Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 21.05.

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2015, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 21.05.

22.05.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 21.05.

Donjecka Republika ne planira ofanzivu u dubinu Ukrajine, ali očekuje njen napad - Donjecka Republika ne planira ofanzivu u dubinu teritorije Ukrajine – saopštio je Eduard Basurin.


Drugi čovek u vojnom vrhu DNR pri tom je naglasio povodom povodom izjave Petra Porošenka da letos očekuje „novu ofanzivu separatista”: „Mi to nećemo jer mi čuvamo svoje ljude. Porošenko daje takve izjave da bi smanjio napetost u Ukrajini, a i zato što sam Kijev sprema ofanzivu na Donbas”.

Basurin je precizirao da ukrajinska armija gomila snage za napad oko Krasnog Limana i Artjomovska.

Istovremeno je podvukao: „Ne očekujemo čeone napade ukrajinske pešadije i oklopnih jedinica. Pod uticajem natovskih, pre svega američkih savetnika, strategija i taktika Kijeva pretrpele su kardinalne izmene. Odsad će težište biti na razaranju našeg ekonomskog potencijala i transportne infrastrukture. Za to će koristiti artiljeriju svih kalibara”.

„Novi cilj je – lišiti armije Donjecke i Luganske Republike ekonomske baze i socijalne podrške”, podvukao je Basurin.

Nova taktika podrazumeva, kako je podvukao, i miniranje trasa oko Volnovahe kojima će prolaziti posmatrači OEBS.

Prema njegovim rečima, u Mariupolj, veliki lučki i industrijski grad na Azovskom moru, upravo je stiglo 40 pripadnika američke privatne vojne kompanije. Neki na uniformama imaju oznake armije SAD. 









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 21.05.


Sukob sa policijom na „Finansijskom Majdanu“  - Ispred ukrajinskog parlamenta u centru Kijeva došlo je do sukoba policije i demonstranata koji protestuju zbog ekonomske krize i nemogućnosti vraćanja dugova.

Demonstranti su se sukobili sa policijom i blokirali ulaz u zgradu Vrhovne rade, a lokalni mediji navode da je nekoliko građana pokušalo da uđe u parlament.

Oni su zapalili gume oko parlamenta koji čuvaju specijalne policijske jedinice, prenosi Raša tudej.

Takozvani „Finansijski Majdan“, grupa građana nezadovoljna ekonomskom situacijom u Ukrajini, zahteva da parlament odobri zakon o restrukturiranju privatnih kredita u stranoj valuti tako da dugovi mogu biti konvertovani u nacionalnu valutu na nivou pre izbijanja krize.

Demonstranti traže i ostavku guvernerke Nacionalne banke Ukrajine Valerije Hontareve.

Uznaёm starый dobrый Kiev. Vozle zdaniя Radы žgut šinы, kidaюt dыmovыe šaški i lupяt drug druga palkami. Nostalьgiя.pic.twitter.com/l4xQTqxUdE

— Novosti. Kak estь (@nourlnews) May 21, 2015

EU odlaže bezvizni režim Ukrajini  - Samit „Istočnog partnerstva“ održava se danas i sutra u Rigi. Ukrajina očekuje da će EU dati jasan signal Kijevu o uvođenju bezviznog režima i izgledima za evropsku perspektivu zemlje. Međutim, izgleda da EU nije spremna da otvori svoja vrata novim članacima.

EU nije spremna da otvori vrata novim članicama svog istočnog suseda, kaže se u nacrtu rezolucije objavljenoj uoči samita „Istočnog partnerstva“.

To svedoči da će uvođenje bezviznog režima Ukrajini, verovatno, biti odloženo, a mogućnost stupanja zemlje u EU neće biti tema diskusije, što će najverovatnije ogorčiti Kijev.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko obećao je svojim građanima prošle godine: „Od 1. januara 2015. godine svi građani Ukrajine će imati pravo da putuju bez viza po zemljama EU“. On je tvrdio da je zemlja „spremna na reforme, spremna za Evropu, spremna za svet“.

