Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 19.09.

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 19.09.

20.09.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 19.09.

Stanje na frontu prema saopštenju Narodne vojske - Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dana situacija se nije bitno promenila i ostaje napeta. Prekid vatre se generalno poštuje.  Kijevska strana je optužila Narodnu vojsku za granatiranje u blizini mesta Sčastje. Međutim, kršenja sporazuma o primirju se dešavaju od strane kijevskih snaga. 

Na pravcu Donjecka kijevske snage su nastavile sa pregrupisavanjem jedinica da bi imale što povoljnije pozicije prema jugu Donjecka. Primirje je danas narušeno tri puta od strane kijevskih snaga.

Sa VBR "Grad" je gađan Petrovski okrug Donjecka. Ranjena su dva civila, a uništena je i ambulanta. 

Kijevske snage su gtranatirale i južnu periferiju Bogdanovke. Ranjen je jedan lokalni stanovnik. Uništeno je nekoliko kuća. 

Artiljerijski napad je izvršen i na Marinovku. Povređena je jedna žena.

Na pravcu Luganska kijevske snage nisu imale aktivna dejstva. Nastavile su sa grupisanjem trupa i inženjerije radi stvaranja boljih pozicija i utvrđenja.

Sa vatrenih položaja kijevskih snaga u oblasti Mogile Ostraja dejstvovano je minobacačkom vatrom po pozicijama Narodne vojske u jugoistočnim delovima Petropavlovke. Jedan pripadnik Narodne vojske je ranjen. 

Prema saopštenjima lokalnih stanovnika kijevske snage stacionirane na području Juganovke maltretiraju i pljačkaju stanovništvo. 

Na Mariupoljskom pravcu bitnih promena nije bilo. Kijevske snage nastavljaju sa učvršćivanjem položaja.

Područja Jasinovke, Kriničnaje, Vasiljevke, Krasnog Partizana u potpunosti oslobođene - saopštava pres služba DNR. Konstantno se sprovode patrole duž trase Jasinovata - Gorlovka. 

Kijevske snage su se stacionirale na severu Vjerhnetoretskog. 

Narodna vojska iz Kirova postepeno kreće ka Ždanovci gde su stacionirane afrtiljerijske baterije kijevskih snaga koje granatiraju Kirovsk. Danas je artiljerija kijevskih snaga u nekoliko navrata gađala Kirovsk, a Narodna vojska je odgovorila po njihovim položajima. 

Grupe Narodne vojske prilaze Ždanovci i dejstvuju po pozicijama kijevskih snaga. U 11:00 časova je došlo i do okršaja sa tenkovima i oklopnim vozilima.

Kijevske snage nastavljaju sa artiljerijskim napadima - Kijevske snage nastavljaju sa artiljerijskim napadima na stambene kvartove Donjecka. U proteklih 24 sata kijevske snage su nekoliko puta granatirale grad. Granate su pale i na Svet-Nikolajevsku crkvu i Sveto-Iverski ženski manastir. Ozbiljno je oštećeno nekoliko zgrada. Kijevske snage su takođe sistemom „Grad“ gađale Zujevku. Na Luganskom pravcu je uništena elektromašinska fabrika, pa su stanovnici Pervomajska ostali bez 1.500 radnih mesta. Redovno se napadaju i pozicije Narodne vojske.

Stanje na frontu prema saopštenju Narodne vojske - Tokom noći situacija se nije bitno promenila i ostala je napeta. 

Kijevske snage su nastavile da povlače tehniku na liniji kontakta u DNR i LNR u cilju pregrupisavanja i stvaranja povoljnijeg položaja, kao i sa gradnjom utvrđenja na trenutnim pozicijama. 

Primirje zaraćene strane delimično poštuju. Kijevske snage su optužile Narodnu vojsku da ne poštuje primirje, a u više navrata je su vršene provokacije granatiranjem od strane kijevskih snaga.




Obnovljeni su pešadijski i artiljerijski napadi kijevskih snaga po položajima Narodne vojske na području grada Slavjanoserbska, kao i granatiranje stambenih kvartova. Poginula su dva civila.

Uprkos primirju, kijevske snage su napale položaje Narodne vojske u jugoistočnoj oblasti mesta Kalinovo-Boršjevatoje, Kalinovo i Troickoje. Kao rezultat odgovora Narodne vojske kijevske snage su bile primorane da se vrate na početne pozicije. U ovoj akciji ranjena su dva pripanika Narodne vojske.




