Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 15.12.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 14.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja nakon incidenta u Kerčskom moreuzu i na ratištu u Novorusiji za 15.12.
Major Vojske DNR Dejan Berić o situaciji u Donjecku  Donjeck: Vojska spremna na totalni otpor - Vojska Donjecke Narodne Republike stvljena je u punu borbenu gotovost. Zamenik načelnika Uprave Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Eudard Basurin, saopštio je da je to učinjeno zbog podozrenja da je Ukrajina već spremna za za veliki napad na DNR. : „Sve jedinice su u punom sastavu i sa potrebnom ratnom tehnikom i municijom. Artiljerijske posade su spremne da izađu na već pripremljene položaje i da vatrom spreče napredovanje ukrajinske armije“. Basurin je posebno naglasio da su svi vitalni objekti na teritoriji DNR-a već pod zaštitom sistema PVO. Pres konferencija Eduarda Basurina Prema njegovim rečima, po celoj teritoriji DNR-a raspoređene su „rezerve oružja i municije“. Za slučaj da bude potrebno organizovati „totalni otpor“. Basurin se zahvalio dobrovoljcima koji su se ponudili da budu uključeni u odbranu naselja na jugu DNR-a – Novoazovska, Komsomolskog, Teljmanova i Starobeševa. Dobrovoljački odredi će biti potčinjeni komandi Oružanih snaga DNR-a. Basurin ne krije da će snage DNR-a sprečiti i eventualni pokušaj mirotvoraca UN da uđu u Donjecku Republiku bez njenog prethodnog odobrenja. U Donjecku činjenicu da se Ukrajina sprema za napad objašnjavaju i pojačanim izviđačko-obaveštajnim delovanjem Kijeva. PVO Donjecke Republike poslednjih dana je uništila šest ukrajinskih špijunskih dronova. Po informacijama koje ne mogu biti potvrđene, ukrajinska armija je dobila naređenje da izvrši napad iz velikog lučkog grada na Azovskom moru – Mariupolja i da u narednih nekoliko dana ovlada granicom sa Rusijom koju sada kontroliše armija DNR. Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin potvrdio je da je vojska spremna da odbije svaki ukrajinski napad. Lugansk: Ukrajinska vojska dovlači teško naoružanje u oblast linije razgraničenja  - Narodna milicija Luganske Narodne Republike otkrila je teško naoružanje ukrajinske vojske, uključujući vozila za podizanje pontonskih mostova, tenkove i artiljerijske uređaje, kod linije razgraničenja u Donbasu, izjavio je u petak vršilac dužnosti načelnika Uprave Narodne milicije LNR Mihail Filiponenko. „U Stanici Luganskoj otkrivena su vozila za podizanje pontonskih mostova, koja su britanske proizvodnje“, rekao je Filiponenko. On je dodao da ukrajinska vojska i dalje dovlači teško naoružanje u oblast linije razgraničenja u Donbasu. „Na stanicu za dopremanje vojne opreme u naselju Rubežno zabeleženo je da su stigli novi tenkovi i samohodni artiljerijski uređaji. Pristigla oklopna tehnika je nakon istovara krenula u pravcu naselja Lugansk (kod linije razgraničenja)“, rekao je Filiponenko. On je dodao da se informacije o ukrajinskoj tehnici redovno objavljuju u zvaničnim izveštajima Specijalne posmatračke misije OEBS-a.   
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 15.12.  
 Merkelova: Nema nikakvih uslova da se ukinu ili ublaže sankcije Rusiji - Lideri zemalja Evropske unije na samitu u Briselu nisu videli pretpostavke za ublažavanje ili ukidanje sankcija Rusiji, izjavila je u petak nemačka kancelarka Angela Merkel.
„Razgovarali smo o temi Rusije i Ukrajine i konstatovali da nema nikakvih uslova za to da se ukinu ili ublaže sankcije“, navela je Merkelova. Prema njenim rečima, učesnici samita u Briselu razmotrili su incident u Kerčkom moreuzu i „jasno dali na znanje da je potrebno garantovati slobodnu plovidbu brodova u Azovskom moru“.  Evropska Unija je takođe produžila ekonomska ograničenja protiv Rusije na pola godine. Odluka je obrazložena „nultim progresom“ u implementaciji Minskog sporazuma. Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.