Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 14.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 16
.10.



Kijevske snage 36 puta napale teritoriju DNR  Prema saoppštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 36 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 17 naseljenih mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana 12 puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo, Frunze, Kalinovo-Borševatoe i Prišib.

Borac DNR o situaciji na frontu





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 16.10.

 

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo komandanta Motorole  Predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da su uhapšeni osumnjičeni za ubistvo komandanta bataljona „Sparta“ Arsena Pavlova, poznatijeg pod nadimkom Motorola.

Kako je rekao, uskoro će i policija izdati zvanično saopštenje o tome ko je sve umešan u ubistvo Motorole, i dodao da nije reč samo o jednoj osobi.

Poslednje što je saopšteno o istrazi ubistva Motorole je da je uhapšen diverzant koji je priznao ko je sve umešan u ovaj zločin.

Tada su uhapšeni vojnici osmog puka Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, osumnjičeni da su pored ubistva Motorole umešani i u ubistvo načelnika Uprave Narodne milicije LNR Olega Anaščenka i u druge terorističke napade.

Podsetimo, zamenik Vrhovne Rade Igor Mosičuk je ranije rekao da je ubistvo Motorole organizovala Ukrajina.

Podsetimo, legendarni komandant Arsen Pavlov zvani "Motorola" poginuo je 16. oktobra prošle godine u eksploziji u zgradi u kojoj je živeo u Donjecku.

Lavrov: Rusija i EU jednako zainteresovane za ukidanje ekonomskih sankcija  Rusija i EU jednako su zainteresovane za ukidanje ekonomskih sankcija i to će se uskoro dogoditi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na panel raspravi „Globalna politika i njen program: kako zaštititi svet“ u okviru Svetskog festivala mladih i studenata odgovarajući na pitanje nemačke studentkinje.

„Sve više političara i predstavnika biznisa naglas govori da to prelazi sve razumne granice, da je neophodno vratiti se normalnoj koegzistenciji. Takvi glasovi čuju se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i nizu drugih zemalja“, rekao je Lavrov. „Mislim da će razum prevladati“.

Prema rečima ministra, „oružje sa dve oštrice“, sankcije, postale su razlog da se trgovinski promet između Rusije i EU prepolovio. „Činjenica da je trgovinski promet između Rusije i EU, koji je nedavno prevazilazio 400 milijardi evra, gotovo prepolovljen — predstavlja direktan rezultat ne samo situacije u cenu, cena nafte i gasa, već i rezultat sankcija koje su uvedene i na koje smo bili primorani kao odgovor da preduzmemo kontramere“, objasnio je Lavrov.

Kao odgovor na zahtev nemačke studentkinje da da savet šta treba da učini nemačka omladina u ovoj situaciji, ministar spoljnih poslova se našalio: „Već nas optužuju da se mešamo u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, a vi želite da se mešamo u vašu ekonomiju?“

Lavrov: Rusija u odnosima sa SAD deluje na osnovu svojih interesa  Odbijanje dijaloga Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti bilo bi neodgovorno, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mi imamo pragmatičan pristup saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo gde se ovo može iskoristiti za rešavanje regionalnih, globalnih problema, mi ćemo sa njima sarađivati. Ovo se tiče dijaloga o strateškoj stabilnosti. Bez obzira na to, ako napustimo takav dijalog, to će biti neodgovorno. I zadovoljan sam što nova administracija ne izbegava ovaj razgovor. A to se tiče i određenih aspekata, recimo, situacije u Siriji“, istakao je Lavrov. 

Rusija u odnosima sa SAD ne deluje po principu „oko za oko“, već na osnovu svojih interesa, rekao je ruski ministar.

„Veoma često čujem, i u Rusiji govore da ne treba postupati po principu ako vas neko udari po levom obrazu, okrenite desni, već treba postupati po principu ’oko za oko, zub za zub‘. Mi ipak reagujemo polazeći od naših sopstvenih interesa“, rekao je Lavrov na panelu na Svetskom festivalu mladih i studenata.
Američke vlasti ranije su skinule zastave Rusije sa oduzetih ruskih konzularnih zgrada u San Francisku i trgovinske misije u Vašingtonu. Moskva je incident nazvala „neprijateljskom akcijom“ i „grubo vređanje državnog simbola Rusije“ i zapretila recipročnim merama. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je ruska strana već uputila snažan protest američkim vlastima.

Lavrov: Pokušaji stvaranja unipolarnog modela sveta propali  Moskva je spremna za poštenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-om i Evropskom unijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Bez obzira na rusofobično raspoloženje određenog dela zapadne elite, mi smo uvek otvoreni za poštenu saradnju i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Evropskom Unijom i sa NATO-om“, izjavio je Lavrov govoreći na panel-diskusiji „Globalna politika i njen program: kako zaštititi svet“ u okviru XIX Svetskog festivala mladih i studenata u Sočiju.

On je takođe napomenuo da su pokušaji stvaranja unipolarnog modela sveta propali, jer jednostrane akcije ne mogu da reše globalne probleme.



Svetska zajednica zasad ne može da se ujedini u borbi protiv terorizma, jer neke zemlje  imaju svoje geopolitičke interese.

„Situacija u svetu ostaje složena i nepredvidiva. Pojavljuju se novi izazovi, primećuje se talas međunarodnog terorizma koji ugrožava čitavu svetsku zajednicu“, rekao je Lavrov. „Zasad ne uspeva da se stvarno ujedinimo. Neke vlade vode se svojim geopolitičkim interesima“, istakao je on. Čitajte više

Moskva priprema nacrt zakona o suprotstavljanju sankcionoj politici SAD  Državna duma Rusije priprema nacrt zakona o suprotstavljanju sankcionoj politici SAD, ali je zasad rano govoriti o konkretnom sadržaju ovog dokumenta, rekao je predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin u Sankt Peterburgu.

„Razmatramo to pitanje, ali zasad ne možemo da ga prezentujemo i da govorimo o konkretnom sadržaju“, rekao je Volodin na marginama 137. skupštine Interparlamentarnog saveta.

On je, takođe, rekao da pokušaji da se parlamentarcima spolja nametnu politički recepti i predstave o demokratiji razaraju političku kulturu. 

Volodin je naglasio da se Državna duma dosledno zalaže protiv bilo kakvih dejstava koja ograničavaju mogućnost dijaloga, posebno kada se to događa na interparlamentarnom nivou.

„Diskriminacija prava nacionalnih delegacija je nedopustiva. Produktivna saradnja u interparlamentarnim strukturama je moguća samo kada svi imaju pravo glasa“, rekao je Volodin.

Rusija od 2016. godine ne šalje zahteve za akreditovanje svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, pošto su 2014. i 2015. godine ruski poslanici bili lišeni prava glasa na sednicama i mogućnosti da učestvuju u radu ustavnih organa Skupštine zbog situacije u vezi s Krimom. 

Ovog leta je Rusija obustavila uplatu dela iznosa u budžet Saveta Evrope za 2017. godinu dok se potpuno ne obnovi obim ovlašćenja njene nacionalne delegacije.
Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.