Prema saopštenjima lokalnih stanovnika, u Slavjansku su kijevske snage instalirale razglas pomoću kojeg neprestano puštaju ukrajinsku himnu. U pauzama govornik poziva Narodnu vojsku da položi oružje i da se prijave lokalni stanovnici koji je pomažu. Prema rečima stručnjaka, stanovništvo je izloženo velikom psihološkom pritisku. 

Zabeležena su maltretiranja lokalnog stanovništva od strane bataljona "Ajdar" kijevskih snaga koji je stacioniran u Nižno Pjervomajskom okrugu.  

Narodna vojska potisnula kijevske snage kod Makjejevke i Jasinovate - saopštenje iz pres centra DNR 

Narodna vojska je potpuno potisnula kijevske snage i kontroliše teritoriju severne Makjejevke (kod Donjecka) i Jasinovate prema selima Panteleimonovka i Krasni Partizan.  Deo kijevskih snaga je upao u obruč kod Debaljčeva, a u drugim oblastima se povlače ka severu. Zadatak Narodne vojske je da ne dozvoli stvaranje linije odbrane kijevskih snaga.

Video vesti za 19.09.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

 

Čurkin: Preliminarni izveštaj o padu malezijskog aviona ne sadrži nikakve informacije

Borci Narodne vojske u osmatranju aerodroma u Donjecku

Pregled bojevih dejstava za 18.09. do 19.30

Mesto pada malezijskog aviona danas

Maniulovka - uništena tehnika kijevskih snaga

Stanovništvo se polako vraća kućama

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Donjeck - dim sa aerodroma

Artiljerija Narodne vojske





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 19.09.


Putin: Zapadne sankcije stimulišu rusku privredu - Zapadne sankcije stimulišu diversifikaciju ruske privrede. To se posebno odnosi razradu softvera za vojnu i civilnu sferu, izjavio je predsednik RF Vladimir Putin na susretu sa mladim naučnicima u Sarovu.

Osim toga, šef države je rekao da projekti ruskih naučnika u vojnoj oblasti igraju važnu ulogu u obezbeđenju suvereniteta Rusije i međunarodne bezbezbednosti.

Putin je svim prisutnim čestitao Dan oružara. On je podsetio da je Rusija u HVIII veku imala jednu od najboljih artiljerija, da su za vreme drugog svetskog rata njena Kaćuša i tenk T-34 postali slavni, a u najnovijoj istoriji raketno-nuklearni programi.

Rosnjeft i ExxonMobil zaustavili bušenje na Arktiku? - Postoji velika verovatnoća da su Rosnjeft i ExxonMobil zaustavili zajedničko istraživačko bušenje na arktičkom epikontinentalnom pojasu.

Ministar prirodnih resursa Sergej Donskoj je saopštio da nema zvaničnih informacija ovim povodom.

Rosnjeft nije htela da komentariše ova saopštenja. Ranije je Bloomberg, pozivajući se na svoje izvore, saopštio da su Rosnjeft i ExxonMobil zaustavili bušenje na Arktiku.


U Minsku počeo sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu - U glavnom gradu Belorusije je počeo susret Kontakt grupe za regulisanje krize u Ukrajini u formatu Ukrajina-Rusija-OEBS i predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, prenose RIA Novosti.

Ukrajinu prestavlja bivši predsednik Leonid Kučma, Moskvu – ambasador RF u Kijevu Mihail Zurabov, OEBS – specijalni predstavnik Hajdi Taljavini.

Sa strane DNR i LNR na susretu prisustvuju premijer Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko, potpredsednik vlade DNR Andrej Purgin, kao i lideri Luganske Narodne Republike: predsednik vlade Igor Plotnicki i predsednik parlamenta Aleksej Kargin.

Isključenje iz SWIFT – agresija protiv Rusije - Isključenje Rusije iz sistema međunarodnog plaćanja SWIFT se može razmatrati kao agresija. Odgovor mora biti oštar, smatra direktor VTB Andrej Kostin.

On je rekao da je ruski bankarski sistem stabilan. Poslanici Evropskog parlamenta su ranije predložili EU da odustane od koncepcije strateškog partnerstva sa Rusijom i razmotri pitanje njenog isključenja iz SWIFT.

Evropa je za Gasprom tržište broj 1 - Gasprom smatra da je Evropa tržište broj 1, izjavio je direktor koncerna Aleksej Miler. On je saopštio da će udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu Evrope ove godine stići do 64% od ukupnog uvoza gasa.

