Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.02.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 21.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22.02.
Stanje na frontu - .   Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.02. Gempelj: Zahtevi za oslobađanje ukrajinskih vojnika nakon provokacije u Kerčskom moreuzu nelogični - Zahtevi parlamentarne skupštine Saveta Evrope za oslobađanje ukrajinskih vojnika, koji su uhapšeni nakon provokacije u Kerčskom moreuzu su nelogični, saopštio je predsednik Odbora za međuetničke odnose, Juri Gempelj.
"Svaki građanin koji krši granice Ruske Federacije, naravno, mora odgovora u skladu sa zakonom. Istraga je u toku, doneće se sudska odluka. Rusija danas deluje isključivo u skladu sa zahtevima međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva", rekao je Gempelj za RIA Novosti. Prema njegovim rečima, Zapadu je već postala norma da diskriminiše delovanje Rusije, a da ne ulazi u suštinu stvari. "Da biste procenili situaciju ili bar objektivno pristupili ovim pitanjima, morate, naravno, doći na Krim i pitati se šta oni ovde kažu. Dođite, vidite, Krim je otvoren za sve", dodao je Gempelj. Zaharova: Rusija neće dozvoliti provakacije u Kerčskom moreuzu - Rusija provodi diplomatski rad kako bi sprečila nove provokacije u Kerčskom moreuzu, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zakarova na Prvom kanalu, odgovarajući na pitanje o mogućoj reakciji Moskve u slučaju ponovljene provokacije Kijeva uz učešće posmatrača iz zemalja NATO-a.
"Rusko rukovodstvo je već odgovorilo na pitanje. Prvo, radnjama koje su preduzete nakon prve provokacije. Drugo, naše agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne snage takve provokacije neće dozvoliti. Za to se radi i politički i diplomatski”, rekla je Zaharova. Ona je dodala da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastancima u Minhenu na konferenciji o bezbednosti posvetio dosta vremena mogućnosti ponovljanja provokacija od strane Ukrajine. Ranije je ruski ministar spoljnih poslova rekao da Kijev priprema novu provokaciju u području Kerčskog moreuza. SAD pokrenule sajt o „borbi protiv agresije Rusije u Ukrajini“ - Specijalni predstavnik Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurt Volker saopštio je na društvenoj mreži Tviter da je pokrenut sajt o „borbi protiv agresije Rusije u Ukrajini“.

Please see our new website “Countering Russia's Aggression in Ukraine” - an innovative effort to use satellite imagery, maps, & stats to detail impact of  aggression in .  Thanks to ⁦@CSOAsstSec⁩ and team for hard work!https://t.co/bWE8WdFMw1
— Kurt Volker (@SpecRepUkraine) February 21, 2019 Prema njegovim rečima, autori će objavljivati satelitske snimke, karte i statistiku kako bi „detaljno opisali posledice ruske agresije“ na istoku Ukrajine.
„Rusija je neposredno odgovorna za bol i stradanja u Ukrajini“, navodi se na sajtu. Takođe se navodi, da je nakon „Revolucije dostojanstva“ (Evromajdana) Moskva „okupirala Krim i počela oružani konflikt u Donbasu“. Kijevske vlasti stalno i bez dokaza govore o „agresiji Rusije“. Moskva je mnogo puta do sada naglasila da nije strana u konfliktu u Donbasu i da je zainteresovana da Ukrajina prevlada političku i ekonomsku krizu. Prošle nedelje je šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Erturul Apakan izjavio na sednici Saveta Bezbednosti UN da u izveštaju misije postoje „konkretni podaci“ koji ne omogućavaju da se govori o prisustvu ruskih snaga u Donbasu. UPC: Nijedina pomesna pravoslavna crkva nije spremna da prizna „novu crkvu“ u Ukrajini - Nijedna jedina pomesna pravoslavna crkva još nije spremna da prizna „novu crkvu“ u Ukrajini, izjavio je predstavnik kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Danilevič.
