Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 19.01.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 18.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 19.01
.


 

Teška situacija u industrijskoj zoni Avdjejevke  - Vojni dopisnik presslužbe DNR je posetio oblast takozvane industrijske zone Avdejevke. U ovoj oblasti kijevske snage i nacionalistički bataljoni stalno provociraju vojsku DNR.

Kijevske snage napadaju položaje Vojske DNR teškim mitraljezima i iz lakog oružja.

Takođe, svakoga dana sa početkom u 16 časova, kijevske snage koriste minobacače od kalibra 82 i 120 mm, lansere raketa i oklopna vozila.



Kijevske snage 682 puta napale teritoriju DNR  - 
Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 682 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Dolomitnoe, Goljmovski i Ozrenovku u okolini Gorlovke, Trudovski, Elenovku, Signalnoe i Lenjinskoe u okolini Donjecka, Jasninovatu, Dokučaevsk i Jasnoe, kao i naselja Oktobar, Sahanka i Kominternovo na jugu DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana jednom napale teritoriju LNR. Iz pravca Stanice Luganske napali su spomenik Knezu Igoru.


 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 19
.01.
 


Ukrajina dozvolila stranim trupama da izvode vojne vežbe na teritoriji zemlje - Ukrajinska rada usvojila je zakon kojim se stranim trupama dozvoljava da izvode vojne vežbe na teritoriji Ukrajine tokom 2017. godine.

Za odluku koju je Rada donela glasalo je 236 poslanika, a neophodni minimum bio je 226 glasova.

Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio od parlamenta da odobri njegovu odluku o dozvoli prisustva na teritoriji Ukrajine jedinica stranih trupa za učestvovanje u vojnim vežbama 2017. godine. Konkretno, govori se o ovogodišnjem održavanju ukrajinsko-američkih vojnih vežbi „Morski povetarac“ i „Brzi trozubac“.

Prema ovom dokumentu, u okviru multinacionalnih vojnih vežbi predlaže se da se dozvoli ulazak vojnih trupa SAD, drugih država-članica NATO-a i zemalja-učesnica programa „Partnerstvo za mir“ (do tri hiljade vojnika sa oružjem i vojnom opremom, do šest aviona i helikoptera) na 365 dana u periodu januar-decembar 2017.

Prema ukrajinskom zakonu, na teritoriji zemlje zabranjen je rad bilo kakvih oružanih formacija koji nisu predviđene zakonom. Takođe, u Ukrajini nije dozvoljeno stacioniranje stranih vojnih baza, tako da svaki dolazak stranih trupa na teritoriju zemlje mora da bude odobren posebnim zakonom predsednika.

Obama: Odnosi između Kijeva i Moskve mogu biti dobri - Barak Obama smatra da odnosi između Moskve i Kijeva mogu biti dobri, jer su te dve države povezane istorijskim i kulturnim vezama.

„Kao što sam ranije govorio, očekujem da će Rusija i Ukrajina imati jake odnose. Istorijski, one su povezane svim vrstama kulturnih i socijalnih veza“, naveo je on. „Međutim, Ukrajina je nezavisna država“, dodao je on.

Putin, Merkelova i Oland razgovarali o situaciji u Ukrajini i Siriji - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom o realizaciji Minskog sporazuma, navodi se na sajtu Kremlja.

Sagovornici su izrazili nezadovoljstvo ukupnom situacijom u kontekstu rešavanja ukrajinske krize. Naglašeno je da je zaoštrena situacija duž linije razdvajanja u Donbasu, kao i da su slabi rezultati rada Kontakt-grupe.

Strane su naglasile važnost povećanja zajedničkih napora za deeskalaciju napetosti, osiguranje realizacije tačaka „Minska 2“, uključujući hitnu razmenu zarobljenika po principu „svi za sve“.

U bliskoj budućnosti su planirani zajednički susreti na različitim nivoima kako bi se dao dodatni impuls radu u okviru „normandijske četvorke“.

Putin je informisao sagovornike i o koracima za realizaciju rusko-turskih-iranskih dogovora o prekidu vatre u Siriji i pripremi sastanka u Astani zakazanog za 23. januar uz učešće predstavnika zvaničnog Damaska i opozicije.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.