Evropski stručnjaci su uznemireni zbog mogućeg okretanja RF na Istok, pošto su u maju Gasprom i kineska naftna kompanija CNPC potpisali ugovor na $400 milijardi o isporuci Kini 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje u toku 30 godina po istočnom maršrutu.

Isporuka će se obavljati po kraku gasovoda „Moć Sibira“, a resursna baza će biti nalazišta u istočnom Sibiru.

Vlasti RF su više puta izjavile da novi ugovori sa azijskim partnerima neće smetati uspešnoj saradnji sa EU.

Rusija spremila dažbine za ukrajinsku robu - Moskva je spremna da uvede uvozne carinske dažbine za ukrajinsku robu. Odgovarajući dokumenat je već potpisan, saopštio je premijer Dmitrij Medvedev na plenarnoj sednici Međunarodnog foruma u Sočiju.

Prema njegovim rečima, radi se o prehrambenoj produkciji, robama lake i prerađivačke industrije. On je rekao da će dažbine biti uvedene, ako Ukrajina počne da primenjuje ekonomske odredbe sporazuma o asocijaciji sa EU pre 01. januara 2016. godine. Medvedev je istakao da se ti koraci preduzimaju isključivo radi zaštite ruskih proizvođača od nesavesne konkurencije.

Medvedev: Ugrožen evropski sistem bezbednosti - Nad evropskim sistemom bezbednosti i filozofijom mirnog razvoja se nadvila pretnja, izjavio je premijer RF Dmitrij Medvedev na Međunarodnom investicionom forumu u Sočiju. On je rekao da je 2014. godina postala prelomna, kako za RF, tako i za ceo svet. On je istakao da se sa RF ne sme razgovarati sa pozicije ekonomske ucene.

Medvedev je izjavio da vrata u Rusiju, uprkos sankcijama, nisu zatvorena za zapadne partnere. On je dodao da konflikt u Ukrajini, vraćanje Krima u RF, uvođenje sankcija i pogoršanje odnosa sa Zapadom su prinudili RF da iz drugog ugla pogleda na svetsku kartu koordinata.

RF može ograničiti uvoz voća iz Ukrajine - RF do kraja septembra može ograničiti uvoz voća iz Ukrajine, Rosseljhoznadzor je saopštio da je povod za to činjenica da se u poslednje vreme pod prikrićem ukrajinske produkcije u zemlju uvoze jabuke, grožđe, kajsije iz Moldavije, koje su zabranjene od jula.

Osim toga, u njima su pronađeni karantinski organizmi.

Služba je već informisala ukrajinske kolege i očekuje odgovor, a u monitoring se nastavlja.

Odložen sastanak Kontakt grupe o Ukrajini - Odložen je početak sastanka Kontaktne grupe o Ukrajini u Moskvi, saopštio je predstavnik MSP Belorusije. Ranije je saopšteno da je sastanak Kontakt grupe zakazan za 15.00 po lokalnom vremenu. Prethodni sastanak je, takođe, održan u glavnom gradu Belorusije 05. septembra. Najvažniji rezultat sastanka je bilo potpisivanje Protokola koji je predviđao prekid vatre i razmenu zarobljenika.

Japan odlaže uvođenje novih sankcija protiv RF - Japan je odlučio da odloži uvođenje novih sankcija protiv RF. Tokio želi da pričeka i vidi dalje korake Moskve, kako bi doneo definitivnu odluku povodom novih restriktivnih mera, saopštio je izvor u Tokiju.

Osim toga, japanske vlasti razmatraju mogućnost susreta šefova diplomatija dveju zemalja na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće sedmice.

Japan je planirao da 19. septembra uvede sankcije protiv RF zbog krize u Ukrajini. Mere bi se odnosile na finansijski i energetski sektor. Planirano je proširenje spiska lica kojima bi se zabranio ulazak u Japan i zamrznuli aktivi.

SWIFT će i dalje pružati usluge RF - Rezolucija, koja poziva da se razmotri mogućnost isključenja RF iz sistema međunarodnih plaćanja SWIFT, neće uticati na pružanje tekućih usluga kompanije ruskim klijentima. To stoji u saopštenju SWIFT.

Tamo je rečeno da „ovakvo pominjanje organizacije u rezoluciji krši njena prava da vodi biznis i pravo na vlasništvo, koja su predviđena hartijom EU“. U saopštenju stoji da je misija kompanije da bude globalna i neutralna prema svim klijentima u finansijskom sektoru.

Pretnje za isključenje ruskih banaka iz SWIFT se čuju već nekoliko nedelja. Nedavno su članice EU i Evroparlament pozvali na isključenje Rusije iz ovog sistema.

