Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 17.10.

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2014, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 17.10.

19.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 17.10.

 

  

Ginu civili u Donbasu, kijevske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << snage pobile svoje na aerodromu Donjecka  -  U Donbasu je prošle noći od oružja kijevskih snaga poginulo najmanje petoro civila, više od 10 je ranjeno, izjavili su u štabu Narodne vojske. U nekim delovima Donjecka se čuje oružje velikog kalibra i detonacije. Narodna vojska saopštava da je odred kijevskih snaga na aerodromu Donjecka skoro potpuno uništen od svoje artiljerije. Na pisti leže tela poginulih vojnika.

Kijevske snage ne poštuju primirje  -  U toku je pregrupisavanje kijevskih snaga u Donjeckom, Luganskom i Mariupoljskom pravcu. Jedinice se naoružavaju, artiljerija se ne povlači, kažu u rukovodstvu Donjecke Narodne Republike.

Kijevske snage ne poštuju takozvani „režim tišine“. U poslednja 24 sata je bilo 11 napada. Ubijeno je petoro civila, 12 je ranjeno.

Nema novih razmena zarobljenika. U rukovodstvu DNR kažu da Kijev oslobađa slučajne ljude, privedene na ulicama Harkova, Slavjanska i Krasnoarmejska, koji nisu nikako povezani sa Narodnom vojskom.

Video vesti za 17.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Borbe za aerodrom u Donjecku

Pozicije tenkovske brigade kijevskih snaga kod Debaljčeva

Dejstvo Narodne vojske iz haubice 152-mm 2A65 «Msta-B» 

Situacija na aerodromu u Donjecku

Akcija Narodne vojske

Dejstvo Narodne vojske iz VBR "Grad"

Tenkovski bataljon Narodne vojske "Pristrelka"

Zarobljena tehnika od strane Narodne vojske



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 17.10.

Porošenko posle susreta s Putinom ne gaji optimizam  -  Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da posle radnog doručka u Milanu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne gaji poseban optimizam u vezi regulisanja krize na istoku Ukrajine. „Nažalost, nisam optimistično raspoložen“ prenosi Rojters reči Porošenka.

Putin: Evroazija mora da se odupre pokušajima nekih zemalja da diktiraju svoju volju  -  Vladimir Putin se u svom govoru na samitu ASEM u Milanu založio za razvoj regionalne saradnje i odupiranje pokušajima nekih država da određuju sudbinu drugih zemalja i regiona.

Putin je rekao da žali zbog porasta konfliktnog potencijala na Evroazijskom prostoru.

Ruski predsednik je naglasio da rast negativnih tendencija kao što su obojene revolucije vode ka kolapsu celih regiona i tužnim posledicama za čitav niz zemalja. Oblici regionalne saradnje su jedina alternativa, rekao je Putin.

Kameron pozitivno ocenio susret sa Putinom  -  Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da je tokom susreta u Milanu sa evropskim liderima predsednik Putin saopštio da Rusija ne želi podelu Ukrajine niti zamrznuti konflikt, prenosi "Evronjuz".

To je bio krajnje pozitivni sastanak. Vladimir Putin je savršeno jasno kazao da ne želi zamrznuti konflikt niti podelu Ukrajine, izjavio je Kameron.

Televizija napominje da je predsednik Putin nazvao "dobrim i pozitivnim" sastanak u Milanu na kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

Nakon susreta Putina i Porošenka Italija pozitivno gleda na budućnost  -  Premijer Italije Mateo Renci je nakon radnog doručka sa predsednicima Rusije i Ukrajine izjavio da je pun optimizma oko regulisanja ukrajinskog konflikta.

„Nadam se da ćemo u narednim satima uspeti da napravimo korak napred. Ovaj susret u Milanu mi je dao pozitivno raspoloženje i nadam se da ćemo zajedno raditi veoma efikasno“, rekao je Renci novinarima.

On je dodao da je za regulisanje postojećih pitanja potrebno vreme i rešenja će se tražiti u narednim časovima, danima, sedmicama, mesecima.

U Milanu postignut napredak u razgovorima o Ukrajini  -  
Italijanski premijer Mateo Renci je izjavio da je zadovoljan rezultatima radnog doručka u Milanu u okviru samita ASEM uz učešće predsednika Rusije, Ukrajine i evropskih lidera.

Postignut je veliki napredak u razgovorima o Ukrajini, koji se tiče kontrole ukrajinske granice.

Renci je istakao da je neophodno učešće Rusije u rešavanju međunarodnih problema.