Ipak, sudeći po nagoveštajima evropskih lidera, izgleda da Savez nije spreman da primi Ukrajinu u svoje redove. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, između ostalog, izjavio je: „Oni imaju pravo da maštaju. Maštaju o Evropi. Najverovatnije neće biti reči o mogućem stupanju u EU u skorije vreme“. Čitajte više

Merkelova: Nema poziva Rusiji za G7  - Povratak na format G8 je nemoguć sve dok „Rusija ne bude poštovala osnovne demokratske principe“, izjavila je kancelarka Nemačke Angela Merkel u bundestagu 20. maja uoči odlaska na samita „Istočno partnerstvo“.

„Dešavanja u Ukrajini su doveli do toga da se u Elmau sastajemo u formatu „sedmorke", a ne „osmorke". G7 je zajednica vrednosti, zajednički rad na slobodi, demokratiji i vladavini prava. To je uvažavanje prava naroda i teritorijalnog integriteta države", saopštila je šefica Vlade Nemačke.

Format „velike osmorke" (Francuska, Velika Britanija, Rusija, SAD, Nemačka, Japan, Italija i Kanada) prestao je da postoji u martu 2014. godine nakon isključivanja Rusije iz grupe. Samit G7 je održan u junu prošle godine u Briselu.

Naredni samit G7 će se održati 7-8 juna u Nemačkoj u bavarskom zamku Elmau.

„Mistrali“ će spasavati migrante?  - Poslanik Narodne skupštine Francuske Tjeri Mariani predložio je francuskoj Vladi da u slučaju raskida ugovora sa Rusijom „mistrale“ prodaju EU i iskoriste ih za spasavanje migranata u Sredozemnom moru, prenosi Figaro.

„To bi omogućilo da se sačuva maksimalan broj života i da se zahtevi za pružanje azila razmatraju na palubi broda. Ako se u jednoj od mediteranskih zemalja sutra dogodi kriza, imaćemo mogućnost da pošaljemo brodove (mistrale) za spasavanje evropskih građana“, naveo je francuski političar. On smatra da u tu svrhu na brodovima mogu biti razmešene bolnice.

„Šta je 1 milijarda evra za Evropu, koja se žali na nedostatak snaga i brodova“, zadaje pitanje Mariani.

Prema njegovim rečima, „odluka o uvođenju embarga na Rusiju doneta je u znak solidarnosti sa severnim zemljama Evrope“. Mariani smatra da je došlo vreme da one Francuskoj vrate istom merom. 

 Ukrajina raskinula sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom  - Parlament Ukrajine usvojio je zakon o raskidu međunarodnog sporazuma između Kijeva i Moskve o vojnoj saradnji.

Sporazum je bio potpisan 25. novembra 1995. godine u Sočiju, a 10. januara 2002. godine Vrhovna rada ga je ratifikovala.

„Oružana agresija i subverzivna delatnost Rusije protiv Ukrajine vrši se uz najaktivnije učešće Oružanih snaga Ruske Federacije. U datim uslovima saradnja u vojnoj oblasti među našim državama postaje nemoguća, jer apsolutno ne odgovara objektivnim okolnostima i predstavlja izdaju nacionalnih interesa Ukrajine“, kaže se u propratnom dokumentu zakona.

Zakon još treba da potpiše predsednik Ukrajine. Predviđa se da će stupiti na snagu objavljivanjem u zvaničnom listu. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, govoreći na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, zabranio je svaku vojno-tehničku saradnju sa Rusijom.

Merkelova: „Istočno partnerstvo“ nije protiv Rusije  - Program „Istočno partnerstvo“, čija je osnovna namena širenje saradnje EU sa Azerbejdžanom, Gruzijom, Jermenijom, Belorusijom, Moldavijom i Ukrajinom nije usmerena protiv Rusije, saopštila je kancelarka Nemačke Angela Merkel u Bundestagu uoči odlaska na samit u Rigu.

Markelova je takođe rekala i da je olakšavanje viznog režima prema Ukrajini i Gruziji od strane EU još uvek nemoguće.

