Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.04.

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.04.

23.04.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22
.04.

DNR: Primirje narušeno 32 puta  - Kijevske snage su prekršile primirje 32 puta za poslednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Donjecke Nalodne Republike.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Kijevske snage su granatirale Spartak, Žabičevo, Širokino, Gorlovku, Jelenovku i Nižnjelozovoje, kao i područje aerodroma u Donjecku,.

U izveštaju se navodi da je u napadima korišteno "artiljerijsko oruđe koje, prema sporazumu iz Minska, mora biti povučeno sa linije kontakta". 

Ministarstvo je saopštilo da nije bilo žrtava među civilima ili lokalnim vojnim snagama.

Stanje na frontu prema izveštaju OEBS-a  - Posmatrači OEBS-a su saopštili da se situacija ponovo pogoršala na aerodromu u Donjecku i u blizini mesta Širokino.

To je navedeno u dnevnom izveštaju specijalne posmatračke misije OEBS-a. Pored toga, prema njihovim podacima, kretanje vojne opreme u bezbednosnoj zoni je fiksirana na obe strane linije dodira.

Kako pišu posmatrači OEBS-a, u oblasti Širokino je primetna periodična pucnjava i granatiranje, kao i intenziviranje sukoba u večernjim satima, te se pretvara u borbu punog opsega u zapadnom delu mesta sa tenkovima i minobacačima.

Prema njihovim izveštajima, situacija na aerodromu u Donjecku se takođe pogoršala. Registrovane su borbe sa tenkovima i minobacačima.

Takođe se navodi da je jedan broj kijevskih snaga podigao utvrđenja.












Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.04.


Zaharčenko izrazio spremnost DNR da prihvati druge regione Ukrajine u sastav DNR - Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko je izrazio spremnost DNR da u njen sastav uđu i drugi regioni Ukrajine. On smatra da "zemlja treba ponovo da se rodi", te je pozvao Donbas u "objedinjujuće delovanje".

Zeman ne vidi smisao da Rusija napadne baltičke zemlje - Potpuno je neverovatno da Rusija pokuša da napadne neku od baltičkih država, uveren je predsednik Češke Miloš Zeman.

„Ne mislim da bi Rusija mogla da započne rat, napavši jednu od država-članica NATO-a, jer Vladimir Putin sigurno nije samoubica i zna posledice koje će uslediti", izjavio je Zeman u intervjuu Associated Press.

„Siguran sam da bi u takvom slučaju usledila, ne samo politička i ekonomska, već i vojna reakcija", naveo je Zeman.

On je takođe rekao i da sankcije prema Rusiji treba da budu ukinute, „ako Rusija ne ulazi na ukrajinsku teritoriju". Prema mišljenju Zemana, one su produktivne, kao što su i sankcije SAD protiv Kube.

Keri: Novu politiku prema Rusiji NATO će utvrditi u maju u Antaliji - Politika prema Rusiji povodom krize u Ukrajini biće jedno od glavnih pitanja na savetovanju šefova diplomatija zemalja NATO koje će se održati u turskom letovalištu Antaliji 13. i 14. majlj.

Ovo je objavio američki državni sekretar Džon Keri. Učinio je to u Vašingtonu – nakon pregovora sa tuskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Keri je istovremeno potvrdio svoje učešće i dodao da će biti reči o „prioritetima NATO”. Pa dodao:

„Jednim od tih prioriteta biće ruska agresija protiv Ukrajine. Osim ovoga, u Antaliji ćemo razmatrati pretnje koje ekstremisti predstavljaju za jug NATO”.

Italijanski list La Stampa – pozvavši se na „dokument administracije SAD koji je dospeo u redakciju” – objavio je da je Vladimir Putin odlučio da izmeni strategiju Rusije prema Zapadu i da se zato Amerikanci spremaju za dugotrajnu konfrontaciju sa Moskvom.

Na osnovu tog „dokumenta”, isti list pište da će Baraku Obami uskoro biti predstavljen „protokom sa novom politikom prema Rusiji”.

Kijev zaoštrava situaciju u Donbasu - Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Petrušev naglasio je da Kijev, nalazeći se pod spoljnjim uticajem, samo pogoršava situaciju u Donbasu i posavetovao Ukrajini da razmisli kako da ispunjava obaveze dogovorene u Minsku, ispod kojih stoji potpis Petra Porošenka.