Premijer Italije Mateo Renci je nakon radnog doručka sa predsednicima Rusije i Ukrajine izjavio da je pun optimizma oko regulisanja ukrajinskog konflikta.

„Nadam se da ćemo u narednim satima uspeti da napravimo korak napred. Ovaj susret u Milanu mi je dao pozitivno raspoloženje i nadam se da ćemo zajedno raditi veoma efikasno“, rekao je Renci novinarima.

On je dodao da je za regulisanje postojećih pitanja potrebno vreme i rešenja će se tražiti u narednim časovima, danima, sedmicama, mesecima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ocenio susret u Milanu na kojem je učestvovao i predsednik Ukrajine Petar Porošenko kao „dobar i pozitivan“, javlja Rojters. Na susretu koji je održan u petak ujutro su takođe prisustvovali premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, kancelarka Nemačke Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland i rukovodioci EU Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompej.

EU predlaže da se uspostavi međunarodna kontrola na ukrajinskoj granici, izjavio je italijanski premijer Mateo Renci prema rezultatima radnog doručka uz učešće predsednika RF i Ukrajine.

„Podržali smo predlog Fransoa Olanda o međunarodnoj kontroli ukrajinskih granica. U toj misiji bi učestvovale Nemačka, Francuska i Italija. To je veliki napredak u dijalogu“, rekao je Renci. „Mi se ne mirimo sa nestabilnošću Ukrajine i činimo sve da se toj zemlji vrati budućnost“, dodao je italijanski premijer.

U Milanu su razmotrena pitanja prekida vatre u Ukrajini, kontrola granica i predstojeći izbori u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska, izjavio je novinarima nakon radnog doručka šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

„Glavno je to da je potvrđen režim prekida vatre. Drugo, neophodno je da lokalni izbori u tom delu Ukrajine(u Donjeckoj i Luganskoj oblasti) budu održani uz poštovanje zakona Ukrajine. Treće, mora se kontrolisati situacija na granici“, rekao je Barozo novinarima.

Izbori predsednika i poslanika parlamenata DNR i LNR su zakazani za 2. novembar.

Diskusija o Ukrajini će biti nastavljena, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Uglavnom, dogovoreno je da nekoliko sati posle završetka samita ASEM diskusiju nastave Putin, Porošenko, Merkel i Oland“, rekao je Peskov.

Susret je bio konstruktivan, iako neki učesnici nisu hteli da prihvate pravo stanje stvari na jugoistoku Ukrajine, dodao je Peskov.

Učesnici susreta u Milanu nisu govorili na temu sankcija EU prema Rusiji, istakao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da je predsednik Putin, tokom susreta u Milanu sa evropskim liderima, saopštio da Rusija ne želi podelu Ukrajine niti zamrznuti konflikt, prenosi "Evronjus".

"To je bio krajnje pozitivni sastanak. Vladimir Putin je savršeno jasno kazao da ne želi zamrznuti konflikt niti podelu Ukrajine", izjavio je Kameron.

Televizija napominje da je predsednik Putin nazvao "dobrim i pozitivnim" sastanak u Milanu na kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

Ukrajina i EU: pridržavati se dogovora postignutih u Minsku  -  Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je na susretu u Milanu sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom istakao potrebu da se sukobljene u Ukrajini strane pridržavaju minskih dogovora, posebno režima prekida vatre i oslobađanja zarobljenika.

Strane su naglasile da su potrebni zajednički napori za rešavanje pitanja energetske bezbednosti Ukrajine i Evrope.

Strane takođe dele mišljenje da će izbori u Donbasu poništiti minske sporazume.

Porošenko i Merkel o većoj misiji OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici  -  Predsednik Ukrajine Petar Porošeko i kancelarka Nemačke Angela Merkel su se na susretu u okviru samita u Milanu izjasnili za neophodnost da se uveća misija OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici. Merkel i Porošenko su istakli važnost ispunjenja dogovora postignutih u Minsku.

Porošenko i Napolitano o situaciji u Donbasu  -  Predsednik Italije Đorđo Napolitano je na susretu sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u Milanu naglasio da je situacija na jugoistoku Ukrajine tragedija koja izlazi van okvira regionalnog konflikta i nanosi štetu čitavoj Evropi. Za rešenje konflikta u Donbasu su neophodni zajednički napori Evropske unije, transatlantske zajednice, Ukrajine i Rusije, rekao je italijanski predsednik.

Porošenko potpisao zakon o posebnom statusu Donbasa  -  Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je potpisao zakon o posebnom načinu lokalne samouprave u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti.

