Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.07.

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.07.

17.07.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 12.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 16.07.

Granatiranje Spartaka - Mesto Spartak je bilo izloženo žestokom granatiranju od strane kijevskih snaga tokom noći i jutra, saopštio je načelnik gradske uprave Jurij Korsar.

Prema Korsaru, paljba je izvršena iz pravca Peskija.

Mesto Spartak se nalazi kod u aerodroma u Donjecku i graniči se sa Kijevskim okrugom koji je svakodnevno meta artiljerije kijevskih snaga.

U stambenom sektoru gotovo je uništena kompletna infrastruktura koju je nije moguće obnoviti. Vlasti DNR su u više navrata pokušale da evakuišu stanovništvo Spartaka, ali neki stanovnici su odbili da napuste svoje domove.

Granatiranje Gorlovke - Gradonačelnik Gorlovke Roman Hramenkov je saopštio da je granatiranje grada nastavljeno tokom noći i jutra.

"Tokom cele noći i jutra u svim delovima grada su odjekivale eksplozije. Granatiranje se vrši iz sela Žovanka"- rekao je on.

Pored toga, oštećen je gasovod i elektrovod. 

Podsetimo se da su kijevske snage prethodne večeri počele sa intenzivnim granatiranjem Gorlovke.




 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 16.07.


Porošenko pripadnike Desnog sektora iz Mukačeva nazvao teroristima - Petar Porošenko nazvao je pripadnike Desnog sektora koji su učestvovali u poznatom okršaju sa policijom u Mukačevu teroristima.

„Oni koji su u tom gradu pucali iz mitraljeza to su teroristi, nezavisno od toga iza kakvih patriotskih oznaka se skrivaju. Patriote sa oružjem pozivam da štite državu na prvim linijama u Donbasu. Tu su danas najpotrebniji“.

Porošenko je naglasio da su se u Mukačevu sukobila „dva klana koja nisu mogla da podele dobit od šverca, pa naglasio:

„Država je dužna da zaštiti narod od bandita i švercera“.

Glas Amerike je danas citirao ove reči portparola Desnog sektora Artjoma Skoropadskog.

„Dođe li do nove revolucije, Porošenko i njegovi saradnici neće moći da zbrišu iz zemlje kao što je to uradio prethodni predsednik Janukovič. Njih ne čeka ništa drugo osim pogubljenja u nekom tamnom podrumu koje će izvesti grupa mladih ukrajinskih vojnika ili članova Nacionalne garde“.

Skoropadski je naglasio da Desni sektor ne poziva na državni prevrat, ali je podvukao da će biti neizbežan ako vlada Arsenija Jacenjuka ostane gluva na molbe pripadnika dobrovoljačkih bataljona i stanovništva.

Dolgov: Haos u Ukrajini preti čitavoj Evropi - Haos u Ukrajini, koji se manifestuje stalnim događajima u Mukačevu, predstavljaju pretnju ne samo za samu zemlju i njenu celovitost, već i za čitavu Evropu, izjavio je komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Ministarstva inostranih poslova Rusije Konstantin Dolgov.

„Mi smo odavno govorili o tome da takva apsolutna samovolja, haos sa tačke gledišta ljudskih prava, odsustvo vladavine prava u Ukrajini — predstavlja pretnju, ne samo za Ukrajinu, ne samo za jedinstvo ove zemlje koje je narušeno kontinuiranim akcijama Kijeva, već i za čitavu Evropu“, rekao je Dolgov u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

„Sada je ova pretnja sve više primetna, između ostalog, u pograničnim zemljama. Jako bismo želeli da to bolje shvataju i u Briselu i u SAD. Tamo se ne vidi ozbiljna reakcija na ove događaje, ni na pretnje koje predstavljaju radikalni nacionalisti, uključujući ’Desni sektor‘“, dodao je on.

Rusija očekuje 3 milijarde dolara od Ukrajine - Rusija očekuje od Ukrajine isplatu za kupljene hartije od vrednosti u vrednosti 3 milijarde dolara čiji rok otplate ističe u decembru 2015. godine od sredstava koje zemlja dobija od MMF-a, rečeno je na sastanku predsednika Vladimir Putina sa članovima Vlade.

Šef države je pitao ministra finansija Antona Siluanova da li će Ukrajina nastaviti da dobija kredite MMF-a.

„Situacija nije jednostavna, to se i nas tiče“, rekao je predsednik, pokazavši interesovanje kada je u pitanju obim finansijske pomoći se radi.

„U celini je pripremljen program pomoći MMF-a za Ukrajinu, čiji je obim, uzimajući u obzir restrukturaciju (duga pred privatnim kreditorima) — nešto veći od 40 milijardi dolara. Ukrajina treba da dobije približno 5 milijardi dolara do kraja godine kako bi ispunila svoje obaveze“, naveo je Siluanov.

„Od toga su 3 milijarde naše“, rekao Putin.

