Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 15.03.

Izvor: Vostok.rs, 16.Mar.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 15.03.

16.03.2015. -

  

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini i Novorusiji po danima 




 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 15.03.

Stoltenberg: Primirje primetno - "Primirje u istočnoj Ukrajini je generalno primetno, iako je situacija veoma krhka", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Narodna vojska otvorila minobacačku batru kao odgovor - Ujutro 15. marta Narodna vojska je ispalila nekoliko minobacačkih granata na pozicije jurišnog puka kijevskih snaga "Azov" u području Širokina, saopštava Kancelarija za odnose s javnošću MUP-a DNR.

"Naši vojnici su otvorili vatru po neprijateljskim vatrenim tačkama kao odgovor na provokacije.", - navodi se u saopštenju.

Pres centar kijevskih snaga saopštio o 17 napada Narodne vojske  - Iz pres centra kijevskih snaga je saopšteno da je Narodna vojska dejstvovala po položajima kijevskih snaga 17 puta u toku noći i jutra, te da je većina dejstva bila u rejonu Širokina.

Kijevske snage 37 puta prekršile primirje - Kijevske snage su za noć 37 puta prekršile primirje, navodi se iz pres službe Ministarstva odbrane DNR.

Ukrajina - iz minuta u minut -

"Sinoć su kijevske snage vojna 37 puta prekršile primirje, te gađale položaje Narodne vojske" - saopšteno je iz Ministarstva odbrane .









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 15.03.

Putin: Razmatrali smo i nuklearnu varijantu rešavanja krimskog problema - Vlast je razmatrala mogućnost stavljanja nuklearnih snaga u stanje borbene gotovosti, ali je polazila od stava da do toga neće doći, rekao je Putin u dokumentarnom filmu „Krim. Povratak kući“.

„To je nemoguće uraditi bez odluke vrhovnog komandanta. 'Bastion' je odbrambeni kompleks koji štiti obalu i kopno. On ne napada nikoga, ali je efikasno, savremeno oružje. Još niko nema takvo oružje. Trenutno je najefikasniji obalski kompleks u svetu. U jednom trenutku, mi smo Krim dobro zaštitili tako što smo tamo prebacili obalski kompleks 'Bastion'”, rekao je Putin i dodao da je raspored kompleksa takav da se vidi iz Kosmosa.

„Osim toga, svesno smo rasporedili ove komplekse tako da se vide iz kosmosa.” Čitajte više

Putin: Svim sredstvima za Krim - Rusija je bila spremna i na nepovoljni razvoj događaja na Krimu. Vlast je razmatrala mogućnost stavljanja nuklearnih snaga u stanje borbene gotovosti, ali je polazila od toga da do toga neće doći, rekao je Putin u dokumentarnom filmu “Krim. Povratak kući”.

Organizatori prošlogodišnjeg državnog udara u Kijevu planirali su da preuzmu vlast i fizički odstrane tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Postalo je jasno da se sprema, ne samo njegovo hvatanje, već još bolje bi bilo za one koji su izvršili državni prevrat, njegovo (Janukoviča) fizičko uklanjanje. Nema čoveka, kako je govorila poznata istorijska ličnost, nema problema‟, rekao je Putin u filmu „Krim. Povratak kući‟.  

Rusija je otpočetka znala da su Sjedinjene Američke Države vukle konce u događajima u Ukrajini, iako je ukrajinsku opoziciju podržavala Evropa, saopštio je predsednik Rusije. Čitajte više

Stigla humanitarna pomoć iz Rusije - Kolona ruskog Ministrstva za vanredne situacije je dostavila humanitarnu pomoć u Lugansk, rekao je zamenik načelnika Nacionalnog centra za vanredne situacije, Oleg Ravens.

EU zvanično objavljuje medijski rat Rusiji - Evropski političari već neko vreme govore o „informaciono-medijskom ratu“ povodom ukrajinske krize, a u Evropskom parlamentu je bila čak i jedna javna rasprava na tu temu. Stvari će izgleda biti krunisane zvaničnom deklaracijom EU.

Napravljen je nacrt ove rezolucije i prvi visoki političar EU koji će biti upoznat sa deklarcijom je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, a očekuje se usvajanje ove rezolucije na samitu EU koji se održava 19. i 20. marta ove godine.

EU političari smatraju da je neophodno napraviti odgovor na „rusku propagandu“ u vezi ukrajinskog konflikta.

Nacrt rezolucije govori o potrebi za planom pravljenja strateške komunikacije i omogućivanja slobode medija u skladu sa evropskim vrednostima.

Tenkovi američki, a agresija - „ruska‟ - SAD se spremaju da rasporede 800 tenkova u više zemalja Evrope, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Neki tenkovi već učestvuju u vojnim vežbama NATO u Estoniji i ostaće tamo na neodređeno vreme radi uzdržavanja „ruske agresije‟.

Američki tenkovi će uskoro biti stacionirani u Nemačkoj i zemljama Istočne Evrope, uključujući baltičke države. Mobilizacija snaga NATO je direktna posledica stava Rusije prema ukrajinskoj krizi, piše Ino Tv, pozivajući se na švedski list Dagens Nyheter.