26. septembra pregovori o gasu između RF, EK i Ukrajine - Pregovori o gasu između u formatu RF-Ukrajina-EU će se održati u Berlinu, saopštio je ministar energetike RF Aleksandar Novak.

Strane još nisu usaglasile cenu ruskog gasa za Ukrajinu. Moskva predlaže da se utvrdi privremena cena od $385 za hiljadu kubnih metara za vreme dok traje sudski spor između Gasproma i Naftogaza.

Kijev zahteva da cena u letnjem period u bude $300 za hiljadu kubnih metara, a u zimskom $380. Gasprom je sredinom juna prešao na avansno plaćanje sa Naftogazom zbog neplaćenih dugovanja, koja iznose oko $5,3 milijarde. Sada u ukrajinski sistem za transport gasa stižu samo tranzitne količine namenjene Evropi.

Putin i Fajman za normalizaciju odnosa RF i EU - Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom diskutovao o situaciji u Ukrajini.

Strane su istakle važnost strogog poštovanja režima prekida vatre. Oni su istakli neophodnost hitne normalizacije odnosa između RF i EU.


Putin je nešto ranije, na sednici Državnog saveta u Moskvi, izjavio da uzvratne mere RF na sankcije Zapada nisu izazvane težnjom da se kazne te zemlje, nego potrebom da se zaštite interesi države. On je rekao da RF u naredne dve godine treba da napravi proboj u jačanju konkurentske sposobnosti realnog sektora domaće privrede.

Kijev se zalaže za mirovno rešavanje situacije u Ukrajini - Petar Porošenko je još jednom novinarima, po završetku posete SAD, izjavio da se zalaže za mirovno rešavanje problema.

Istovremeno je pokušao da se s Barakom Obamom dogovori o isporukama vojne pomoći i dodeljivanja Kijevu statusa specijalnog partnera NATO. Ali, Vašington je odlučio da se zaustavi na finansijskoj pomoći u visini od $46 miliona.

U intervjuu CNN Porošenko je izjavio da se jedan od njegovih sinova bori na jugoistoku kao dobrovoljac.

Oland planira da preda Mistrale Rusiji - Predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da se uslovi isporuke Rusiji prvog nosača helikoptera „Mistral“ mogu ispuniti do planiranog roka isporuke.

„Ako se proces mirovnog rešavanja krize u Ukrajini završi, ako bude stabilan prekid vatre, onda se ugovor može izvršiti“, rekao je Oland na velikoj pres-konferenciji.

Rusija i Francuska su 2011. godine potpisale ugovor o isporuci 2 nosača helikoptera. Prvi brod treba da uđe u naoružanje ruske flote 2014,. a drugi 2015. godine. Oland je najpre pretio da će suspendovati isporuku Mistrala ubog krize u Ukrajini.

Generalni sekretar UN apeluje na nenuklearne države da ne menjaju status - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao nenuklearne države da ne menjaju svoj status, izjavio je na brifingu zvanični predstavnik UN Stefan Djužarik.

Ranije je ministar odbrane Ukrajine Vitalij Geletej saopštio da će Kiejv biti „prinuđen“ da revidira svoj nenuklearni status, ako Ukrajina ne dobije podršku Zapada.

Istovremeno, je saopšteno da su SAD obećale pružiti Ukrajini dodatnu pomoć u iznosu od $53 miliona. Kijev od te sume može $46 miliona iskoristiti za jačanje oružanih snaga, a $7 miliona za humanitarne potrebe.

Porošenko neće ratovati za Krim - Problem Krima će trajati godinama i o vojnom rešavanju se sada ne govori, izjavio je predsednik Ukrajine Petar Porošenko, govoreći u Kongresu SAD.

Krim je postao ruski region posle martovskog referenduma, na kom je većina stanovništva, koje nije priznalo legitimnost februarskog državnog udara u Ukrajini, glasalo za ulazak u sastav RF.

Porošenko je, takođe, rekao da Ukrajina računa na dobijanje specijalnog statusa saveznika SAD van NATO. Članovi američkog parlamenta su govor ukrajinskog lidera propratili dugotrajnim ovacijama.

Ambasada Ukrajine: U Minsku će se održati sastanak Kontakt grupe - Ambasada Ukrajine u Belorusiji je potvrdila da će se redovni sastanak Kontakt grupe Rusija-Ukrajina-OEBS za regulisanje situacije na istoku Ukrajine održati danas u Minsku.