Sa svoje strane, šef Ministarstva finansija potvrdio je da se u decembru navršava rok otplate duga Ukrajine.

„Očekujemo otplatu duga u dogovorenom roku“, rekao je Siluanov, dodavši da Ministarstvo po ovom pitanju sarađuje sa ukrajinskim kolegama.

Cn-En-En: U holandskom izveštaju ustanici krivi za pad „boinga“ - Cn-En-En je objavio nove detalje istrage Holanđana o padu „boinga“ MH17 u Ukrajini.

Kako su saopštili izvori koji su imali pristup izveštaju, odgovornost za nesreću leži na ustanicima Donbasa, a delimično i ma malezijskoj avio-kompaniji koja nije obratila pažnju na preporuke da ne leti iznad teritorije Ukrajine.

Nacrt izveštaja sadrži nekoliko stotina stranica. U njemu se navodi tip i putanja rakete koja je oborila avion, kao i transkript događaja iz minuta u minut na palubi aviona.

Prema podacima izvora, u izveštaju se nalaze informacije, ne samo o lokaciji rakete, već i o tome ko je kontrolisao teritoriju.

Savet bezbednosti Holandije saopštio je da je završen rad na finalnom izveštaju o padu malezijskog „boinga“ u Donbasu. Objavljeno je i da je „Rosavijacija“ dobila nacrt konačnog izveštaja o uzrocima pada malezijskog „boinga“. Zamenik šefa „Rosavijacije“ Oleg Storčevoj izjavio je da namerava da pošelje Holandiji svoje primedbe.


Putin ukazao Finskoj na nekorektnost zabrane ulaska delegaciji Rusije - Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je zabrana ulaska u Finsku predsedniku Državne Dume Rusije Sergeju Nariškinu nekorektna. Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putina je danas telefonom pozvao predsednik Finske Sauli Niniste.

„Razmotrena je situacija nastala u bilateralnim odnosima posle  zabrane ulaska u Finsku članovima zvanične ruske delegacije na čelu sa predsednikom Državne Dume Ruske Federacije radi učešća na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS“ - navodi se u saopštenju.

„Putin je istakao pravnu nekorektnost odluke donete pod pritiskom nekih članica Evropske unije“ - naglasila je pres-služba Kremlja.

Međutim, ruski lider se nada da spoljni faktori neće uticati na dobre odnose Moskve i Helsinkija.

„Izraženo je uverenje da će, uprkos uticaju spoljnih faktora, Rusija i Finska uspeti da zajedničkim naporima sačuvaju dobrosusedske i prijateljske odnose“ - otkrila je pres-služba Kremlja sadržaj telefonskog razgovora Putina s predsednikom Finske Ninisteom. Čitajte više

 

Video vesti za 16.07.

Tenkovski manevri Narodne vojske

Detonacije u Donjecku



Borbe u Staromihailovki

"Balada o borbi" - deo iz filma Maksima Fedejeva 

Borbe u Spartaku

Belaja Kamenka - reportaža

Dolazak na borbene položaje u Peskiju

Granatiranje Gorlovke

Tenkovski manevri Narodne vojske

Artiljerijsko dejstvo po pozicijama kijevskih snaga

Dejstvo samohodnih haubica kijevskih snaga - nepoznat datum

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.07.[2015-07-17 09:22:03]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 12.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Kusturica o potezu Kijeva: Lakoća kojom se određuje ko je poželjan, ko nije, podseća na vreme nacizma[2015-07-17 09:07:12]

Potez nije neočekivan

Porošenko pripadnike Desnog sektora iz Mukačeva nazvao teroristima[2015-07-16 13:05:46]

Petar Porošenko nazvao je pripadnike Desnog sektora koji su učestvovali u poznatom okršaju sa policijom u...

Hiljadu lampiona iznad Beograda u čast Teslinog rođendana[2015-07-16 12:58:20]

Početak u 20 časova

Ambasador RF Ivancov: Referendum u Republici Srpskoj unutrašnja stvar[2015-07-16 11:24:11]

Zapadne diplomate ekspresno u Banjaluci

Kastro: Sa Amerikom normalno samo posle ukidanja sankcija[2015-07-16 11:21:01]

Predsednik Kube Raul Kastro rekao je danas da odnosi njegove zemlje sa SAD ulaze u novu...

Dačić: Ne bi bilo prijateljski od Grčke[2015-07-16 11:20:05]

Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina „podržati učlanjenje...

Nakon sporazuma sa Iranom: Sve je isto samo njega nema[2015-07-16 11:12:24]

Potpisivanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu i time eliminacija Irana kao mogućeg agresora neće uticati na...

Grčki Parlament podržao predlog kreditora[2015-07-16 11:11:14]

Parlament Grčke podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje...

Putin i Obama razgovarali o iranskom sporazumu[2015-07-16 10:52:27]

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama u telefonskom razgovoru su visoko ocenili rezultate...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 17.07.

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2015, 08:23

18.07.2015. -..  ..Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu za 16.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..  ..  OVDE možete...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.