Zakon će biti na snazi tri godine i predviđa formiranje svojih organa samouprave, zabranu za krivično gonjenje učesnika konflikta, stvaranje narodne milicije.

U Donjeckoj Narodnoj Republici su izjavili da je potpisivanje ovog zakona pozitivan korak koji govori o tome da u Kijevu pobeđuje „partija mira“, naglasivši da na političku situaciju dokument ne može da utiče.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je rekao da je ovaj zakon samo formalnost i izjava o namerama.

Putin na radnom doručku sa liderima EU i Porošenkom  -  Vladimir Putin prisustvuje radnom doručku na kojem će razgovarati sa evropskim liderima i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Susretu, koji u okviru 10. samita ASEM organizuje italijanski premijer Mateo Renci, će takođe prisustvovati britanski premijer Dejvid Kameron, kancelarka Nemačke Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, rukovodioci EU Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompej.

Očekuje se da će tema razgovora biti regulisanje ukrajinske krize.

Vlasti u Kijevu oduzele dozvolu za rad proruskim štampanim izdanjima  -  Državni komitet radiotelevizije Ukrajine je „povodom kršenja zakona o štampanim sredstvima javnog informisanja “ oduzeo više od deset dozvola za rad, pored ostalog izdanjima „Ruski rok“ i „Ruski jezik, književnosti, kultura u školi i na fakultetu“, saopšteno je u četvrtak na zvaničnom veb sajtu komiteta.

Predstavnik komiteta Bogdan Červjak je izjavio da su dozvole oduzete zbog „proruskog sadržaja“ i „proruske politike“.

Šojgu odgovara: Mnogi su zapadni imperatori lomili zube na ruskoj granici  -  Izjava američkog minstra odbrane Čaka Hejgela da američka vojska mora biti spremna „da se suoči sa savremenom, borbeno sposobnom ruskom armijom, koja stoji na pragu NATO“, izaziva ozbiljnu zabrinutost, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. 

„To govori o tome da Pentagon planira operacije na ruskim granicama“, istakao je on i dodao da je „suverenitet Rusije, o kojem se brinu armija i flota, uvek bio ta granica na kojoj su lomili zube mnogi zapadni imperatori“.

Šojgu je podsetio da danas u svetu nema nijednog oružanog sukoba u koji nije umešana američka vojska.

Putin se sastao sa Angelom Merkel u Milanu  -  Ruski predsednik Vladimir Putin je razgovarao u Milanu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o realizaciji dogovora postignutih u Minsku o regulisanju ukrajinskog konflikta i o isporukama gasa. Državnici su izjavili da je važno da se završi proces razdvajanja sukobljenih strana na jugoistoku Ukrajine.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da se mišljenja Rusije i Nemačke o razlozima za početak unutarukrajinskog konflikta i dalje veoma razlikuju.

Rusija je raspoložena da postigne sa Ukrajinom kompromis o gasu  -  Rusija je raspoložena da se dogovori sa Ukrajinom o gasu, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Sledeća runda pregovora između Rusije, Ukrajine i Evropske unije je planirana za 21. oktobar.

Povodom tužbe koju je Naftogas Ukrajine podneo arbitražnom sudu u Stokholmu Novak je rekao: „Taj ugovor važi do 2019. godine. Svaka strana ima pravo da se obrati arbitražnom sudu. Ali živimo i radimo u skladu sa postojećim ugovorom“.

Ugovor između Naftogasa i Gasporoma za tranzit gasa u Evropu je potpisan 2009. godine.

Rusija dogovara sa Ukrajinom slanje humanitarnog konvoja  -  Ministar za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov je danas saopštio novinarima da se pitanje slanja još jednog humanitarnog konvoja na jugoistok Ukrajine usaglašava sa ukrajinskom stranom uz učešće predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

„Obavljamo konsultacije tim povodom“, rekao je Pučkov. Moskva je već tri puta slala humanitarnu pomoć ukrajinskim regionima koji su stradali u građanskom ratu.

Ukrajina ne garantuje neometani tranzit gasa u Evropu  -  Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nije isključio mogućnost da mogu da se pojave problemi sa isporukom ruskog gasa u Evropu. Ukrajina pri postojećem ugovoru ne može da garantuje neometani tranzit ruskog gasa u Evropu, istakao je on. Ranije se Naftogas Ukrajine obratio arbitražnom sudu u Stokholmu sa zahtevom da preispita ugovor o tranzitu gasa sa ruskim Gaspromom.

