Izvor: Vostok.rs, 23.Mar.2017, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.03.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 22.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22.03
.
 


Kijevske snage napale Dokučaevsk - Ukrajinska vojska napala je područje grada Dokučaevsk u DNR. Tom prilikom ranjen je civil, saopštila je operativna komanda vojske DNR.

«Tokom napada na Dokučaevsk ranjen je ciil 1968. godište. On je zadobio prostrelne rane u području grudnog koša. U momentu ranjavanja on se nalazio na svom radnom mestu u komunalnom preduzeću «Prometej»»- navodi se u saopštenju operativne komande.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.03.
 

Ukrajina traži od SAD da Kijev bude osnovni saveznik van NATO-a  - Parlament Ukrajine obratio se Kongresu SAD sa molbom da razmotri mogućnost da Kijevu dâ status osnovnog saveznika van NATO-a.

Uporedo sa tim, ukrajinski parlamentarci zatražili su i da sa SAD potpišu odbrambeni sporazum.

Tu inicijativu podržalo je 232 poslanika.

U pismu se takođe navodi da u međunarodnoj praksi postoje uspešni primeri takvog partnerstva, a do sada su takve sporazume sa Amerikom potpisali Australija, Novi Zeland i Japan, zemlje koje se nalaze u statusu mira, ali i Južna Koreja, Avganistan i Izrael, zemlje pod pretnjom.

Pored toga, parlamentarci navode i da taj status, za razliku od punopravnog članstva u NATO-u, ne zahteva konsenzus ostalih članica Alijanse.

Dodaje se i da bi davanje statusa osnovnog saveznika Ukrajini uticalo na zaustavljanje „ruske agresije protiv te zemlje“.

U Atini otvoreno Predstavništvo Donjecke Narodne Republike  - Predstavnički centar Donjecke Narodne Republike otvoren je u Grčkoj, izjavio je rukovodilac tog centra i aktivista pokreta „Spasiti Donbas“, novinar Andreas Zafiris.

Kako je rekao, Centar se nalazi u Atini, a baviće se sakupljanjem humanitarne pomoći i njenom slanju stanovnicima Donbasa.

Ceremoniji otvaranja Centra prisustvovalo je više desetina ljudi, kao i mnoštvo novinara.

„U pitanju je treće predstavništvo DNR koje je otvoren u zemljama Evrope. Ovakvi centri već postoje u Češkoj i Italiji. Uskoro ćemo otvoriti i centre u drugim zemljama“, rekao je Zafiris.

Prema njegovim rečima, centri se ne bave diplomatijom, već širenjem informacije i komunikacijom sa ljudima i novinarima, a doprinosi i razvitku ekonomske i kulturne saradnje sa Donbasom.

„Ne treba zaboraviti da u regionu Donjecka živi velika grčka komuna, koja broji oko 100.000 ljudi. Mi finansiramo grčku školu u tom delu zemlje. Sama Grčka, nažalost, ne učestvuje u pružanju pomoći toj komuni“, dodao je on.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i bivši grčki ministar energetike, koji je rekao da narodu Donbasa, koji teži ka suverenitetu i nezavisnosti, želi pobedu, kao i da je narod Grčke solidaran sa narodom koji živi na jugoistoku Ukrajine.

Grizlov: Pitanje promene „normandijskog formata“ nije potrebno   - Pitanje promene „normandijskog formata“ nije potrebno, izjavio je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi o Ukrajini Boris Grizlov.

„Niko od učesnika ’normandijskog formata‘ neće zvanično staviti na dnevni red pitanje o promeni formata. Format radi, održavaju se sastanci ministara spoljnih poslova, političkih direktora, stručnjaka za bezbednost, pravnih stručnjaka“, rekao je Grizlov na televiziji „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, trenutno se mnogo radi na razvoju „mape puta“ i „potreban je redosled koraka.“

„Ovde postoji nova priča. Na određeni korak o bezbednosti potrebno je odmah odgovoriti korakom promene političke situacije. Mislim na zakone: zakon o specijalnom statusu, amnestiji, izborima, amandmanima na Ustav. Tada bi se sve to povezalo i ’mapa puta‘ bi omogućila da se kreće u tom pravcu“, rekao je Grizlov.

Alfano: Samit G7 trebalo bi da bude novi početak za odnose između EU i Rusije   - Samit „Grupe sedam“, koji će biti održan u Taormini na Siciliji krajem maja, trebalo bi da bude novi početak za odnose između Evrope i Rusije, smatra italijanski ministar spoljnih poslova Andželino Alfano.

„Samit mora da postavi novu osnovu za obnovu odnosa između Evrope i Rusije. Međutim, očigledno je da je, ukoliko ne bude napretka u realizaciji Minskih sporazuma, teško zamisliti povratak na format ’osmorke‘ (uz učešće Rusije). Naš cilj, koji možda neće biti postignut na ovoj ’sedmorki‘, jeste da se prevaziđe režim sankcija. Nijedna razumna osoba ne može iz međunarodnog života da isključi Rusiju, koja je ključni partner u borbi protiv terorizma, a za Italiju nezaobilazan i pouzdan snabdevač energijom“, istakao je Alfano.

Ministar spoljnih poslova Italije, koji je ovih dana u poseti SAD, izjavio je da će „za osam dana“ biti u Moskvi.

„Naši (italijansko-ruski) bilateralni odnosi se nastavljaju“, uverio je ministar.

On smatra da će predstojeći samit u Taormini biti platforma za prvi kontakt sa novom administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

„Moramo da damo vremena Trampovoj administraciji, ne mogu da se dobiju odgovori na sva pitanja u prvih 100 dana“, kaže Alfano.

Međutim, on smatra da je došlo vreme da Evropa zauzme aktivniju poziciju svetskog lidera.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.