„EU je predstavila izveštaj da su Ukrajina i Gruzija preduzele prilične napore po ovom pitanju, ali oni još uvek nisu dovoljni da se situacija u celini poboljša“, pojasnila je ona.

Samit „Istočnog partnerstva“ se održava 21—22. maja u Rigi.

Pentagon traži od Atine da podrži sankcije protiv Rusije  - Rusija je bila tema razgovora zamenika ministra odbrane SAD Kristin Vormot i grčkog ministra odbrane Panosa Kamenosa. Pentagon traži od Grčke da podrži sankcije protiv Moskve, rekao je sinoć grčki ministar novinarima nakon sastanka sa Vormutovom.

„Tema Rusije je pokretana. Objasnio sam da, osim što je Rusija za nas saveznička i prijateljska zemlja sa kojom nas vezuju neraskidive veze zahvaljujući zajedničkoj religiji, mi imamo i ekonomske veze. Grčki gubici od sankcija za godinu dana iznose 4 milijarde evra. Svake godine nam dolazi milion i po turista iz Rusije. Mi izvozimo poljoprivredne proizvode. Objasnio sam da EU ne nadoknađuje gubitke grčkim farmerima po ovom pitanju“, rekao je grčki ministar.

„Zamolili su me da nastavimo sankcije, posebno zbog Krima. Objasnio sam da je ukrajinska tema veoma osetljiva za Grčku, jer 300 hiljada Grka živi i Marijupolju i njegovoj okolini i ti ljudi se osećaju sigurno pored pravoslavne crkve“, dodao je Kamenos. Čitajte više

Minsk i Jerevan odbili da potpišu Rišku deklaraciju zbog Krima  - Jermenija i Belorusija odbile su da potpišu finalni dokument riškog samita „Istočno partnerstvo“, ako u njemu ostane fraza o „nezakonitoj aneksiji“ Krima. Zbog ovoga će biti predstavljena izmenjena verzija dokumenta, gde će stavovi EU i zemalja-partnera biti posebno označeni.

Prvobitno je bilo predviđeno da se u Rišku deklaraciju unese fraza o „nezakonitoj aneksiji" Krima od strane Rusije, ali je ta formulacija naišla na protivljenje Belorusije i Jermenije. Učesnici susreta su izradili kompromisni tekst u kojem su posebno označeni stavovi. Tekst zajedničkog saopštenja danas će razmotriti šefovi diplomatija zemalja EU i šest država-partnera.

U tekstu će biti navedeno da EU osuđuje situaciji na Krimu, a biće navedena i pozicija zemalja-partnera koju su izrazili tokom glasanja u UN u martu 2014. godine, kada su Belorusija i Jermenija zauzele stranu Moskve. Tada su predstavnici Jerevana i Minska glasali protiv rezolucije u kojoj se krimski referendum priznaje nevažećim.

Šta će Ukrajini protivraketna odbrana  - Ukrajinske vlasti nastavljaju sa pokušajima da Rusiju izbace iz ravnoteže. Njima je potreban imidž Rusije-agresora kako bi prekinuli pregovore Moskve i Zapada i izbegli izmirenje duga.

Kijev već nekoliko dana otvoreno ucenjuje strane kreditore mogućim moratorijumom na isplatu spoljnog duga. „Ako se desi da naši pregovori ne budu blagovremeno završeni, ako ne budemo u mogućnosti da dođemo do rešenja na transparentnoj, dobrosavesnoj osnovi, tada će to biti poluga koju bismo mogli da iskoristimo“, izjavila je ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko. Na ovaj način, prema njenim rečima, pretnja moratorijumom „tera na ubrzanje pregovora“.