„U ovom trenutku nema nijedne jedine pomesne pravoslavne crkve koja bi bila spremna da prizna pravoslavnu crkvu Ukrajine. Naprotiv, neke crkve su već saopštile da neće priznavati PCU. To su poljska, srpska i antiohijska pravoslavna crkva“, rekao je Danilevič na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, uskoro će i druge crkve, pre svega bugarska, izneti svoje odluke o nepriznavanju nove crkvene strukture u Ukrajini.  „Nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru prošle godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini.  Za "poglavara nove crkve" izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.  Carigradski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta sledi da je njena jurisdikcija ograničena na teritoriju Ukrajine i da ona ne može da imenuje episkope ili da deluje u inostranstvu. Evropski sud odbio zahtev Kijeva o incidentu u Kerskom moreuzu - Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Kijeva za pružanjem medicinske pomoći ukrajinskim mornarima koji su uhapšeni u Kerčskom moreuzu, navodi se na sajtu Ministarstva pravde Rusije.
Zahtev je bio zasnovan na informacijama o stanju zdravlja uhapšenih članova posade. Advokati i rođaci su saopštili da je trojici zatvorenika potrebna međicinska pomoć. Kijev je pokušao da ospori kvalitet pružene pomoći ruskih lekara. Evropski su za ljudska prava smatra da zahtev ne sadrži nove argumente i da je identičan sa ranijim obraćanjem na koji su ruske vlasti dale iscrpan odgovor. Podsetimo, tri ukrajinska vojna broda su 25. novembra prešla granicu Rusije i ušla u privremeno zatvorenu akvatoriju mora Rusije, ploveći iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu. Brodovi su izvodili opasne manevre, odbivši da ispune zahteve ruskih vlasti.  Brodovi sa 22 mornara i dva saradnika Službe za bezbednost Ukrajine su zadržani. Protiv uhapšenih je pokrenut krivični postupak zbog nezakonitog prelaska granice. Lavrov: Kurs Kijeva za članstvo u NATO provokacija usmerena na uništavanje sporazuma iz​ Minska - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući potpisivanje zakona o nameri Ukrajine da se pridruži NATO-u od strane predsednika Ukrajine Petra Porošenka, nazvao je provokacijom čiji je cilj ometanje sporazuma iz ​​Minska. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je ranije predložio Vrhovnoj Radi da napravi izmene preambule Ustava, brojne članove i prelazne odredbe koje "određuju izbor Ukrajine i njenog mesto kao člana evropske porodice", kao i put zemlje ka integraciji u NATO. Kurs ove politiku treba provode predsednik, Vlada i Parlament.
"Činjenica da je takvim ponosom i pompom predsednik Porošenko potpisao zakon kojim se Ukrajina obavezuje da se pridruži NATO-u, doveo me do još veće sumnje da li on želi da sprovede sporazume iz Minska", rekao je Lavrov Prema njegovim rečima, ovo je "provokacija usmerena na uništavanje sporazuma u iz​ Minska", jer se od ljudi koji žive u Donbasu, a "koji se ne smatraju ljudima", traži da se ujedine ne na osnovu sporazuma iz Minska, već na osnovu Ustava koji zahteva članstvo u NATO-u. Vrkhovna Rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, odbacujući nesvrstani status države. Istovremeno, bivši generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, ranije je izjavio da će, da bi se pridružila alijansi, Ukrajina trebala postići niz kriterija, čije bi provođenje zahtevala mnogo vremena. Stručnjaci smatraju da Kijev neće moći da se kandiduje za članstvo u NATO-u u narednih 20 godina. Evropski komesar za politiku proširenja EU Johanes Han je takođe izjavio da je nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj Uniji u narednim godinama, te da Kijev treba da se usredsredi na sprovođenje sporazuma o pridruživanju sa EU. Zaharova: OEBS svestan da će kijevski režim pribeći provokacijama da onemogući normalno praćenje izbora - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je čak i Parlamentarna skupština OEBS-a postala svesna toga da će kijevski režim pribeći provokacijama da bi onemogućio normalno praćenje predstojećih predsedničkih izbora u Ukrajini.
Zaharova je, komentarišući preporuku Parlamentarne skupštine OEBS-a Rusiji da ne šalje svoje posmatrače u Ukrajinu tokom predsedničkih izbora jer ne može da im garantuje bezbednost, podsetila da su se predstavnici OEBS-a u Evropi ranije obraćali Rusiji s molbom da uputi posmatrače na izbore za predsednika Ukrajine.  Ruska delegacija je u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a 21. februara blokirala usvajanje preporuke o mogućnosti država da omoguće pristup inostranim posmatračima iz međunarodnih organizacija pod izgovorom sukoba interesa. Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.02.

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 21.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.