa pod propagandnim parolama o...

Rusija će kroz 20 godina smanjiti zavisnost od nafte[2015-01-23 13:04:16]

Do 2035. godine vlada RF smanjiće zavisnost budžeta od energenata za 43-45%, saopštio je ministar energetike...

Evropska komisija predložila monitoring isporuke gasa iz RF u Ukrajinu[2015-01-23 11:47:20]

Zamenik predsednika EK za energetsku uniju Maroš Šefčovič predložio je monitoring toka ruskog gasa u Ukrajinu....

Zaharčenko: DNR više neće pregovarati sa Kijevom o primirju[2015-01-23 11:16:20]

Donjecka Narodna Republika više neće pokušavati da se dogovori sa Kijevom o primirju, izjavio je šef...

Vest o smrti kralja Saudijske Arabije podigla cene nafte[2015-01-23 09:53:41]

Sinoć, u 91 godini života umro je kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdulaziz al Saud. Monarh...

U ruševinama na aerodromu u Donjecku američko oružje[2015-01-23 09:38:51]

U ruševinama na aerodromu u Donjecku pronađeni su poginuli borci kijevskih snaga u NATO uniformama, kao...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharčenko obećao da će zabraniti da se uzimaju zarobljenici

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015

24.01.2015. -..Šef Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko obećao je da će dati naređenje da se više ne uzimaju zarobljenici. "Nisu nam potrebne razmene", rekao je lider DNR. Prema rečima Zaharčenka, on je doneo takvu odluku nakon granatiranja 22. januara stanice javnog prevoza u Donjecku...Prema...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.