Od svih ukrajinskih kreditora, najveću zabrinutost pokazuje Moskva kojoj je Ukrajina dužna 3 milijarde dolara samo u okviru kredita datog Janukoviču (Kijev u okviru programa MMF-a do juna treba da se dogovori o restrukturiranju 23 milijarde dolara duga). Ministar finansija Rusije Anton Siluanov podsetio je da Ukrajina do 20. juna treba da plati 75 miliona dolara za ruski kredit. Ako to ne uradi, Moskva će se obratiti sudu, što će Ukrajinu dovesti do bankrota. Čitajte više

Istočno partnerstvo — savez neravnopravnih  - U Rigi se danas i sutra održava četvrti samit Istočnog partnerstva, na kom će se čelnici Evropske unije sastati sa predstavnicima zemalja-partnera kako bi potvrdili značaj povezanosti ovih dveju organizacija, navodi se na sajtu Saveta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, samit će, takođe, biti i prilika da EU demonstrira odlučnost da traži bliže, diferencirane odnose sa svojim nezavisnim i suverenim saveznicima iz Istočnog partnerstva.

Samitom će predsedavati predsednik Saveta Evrope Donald Tusk, koji će, zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom predstavljati EU, a domaćin samita biće premijerka Letonije Lajmdota Straujuma.

Visoko na listi tema dnevnog reda samita biće i, kako stoji, rešavanje konflikta u regionu. Precizirano je da će čelnici Evropske unije uložiti napore kako bi došlo do deeskalacije i političkog rešavanja ukrajinske krize i mirnog rešavanja drugih nerešenih konflikata u regionu. Čitajte više

Poslanik Evropskog parlamenta: Francuska zbog situacije sa „mistralima“ izgubila ugled pred budućim kupcima  - Poslanik Evropskog parlamenta Žil Leberton oštro je kritikovao eventualni raskid ugovora između Francuske i Rusije o kupoprodaji brodova „mistral“, istakavši da bi u tom slučaju najbolje rešenje za Pariz bilo da se oni predaju francuskoj ratnoj mornarici.

„Za sada razmatramo dve opcije. Prva je prodaja ’mistrala‘ trećoj strani, ali koliko znam, trenutno nema potencijalnih kupaca, a drugo rešenje je da se ’mistrali‘ demontiraju, što će nas još skuplje koštati“ rekao je on u intervjuu za Sputnjik, dodajući da bi treće, još uvek nezvanično rešenje, moglo biti da se oni predaju francuskoj ratnoj mornarici.“

Prema njegovim rečima, treća opcija je i najbolja, jer kako kaže, s obzirom da je njihova proizvodnja mnogo koštala, oni bi trebali da se namenski iskoriste.

On smatra i da je Francuska zbog situacije sa „mistralima“ izgubila ugled pred budućim kupcima. Čitajte više

Rusija će tužiti Ukrajinu ako odbije da plati dug - Rusija će se obratiti međunarodnom sudu u slučaju da Ukrajina objavi moratorijum na vraćanje spoljnih dugova i odbije da plati dug Moskvi, rekao je danas novinarima ministar finansija Anton Siluanov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina zapravo objavljuje bankrot.

„U suštini stvari, to je bankrot. Mi još nemamo osnova (da podnesemo tužbu protiv Ukrajine), jer u junu treba da bude isplata (od Ukrajine) od 75 miliona dolara. Ako plaćanje ne bude izvršeno — iskoristićemo svoje pravo da se obratimo sudu“, objasnio je ministar.

Ukupan dug prema Rusiji od tri milijarde dolara Ukrajina treba da otplati u decembru ove godine, podseća Tas.

Ukrajinski parlament juče je usvojio zakon kojim se vladi daje pravo da objavi moratorijum na vraćanje spoljnih dugova.

Dokument će važiti do 1. jula 2016. godine, ali ga još nije potpisao predsednik države.

Evropska komisija nije spremna da komentariše ukrajinski zakon koji će omogućiti da se obustavi plaćanje spoljnog duga, rekla je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

„Ne mislim da u ovom trenutku imamo komentar. Radimo na tome da pomognemo ukrajinskoj privredi i ukrajinskom narodu“, kazala je Andrejeva na molbu da prokomentariše zakon, prenose RIA novosti.

Ukrajina i EU će u petak u Rigi potpisati memorandum o razumevanju za dodelu Ukrajini sledećeg paketa makrofinansijske pomoći u iznosu od 1,8 milijardi evra.