Nešto pre toga je i bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma izjavio da će se sastanak održati.Ukrajina - iz minuta u minut -

Prethodni sastanaka Kontakt grupe je održan u Minsku 05. septembra. Međutim, ambasada Rusije u Belorusiji je saopštila da ne poseduje zvanične informacije o sastanku 19. septembra.

Slovačka tvrdi da nije dobila 25% gasa iz RF - Slovački distributer ruskog gasa, kompanija Slovensky plynarensky priemysel (SPP), je opet izjavila da ne dobija celokupnu količinu ruskog gasa preko Ukrajine.

Kompanije je u četvrtak, 18. septembra, registrovala smanjenje isporuke gasa za oko 25%. Nešto ranije je i Poljska izjavila da ne dobija celokupnu količinu gasa iz RF i na 2 dana zaustavila revers gasa u Ukrajinu.

Direktor ruskog Gasproma Aleksej Milerje u sredu, na susretu sa predsednikom RF Vladimirom Putinom, objasnio da se te izjave odnose samo na dodatne količine gasa, a da Gasprom u potpunosti izvršava ugovorene obaveze.

Evropski parlament podržao sankcije protiv Rusije - Evropski parlament se izjasnio ta jačanje jedinstva pozicija zemalja EU prema RF, uključujući i isključenje Rusije iz saradnje u nuklearnoj oblasti i sistemu međunarodnog plaćanja SWIFT.

Rezolucija „Situacija u Ukrajini i stanje odnosa između Evropske unije i Rusije“, koja poziva zemlje EU da revidiraju svoje odnose sa Rusijom, usvojena je većinom glasova na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu. Evropski poslanici su se izjasnili za dalje jačanje sankcija protiv Rusije i suspenziju strateške saradnje sa Moskvom.

Više od polovine Ukrajinaca smatra da je situacija u zemlji kritična - Više od polovine stanovnika Ukrajine smatra da je politička situacija u zemlji kritična i podseća na bure baruta, govore rezultati ankete, koju je sproveo Institut sociologije pri Nacionalnoj akademiji nauka Ukrajine u julu ove godine.

Anketa je, takođe, pokazala da u Ukrajini postoji visok nivo nepoverenja prema glavnim političkim i ekonomskim institutima. Podaci govore da oko 70% stanovništva ne veruje tužilaštvu, skoro isto toliko policiji i sudovima, predsedniku ne veruje 35% Ukrajinaca, a oko polovine ne veruje medijima. Osim toga, 60% anketiranih se plaši za svoju i budućnost zemlje.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 19.09.[2014-09-20 09:59:27]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Putin: Zapadne sankcije stimulišu rusku privredu[2014-09-19 19:12:40]

Zapadne sankcije stimulišu diversifikaciju ruske privrede. To se posebno odnosi razradu softvera za vojnu i civilnu...

Rosnjeft i ExxonMobil zaustavili bušenje na Arktiku?[2014-09-19 19:11:27]

Postoji velika verovatnoća da su Rosnjeft i ExxonMobil zaustavili zajedničko istraživačko bušenje na arktičkom epikontinentalnom pojasu. Ministar...

Ni posle sto godina nad Kalemegdanom se ne vijori bela zastava[2014-09-19 18:55:44]

Spomeni srpskim i ruskim vojnicima

U Minsku počeo sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu[2014-09-19 18:53:14]

U glavnom gradu Belorusije je počeo susret Kontakt grupe za regulisanje krize u Ukrajini u formatu...

Isključenje iz SWIFT – agresija protiv Rusije[2014-09-19 18:51:46]

Isključenje Rusije iz sistema međunarodnog plaćanja SWIFT se može razmatrati kao agresija. Odgovor mora biti oštar,...

Air France odložio većinu letova u RF[2014-09-19 18:50:26]

Štrajk pilota francuske avionske kompanije Air France je danas prouzrokovao odlaganje više od 80% letova u...

Evropa je za Gasprom tržište broj 1[2014-09-19 18:48:45]

Gasprom smatra da je Evropa tržište broj 1, izjavio je direktor koncerna Aleksej Miler. On je...

Rusija spremila dažbine za ukrajinsku robu[2014-09-19 18:46:23]

Moskva je spremna da uvede uvozne carinske dažbine za ukrajinsku robu. Odgovarajući dokumenat je već potpisan,...

Meso iz Evrope zamaskirano kao crnomorska sitna haringa[2014-09-19 18:45:10]

U RF iz Belgije i Velike Britanije su pokušali da uvezu 20 tona mesa zamaskiranog kao...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.