Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2017, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 20.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 19.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 20.04
.
 
 

Pregled napada na LNR

Kijevske snage 36 puta napale teritoriju DNR - Ministarstvo odbrane DNR saopštilo je da su kijevske snage tokom prethodnog dana 36 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 14 naseljenih mesta DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana jednom napale pozicije Narodne milicije u području naselja Frunze.





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 20.
04.



Peskov: Rusija ne pokušava da integriše u svojoj sastav DNR i LNR  - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne pokušava da integriše u svojoj sastav Narodne Republike Donjecka i Luganska.

„Samo pitanje je apsurdno. Već dugi niz godina i predsednik Putin i ruski zvaničnici na različitim nivoima govore da Moskva ne pokušava da integriše u sastav Rusije nepriznate republike Donbasa, DNR i LNR“, rekao je Peskov komentarišući navodni plan integracije Donbasa u Rusiji.

Peskov je istakao da je „plan jedan — da se postigne realizacija Minskih sporazuma“.

On je dodao i da je pitanje DNR i LNR unutrašnji ukrajinski problem.

Porošenko: Sukob u Donbasu nije zamrznut, tamo se vodi pravi žestok rat  - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da ne smatra da je sukob u Donbasu „zamrznut“. Prema njegovom mišljenju, tamo se vodi „pravi žestok rat“.

Nedostatak značajnog napretka u sprovođenju Minskih sporazuma o rešenju sukoba dovelo je do toga da ga neki stručnjaci smatraju „zamrznutim“. Pri tome su ranije strepnje zbog mogućeg zamrzavanja sukoba izrazili predstavnik Kijeva u trilateralnoj kontakt-grupi Leonid Kučma i ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin.

„Neki ljudi pokušavaju da nazovu (situaciju u Donbasu) ’zamrznutim sukobom‘… Zar je to zamrznuti sukob? To je pravi žestoki rat. Prava agresija“, izjavio je Porošenko za britansku televiziju „Skaj njuz“.

Porošenko je podsetio da je Ukrajina od početka godine izgubila u Donbasu 69 vojnika, a više od  420 je ranjeno.

fijon: Rusija nikada neće napustiti Krim koji je istorijski ruska teritorija  - Rusija nikada neće napustiti Krim koji je istorijski ruska teritorija, izjavio je kandidat za predsednika Francuske stranke Republikanaca desnog centra i bivši francuski premijer Fransoa Fijon.

„Besmisleno je inatiti se i govoriti da Rusija treba da se povuče sa Krima. To se nikada neće desiti“, rekao je Fijon za list „Figaro“.

Prema njegovim rečima, pri pristupu krimskom pitanju moraju se uzeti u obzir dva osnovna i suprotstavljena principa: poštovanje granica i pravo naroda na samoopredeljenje.

„Niko ne može poreći da je Krim ruski sa istorijske, kulturne i jezičke tačke gledišta“, istakao je bivši premijer.

On smatra da situacija sa Krimom može da se reši uz pomoć posebne međunarodne konferencije pod okriljem UN.

Ranije su se francuski predsednički kandidati na predizbornoj debati, raspravljajući o odnosima sa Rusijom, dotakli pitanja pristupa rešenju problema Krima. Upravo tada je Fransoa Fijon iskoristio argument u korist Rusije o pravu naroda na samoopredeljenje.

Njegova argumentacija izgrađena je oko sudbine Kosova, čiju su nezavisnost priznale SAD i zapadne zemlje, protiv volje Srbije. „Postoji fundamentalni princip koji se sastoji u pravu naroda da raspolaže sopstvenom sudbinom“, istakao je tada Fijon. Pritom je on u direktnoj vezi sa Krimom pomenuo „granice ustanovljene na način koji je neprihvatljiv za narod“.

Kijev bi mogao zabraniti uvoz uglja iz Rusije  - Ministarstvo energetike Ukrajine uputilo je Vladi paket dokumenata neophodnih za uvođenje zabrane na uvoz uglja iz Rusije, javila je televizija „Espreso“, pozivajući se na izjavu ministra energetike Igora Nasalika.

Ministarstvo je istaklo da se Kijev nada da će potpisati ugovor o uvozu antracitnog uglja iz Sjedinjenih Američkih Država. Nasalik je rekao da je ta opcija korisna i u pogledu logistike i u pogledu cene.

„Ako se dogovorimo o ovom ugovoru, onda nam neće biti potreban nijedan drugi“, dodao je on.

Ranije su ukrajinski ekstremisti blokirali snabdevanje ugljem iz Donbasa. U februaru je Kijev u energetski sektor uveo vanredne mere, koje predviđaju smanjenje potrošnje i restrikcije električne energije, a početkom aprila je nekoliko ukrajinskih termoelektrana prestalo da radi.

Ukrajina je 2016. dobijala antracit iz dve zemlje — Rusije i Južne Afrike. Zbog trgovinske blokade Donbasa, nakon prvog kvartala 2017. godine Rusija je ostala najveći ukrajinski dobavljač uglja. Kijev se obratio za pomoć Sjedinjenim Američkim Državama i planirao je da nastavi snabdevanje iz Južne Afrike i drugih zemalja.

Porošenko: Naša vojska osma u Evropi  - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko tokom posete Velikoj Britaniji izjavio je da vojska Kijeva zauzima 8 mesto u Evropi, saopštila je pres-služba ukrajinskog lidera.

„Svake godine na odbranu trošimo 5 odsto BDP-a, više nego neke članice NATO-a. Danas ukrajinska vojska zauzima osmo mesto u Evropi“, izjavio je Porošenko.

Međunarodni sud UN odbio zahtev Ukrajine o privremenim merama protiv Rusije  - Međunarodni sud UN odbio je da udovolji zahtevu Ukrajine da uvede privremene mere protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o borbi protiv finansiranja terorizma.

Sud je delimično udovoljio zahtevima Kijeva po drugoj tužbi — o kršenjima Konvencije za likvidaciju rasne diskriminacije.

Otvaranje saslušanja održano je u Dvorcu mira u Hagu, zvaničnoj rezidenciji Suda. Odluku je objavio predsednik Suda Roni Abraham.

Kijev je podneo tužbu Međunarodnom sudu UN u Hagu, optuživši Moskvu za kršenje konvencija za borbu protiv finansiranja terorizma i likvidaciju rasne diskriminacije.

Ukrajina je zatražila da protiv Moskve budu uvedene „privremene mere“ do konačne odluke Suda. Zahtevi Kijeva su bili da se prekine sa isporukom oružja u Ukrajinu, podrškom militantima i diskriminacijom na Krimu.

Moskva te optužbe negira. Ministarstvo inostranih poslova je naglasio da je glavni cilj Kijeva prilikom podnošenja tužbe bio ne da se reše nesuglasice, već da se nađe povod za tužbu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom. U resoru su podsetili da takve politizovane optužbe izlaze iz okvira jurisdikcije Suda.P
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.