Amerika strahuje da „mistrali“ ne budu dostavljeni Kini? - SAD su zabrinute zbog verovatnoće da Kina kupi francuske nosače helikoptera „mistral“, ukoliko ih Pariz ponudi na tržištu, piše list Diplomat.


Analitičari za list kažu da bi za Ameriku najbolje bilo da se „mistrali“ sklone sa tržišta, kako ne bi dospeli u ruke Pekinga, koji, kako ističu, i bez njih ima veoma razvijenu flotu.

„Ukoliko Kina kupi te brodove, moglo bi doći do promene u ravnoteži moći u Aziji“, tvrde analitičari, a prenosi RIA Novosti.

Međutim, kako ističu, mala je verovatnoća da će Kina kupiti brodove zbog embarga koji je EU uvela na izvoz svog oružja u Kinu.

Putin: Kijev najavio bankrot - Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je čudan zakon usvojen u Ukrajini o moratorijumu na isplatu spoljnih dugova, istakavši da je to faktički najava predstojećeg bankrota.


„Čudna neka izjava, zato što još nije sredina godine. Objavljivati faktički predstojeći bankrot — to je svakako nizak nivo profesionalizma, iako su zemlju stavili pod spoljnu upravu. I koliko ja razumem, ispravite me ako grešim, MMF ne daje kredite zemljama koje su dospele u bankrot “, rekao je Putin na savetovanju sa članovima ruske Vlade.

Putin je podsetio da je sama ukrajinska država davala garancije za kredite koje joj je dala Rusija, kao i da je taj kredit dat pod veoma povoljnim uslovima. Čitajte više

Video vesti za 21.05.

Borbe u Spartaku - Narodna vojska

Spartak - Narodna vojska

Borbe u Širokinu - kijevske snage

Pregled bojevih dejstava za 21.05 (16:00)

Dejstvo raketnih lansera

Saopštenje Basurina o stanju na frontu

Tenkovi kijevskih snaga zapadno od Donjecka

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 21.05.[2015-05-22 08:12:39]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Putin odlikovao Lavrova Ordenom za zasluge za Otadžbinu prvog stepena[2015-05-21 22:11:29]

Velike pobede ostvaruju oni koji ne samo imaju talenat, već teže i da ga ostvare

Peter Handke počasni građanin Beograda[2015-05-21 22:00:10]

Evropa nema ekonomske, carinske granice, ali granice među kulturama su i dalje visoke i velike, smatra austrijski književnik i veliki prijatelj Srbije Peter Handke.

Sukob sa policijom na „Finansijskom Majdanu“[2015-05-21 19:13:51]

Ispred ukrajinskog parlamenta u centru Kijeva došlo je do sukoba policije i demonstranata koji protestuju zbog...

Kako najbezbednije otići na rad u Rusiju[2015-05-21 16:54:47]

Sindikat radnika građevinarstva apelovao je da se radnici, koji odlaze na rad u Rusiju, raspitaju oko...

Dačić: Događaji u Kumanovu mogu da destabilizuju susede[2015-05-21 16:40:28]

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da događaji u Kumanovu...

Gašenje preduzeća i masovni otkazi u više faza[2015-05-21 16:39:48]

„Odlaganje rokova privatizacije za strateška preduzeća samo će odložiti stvaranje armije nezaposlenih i zatvaranje preduzeća. Neće...

U blizini ruske ambasade u Damasku eksplodirala granata[2015-05-21 16:38:14]

Minobacačka granata eksplodirala je danas u blizini ambasade Rusije u Damasku. Tom prilikom jedna osoba je...

Spasovdan - slava Beograda[2015-05-21 16:33:14]

Više hiljada Beograđana tradicionalnom litijom obeležilo je gradsku slavu, Spasovdan. Taj praznik, Vaznesenje Gospodnje, za...

Šešelj upozorava – teroristi su u Beogradu[2015-05-21 16:24:11]

Srpska radikalna stranka obaveštava javnost o strogo skrivanoj informaciji o operaciji  „Igl“ ili „Orao“, koju pripremaju...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.