Trilateralni pregovori o gasu 21. oktobra u Briselu  -  Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je potvrdio da će se trilateralni pregovori o gasu održati 21. oktobra. Predstavnici EU, RF i Ukrajine će se sastati u Briselu. Prethodna runda pregovora za gas je održana u Berlinu 26. septembra. Strane su se dogovorile da će Ukrajina platiti Gaspromu do kraja godine 3,1 milijarde dolara i kupiti najmanje pet milijardi kubika gasa po ceni od 385 dolara za hiljadu kubika.

Marš ukrajinskih neonacista protivreči odlukama Nirnberškog suda  -  Moskva je užasnuta informacijama o neonacističkim mitinzima i marševima uz upaljene baklje u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima, izjavio je predstavnik MSP-a Rusije za ljudska prava Konstantin Dolgov.

Te informacije u Moskvi doživljavaju kao najgrublje kršenje osnovnih principa i normi međunarodnog prava i odluka Nirnberškog tribunala.

Rusija traži da međunarodna zajednica odlučno osudi heroizaciju nacizma i rasizam u Ukrajini, izjavio je Dolgov.

Zakon o lustraciji daje legitimitet političkim progonima u Ukrajini  -  Ukrajinski zakon o lustraciji faktički daje legitimitet političkim progonima, izjavio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije za ljudska prava Konstantin Dolgov.

Ukrajinski parlament je 16. septembra iz trećeg pokušaja usvojio dokument. Zakon se direktno tiče milion činovnika, državnih službenika, predstavnika organa reda, rekao je premijer Arsenij Jacenjuk.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je potpisao dokument ali nije odbacio mogućnost izmena u slučaju da ga Venecijanska komisija ili Ustavni sud ne prihvati. Ukrajina - iz minuta u minut -

Nariški: Uvođenje viza za ruske državljane je čista glupost  -  Predsednik Državne dume RF Sergej Nariškin je ocenio izjavu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka o mogućnosti uvođenja viza za ruske državljane kao čistu glupost. Predsednik donjeg doma parlamenta ističe da to nikako neće pomoći razvoju bilateralne saradnje.

Šef komiteta Državne dume za poslove Zajednice nezavisnih država Leonid Slucki je izjavio da Moskva može takođe da uvede vize za ukrajinske državljane.

Merkel: Sankcije ne znače da neće biti dijaloga sa Rusijom  -  To što su zemlje Evropske unije uvele sankcije prema Rusiji ne znači da neće biti dijaloga sa Moskvom, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu uoči samita Evropa-Azija u Milanu.

Ona je istakla da situacija u Ukrajini ostaje krajnje napeta i tim povodom naglasila neophodnost dalje diverzifikacije isporuka gasa i smanjenje zavisnost EU od uvoza gasa.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Smisao i zadaci sankcija: iskustvo Balkana[2014-10-19 08:27:52]

Sankcije su se koristile u svetskoj istoriji odavno, pre svega, u vidu blokade određenih gradova, morskih...

Most između Srba i Rusa ne može niko da uništi[2014-10-19 07:35:01]

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata u Banjaluci je održana manifestacija pod nazivom „Obeležavanje 100 godina od...

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 17.10.[2014-10-19 00:48:21]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Savez tragačkih odreda Rusije[2014-10-18 08:45:50]

Hrabrost vojnika da ostane u srcima novih generacija

Putin u Beogradu: ne prajd, već ponos, ne igara, već hleba[2014-10-18 08:30:53]

Južni tok ne može biti realizovan jednostrano

Malteški red i pokušaj Rusije da izađe na Sredozemno more[2014-10-18 08:09:53]

Još od vremena Petra Velikog pretenzije na Sredozemno more i borba sa Turskom bili su osnova...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut[2014-10-18 00:01:00]

Na snazi prekid vatre

Porošenko posle susreta s Putinom ne gaji optimizam[2014-10-17 13:02:58]

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da posle radnog doručka u Milanu sa ruskim predsednikom Vladimirom...

Putin: Evroazija mora da se odupre pokušajima nekih zemalja da diktiraju svoju volju[2014-10-17 12:42:45]

Vladimir Putin se u svom govoru na samitu ASEM u Milanu založio za razvoj regionalne saradnje...

Kameron pozitivno ocenio susret sa Putinom[2014-10-17 12:40:39]

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da je tokom susreta u Milanu sa evropskim liderima...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 19.10.

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2014, 07:43

20.10.2014. -.. Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje).... ..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu.. ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima ..Pregled dešavanja na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.