„Sloboda i demokratija se ne dostiže streljanjem civila na jugoistoku Ukrajine koji govore ruskim jezikom. Demokratija se ne može usaditi artiljerijskim oružjem, etničkim čišćenjem i pomoću stranih instruktora… Trenutno, ukrajinsko rukovodstvo, koje se nalazi pod spoljašnjom upravom, ovim se ne bavi, već svojim akcijama samo pogoršava situaciju", rekao je on. 

Jedan broj zemalja EU sarađuje sa Moskvom, uprkos politici SAD - SAD su 2014. godine sprovodile politiku „uzdržavanja“ Rusije, između ostalog i uz pomoć saveznika iz Evropske unije, ali su neke zemlje EU ipak nastavile da sarađuju sa Moskvom, kaže se u izveštaju ruskog Ministarstva inostranih poslova za 2014. godinu.

„SAD su sprovodile politiku sistemskog „obuzdavanja" Rusije, vukući za sobom i saveznike sa ciljem nanošenja štete domaćoj privredi — preko zatvaranja pristupa zapadnim bankarsko-kreditnim sistemima, tehnološkim  gušenjem ključnih industrijskih grana i opštoj destabilizaciji poslovne klime na račun eksteritorijalne primene ograničenja komercijalne delatnosti", kaže se u dokumentu.

„U izveštaju se kaže da su odnosi sa EU bili praktično zamrznuti po svim ključnim pitanjima. Jednostrane sankcije i ruske reciprcitetne mere dovele su do smanjenja trgovinskog prometa obe strane u 2014. godini za skoro 8 odsto.

„Međutim, aktivno je rađeno sa ´ključnim državama´ „Istočnog partnerstva" EU sa ciljem zaštite ruskih interesa. Nastavljena je realizacija projekata u okviru „Severne dimenzije", programa pogranične saradnje Rusija-EU", saopštili su u MIP-u.

Međutim, u resoru su naveli da neke zemlje EU ipak nastavljaju saradnju sa Rusijom. Između ostalih, Nemačka je držala otvoren kanal pragmatičnog dijaloga za važna pitanja vladinog bloka, kaže se u izveštaju.

„Prateći u opštem kontekstu politiku EU, Austrija ipak pripada protivnicima dugoročne konfrontacije sa Rusijom i pooštravanja pritiska putem sankcija", saopštili su u MIP.

Video vesti za 22.04.

Kijevske snage na prvoj liniji

Širokino - dejstvo kijevskih snaga

Aerodrom u Donjecku - Narodna vojska

Narodna vojska u Širokinu

Dron kijevskih snaga u osmatranju

Reportaža iz Luganska

Pregled bojevih dejstava za 21.04.

Punkt Narodne vojske

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 22.04.[2015-04-23 08:40:11]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Drugi srpski ustanak, temelj novovekovne Srbije[2015-04-22 12:03:01]

200 godina od podizanja ustanka

MSP RF: Odnosi sa Srbijom kulminirali Putinovom posetom Beogradu[2015-04-22 11:04:01]

Dosledni stav Srbije

DNR: Primirje narušeno 32 puta[2015-04-22 10:48:30]

Kijevske snage su prekršile primirje 32 puta za poslednja 24 časa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Donjecke...

OEBS: Intezivirane borbe na aerodromu u Donjecku i Širokinu[2015-04-22 10:17:22]

Posmatrači OEBS-a su saopštili da se situacija ponovo pogoršala na aerodromu u Donjecku i u blizini...

Zaharčenko izrazio spremnost DNR da prihvati druge regione Ukrajine u sastav DNR[2015-04-22 10:06:51]

Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko je izrazio spremnost DNR da u njen sastav uđu i drugi regioni...

Keri: Novu politiku prema Rusiji NATO će utvrditi u maju u Antaliji[2015-04-22 09:57:39]

Politika prema Rusiji povodom krize u Ukrajini biće jedno od glavnih pitanja na savetovanju šefova diplomatija...

Prosečan dug zemalja evrozone dostigao 92 odsto[2015-04-22 09:52:50]

Prvi put do sada: prosečni državni dug zemalja koje su u evrozoni  - u poređenju sa...

Patrijarh Kiril: Vera je čoveku životno neophodna[2015-04-22 09:50:49]

«Kod svetog Jefrema Sirina postoje izvanredne reči: kao što svetiljka ne može da gori bez ulja,...

Zeman ne vidi smisao da Rusija napadne baltičke zemlje[2015-04-22 09:46:29]

Potpuno je neverovatno da Rusija pokuša da napadne neku od baltičkih država, uveren je predsednik Češke...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.