Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2017, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.03.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 16.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 16.03
.
 


Vojska DNR i italijanski novinar pod vatrom kijevskih snaga

Pregled napada na LNR

Kijevske snage napale 15 naseljenih mesta DNR - Ministarstvo odbrane DNR saopštilo je da su kijevske snage tokom prethodna 24 sata napadale 15 naseljenih mesta u DNR. Pod vatrom su se našli Jasinovata, Kruta Balka, Spartak, aerodrom, Volvo Centar, Petrovski rejon Donjecka i Elenovka, Gorlovka i Zajcevo, Dokučaevsk, Teljmanovo, Sahanka, Bezimenoe, Oktobar i Kominternovo. Tokom napada poginuo je jedan vojnik DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana 22 puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Almazmoj, Frunze, Kalinovo, Kalinovka, Nižne Lozovoe, Želobok, Želtoe, Frunze, Lozovoe, Sokoljniki kao i spomenika Knezu Igoru.



Jutros oko 09:00 kijevske snage su otvorile vatru na naselje Zajcevo u okolini Gorlovke. Tokom napada poginuo je jedan civil, dok je još jedan u teškom zdravstvenom stanju prebačen u bolnicu u Gorlovki.

Napadnut je i punkt «Oktobar» u Novoazovskom rejonu.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 16.03.
 

Zaharčenko na Krimu: Rusija je naša zajednička otadžbina  - Godišnjica Krimskog referenduma — zajednički praznik Krima, Donbasa i cele Rusije, rekao je na mitingu u Simferopolju, lider DNR Alekander Zaharčenko.

Parada posvećena trećoj godišnjici referenduma kojim je izglasano ujedinjenje Krima sa Rusijom, održana je u četvrtak na centralnim ulicama Simferopolja.

Nakon svečane parade krimski parlament je  održao svečanu sednicu, na kojoj je govorio Zaharčenko.

«Da, mi smo u ratu, pucamo, ljudi umiru, ali 16. mart – nije samo vaš praznik. Šesnaestog marta, tri godine unazad vi se zakoračili napred, a mi vas sledimo. Zato što je to naša zajednička otadžbina, i što je najvažnije – ovo je praznik naše otadžbine — Rusije, «- rekao je Zaharčenko.

Kijev uveo sankcije ruskim bankama  - Petro Porošenko odobrio je predlog Narodne banke za uvođenje sankcija protiv pet struktura ruskih državnih banaka na godinu dana. Uredba o tome je objavljena na sajtu predsednika Ukrajine.

Ograničenja će uticati na ukrajinske „Sberbanke“, VTB, „BM banke“, „Prominvestbanke“ i „VS Banke“ u delu sprečavanja povlačenja kapitala iz Ukrajine u korist sa njima povezanih lica, navodi se u dokumentu.

Moskva je ranije saopštila da je spremna da, ukoliko bude potrebno, reaguje na situaciju, i istakla da Ukrajina prestaje da biva atraktivna za međunarodne investitore.

U ponedeljak su ekstremisti postavili betonske blokove na ulazu u zgradu u kojoj se nalaze kancelarije filijale „Sberbanke“ u Kijevu, blokirali džakovima sa peskom ulazak u dvorište i ispisali zgradu antiruskim parolama. Na taj način oni traže prestanak rada banke u Ukrajini. Radnici banke pozvali su Porošenka da preduzme hitne mere za uspostavljanje ustavnih prava klijenata i zaposlenih i celokupan rad ustanove.

Peskov: Rusija neće pristati ni na kakav dogovor o Krimu  - Rusija neće pristati ni na kakav dogovor o Krimu u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija, održavanje drugog referenduma je takođe isključeno, rekao je Peskov.

„Ne, ne može. O tome nema ni govora“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna za mogućnost nekakvog dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o Krimu i da li je moguć neki dogovor za održavanje drugog referenduma u zamenu za ukidanje sankcija.

Zaharova: Život potvrdio validnost odluke naroda Krima da se ujedini sa Rusijom  - 
Život je potvrdio valjanost odluke stanovnika Krima donete pre tri godine o ujedinjenju sa Rusijom, rekla je Zaharova.

„17. marta 2014. Vrhovni savet Republike Krim, vođen rezultatima krimskog referenduma od 16. marta, doneo je odluku o proglašenju Krima za nezavisnu suverenu državu", podsetila je ona. „18. marta Republika Krim potpisala je međunarodni sporazum sa Rusijom o ulasku u njen sastav. Nakon toga su se u Rusiji pojavila dva nova subjekta: Republika Krim i grad Sevastopolj“.

„Zakonitosti ostvarivanja njihovog prava na samoopredeljenje posebno se jasno vidi danas u svetlu sramotne i krvave borbe protiv sopstvenog naroda aktuelne vlasti u Kijevu. Nije teško zamisliti do čega bi doveo prenos ukrajinske političke realnosti poslednjih godina na Krim, da je poluostrvo ostalo u sastavu Ukrajine“, dodala je ona.

Porošenko: Ako proizvodi ukradenih preduzeća počnu da se izvoze u Rusiju, tražićemo sankcije  - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će ako proizvodnja nacionalizovanih preduzeća u DNR i LNR počne da se izvozi u Rusiju, Kijev tražiti uvođenje sankcija.

„Ako proizvodi ukradenih preduzeća počnu da se izvoze u Rusiju, mi ćemo tražiti uvođenje sankcija ruskim preduzećima (koje dobijaju robu)“, izjavio je Porošenko u intervjuu za televiziju „Inter“.

Predsednik Ukrajine je obećao da će Vlada izračunati gubitke koje je ponela Ukrajina od trgovinske blokade Donbasa od strane ekstremista.

Ranije su vlasti DNR i LNR uvele spoljnu upravu u ukrajinskim preduzećima u Donbasu. Ove mere su bile odgovor na saobraćajnu blokadu regiona od strane ekstremista. U Kijevu su odbili da trguju sa nacionalizovanim preduzećima i obećali potpuni prekid saobraćajnog transporta sa DNR i LNR dok ne vrate ukrajinska preduzeća.

Izveštaj misije UN o ljudskim pravima u Ukrajini politički obojen  - Izveštaj misije UN o ljudskim pravima u Ukrajini je politički obojen, saopštili su u MSP-u Rusije.

„Moramo primetiti da je značajni deo izveštaja politički obojen. Mnogi delovi ovog dokumenta predstavljaju pokušaj da se vlast u Kijevu ogradi, da zanemari zločine izvršene protiv sopstvenog naroda“, navodi se u komentaru na sajtu spoljnopolitičkog resora.

Pritom, u dokumentu je navedeno da je Kijev u Donbasu vršio nezakonita hapšenja, mučenja, što zaslužuje bezuslovnu osudu. Osim toga, brigu izaziva pogoršanje stanja socijalno nezaštićenih slojeva stanovništva, kao i blokada železničkih pruga od strane ekstremista.

„Ubeđeni smo da pred UN stoji zadatak da se od Kijeva dobije direktno poštovanje međunarodnih obaveza u poštovanju ljudskih prava i normi međunarodnog humanitarnog prava, kao i savesna realizacija Minskog sporazuma u cilju postizanja stabilnog mira u toj zemlji“, dodali su u MIP-u.

Ranije je saopšteno da su, prema u izveštaju UN, u konfliktu u Donbasu stradale 9.940 osobe, dok je 23.450 ranjeno.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.