Poslednji američki tenkovi napustili Nemačku 2013. godine, a sada se opet vraćaju, saopštila je u intervjuu nemačkim medijima ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen. Prema podacima lista Münchner Merkur, radi se o 800 vozila. Čitajte više

Više od 100 građana Nemačke ratuje na strani Narodne vojske - "Više od 100 građana Nemačke nalazi se u redovima ustanika na istoku Ukrajine", saopštavaju Ria Novosti, pozivajući se na Welt am Sonntag.

Prema podacima lista, većinom se radi o imigrantima iz bivših republika SSSR-a. Međutim, u redovima Narodne vojske ima i bivših vojnika Bundesvera.

U tekstu se navodi da, prema zakonu Nemačke, nemački dobrovoljci koji učestvuju u borbenim akcijama na istoku Ukrajine, ne treba da se plaše krivičnog gonjenja kod kuće.

Jaka Rusija je stimulans i za Evropu i za SAD - Vlast SAD ne shvata koliko je za nju važna jaka i napredna Rusija, kaže predsednik Saveta za odnose SAD-Rusija i izvršni direktor Rusko-Američkog Tihookeanskog partnerstva (RATOP) Derek Norberg u izjavi za RIA Novosti

„SAD nisu dovoljno svesne činjenice da je njima samima u interesu da Rusija bude ekonomski jaka i napredna, a ne siromašna“, rekao je Norberg. Po njegovom mišljenju „jaka Rusija predstavlja ekonomski stimulans za Evropu i ceo svet, između ostalog i Ameriku“.

On je podsetio da je „jaka Rusija značajan kupac američkih hartija od vrednosti“. Između ostalog, „Vlada Ruske Federacije je u tokom poslednjih godina stalno bila među deset najznačajnijih kupaca hartija od vrednosti Ministarstva finansija SAD, koje su od ogromne važnosti za američki budžet“. Čitajte više

Bivši japanski premijer: Krim primer zajedničkog života - Bivši premijer Japana Jukio Hatojama izjavio je da bi Krim mogao biti primer za život u višenacionalnim sredinama.

„Navršila se godina od kako je Krim pripojen Rusiji. Razgovarao sam sa mnogim ljudima i nisam video nikakvu drugu reakciju osim radosti. Na Krimu spokojno zajedno žive Rusi, Ukrajinci, krimski Tatari. Krim može biti svetski primer višenacionalne sredine, s obzirom na to da tamo narodi mirno i ravnopravno zajedno žive“, izjavio je Hatojama na konferenciji za novinare u Moskvi.

Prema rečima Hatojame, Krimu bi veoma dobro došle japanske tehnologije

„Obavezno ću razmotriti isporuke japanskih tehnologija na Krim. Reč je o vodovodu, snabdevanju električnom energijom i izgradnji mosta preko Kerčenskog zaliva. Naravno, da nema sankcija, ove tehnologije bi već sutra bile na Krimu. Ali, s obzirom na to da Japan podržava režim sankcija protiv Rusije, ne bih sada davao neke konkretne rokove. Ipak, ne isključujem mogućnost privatne, pojedinačne saradnje. Po povratku ću saznati koje su japanske firme voljne da sarađuju sa Krimom i isporuče svoje napredne tehnologije“, dodao je on. Čitajte više

Video vesti za 15.03.

Manevri 4. oklopne brigade Narodne vojske LNR

Intervju sa Aleksandrom Zaharčenkom

Peski - reportaža

Manevri 4. oklopne brigade Narodne vojske LNR

Razmena vatre pešadijskim naoružanjem

Deminiranje Debaljceva



OEBS: Povlačenje oružja nije završeno

Pregled vesti TV Novorusija za 15.03.

Obuka gađanjem protivoklopnom raketom - Narodna vojska



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 15.03.[2015-03-16 07:38:39]

  Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Karta dogovorenog razgraničenja...

Putin: Razmatrali smo i nuklearnu varijantu rešavanja krimskog problema[2015-03-15 17:40:48]

Svesno smo rasporedili ove komplekse tako da se vide iz kosmosa

Putin: Svim sredstvima za Krim[2015-03-15 14:40:20]

Predsednik se lično bavio pitanjem Krima

Gde je nestao Putin[2015-03-15 14:24:58]

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koga je javnost navikla da svakodnevno viđa u medijima, desetak dana se...

Narodna vojska otvorila minobacačku batru kao odgovor [2015-03-15 12:45:05]

Ujutro 15. marta Narodna vojska je ispalila nekoliko minobacačkih granata na pozicije jurišnog puka kijevskih snaga...

EU zvanično objavljuje medijski rat Rusiji[2015-03-15 12:08:04]

Evropski političari već neko vreme govore o „informaciono-medijskom ratu“ povodom ukrajinske krize, a u Evropskom parlamentu...

Patrijarh Kiril: U Evropi kao da oživljava krstaška ideologija koja je dovodila do svetskih ratova[2015-03-15 11:57:29]

Hrišćanski moral zamenjuje hedonistički kult

Kusturica: Milošević je oboren jer se deset godina nije dao „simensima”[2015-03-15 11:41:09]

U pauzama između snimanja kadrova svog novog filma, na traci od 35 milimetara, daleko od...

Preminuo ruski pisac Valentin Rasputin[2015-03-15 11:39:23]

U 78-oj godini života u Moskvi je preminuo pisac Valentin Rasputin. On je autor knjiga: „Časovi...

Tenkovi američki, a agresija - „ruska‟[2015-03-15 11:35:02]

SAD se spremaju da rasporede 800 tenkova u više zemalja Evrope, saopštila je u intervjuu nemačkim...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.