Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 14.09.

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2014, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 14.09.

15.09.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.09.

Provokacija kijevskih snaga - u Donjecku ubijeno 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << civila  - Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio da je prilikom bombardovanja Donjecka ubijeno oko 20 civila. Artiljerijska vatra ne prestaje već nekoliko časova.

„Gađanje stambenih četvrti ima samo jedan cilj – čeka se na naš odgovor. Mi se pridržavamo dogovorenog u Minsku. To je provokacija kijevskih vlasti. Oni žele da otvorimo vatru“, kaže Zaharčenko.

Napadnuta Gorlovka, ubijeni civili  - Najmanje pet civila je poginulo i deset ranjeno u napadu kijevskih snaga na Gorlovku (Donjecka oblast). Srušena je trafostanica, deo grada je bez struje. Ne radi vodovod, oštećeno je nekoliko stambenih zgrada. Ljudi se kriju u podrumima i atomskim skloništima. Ne postoje mogućnosti da se sahrane mrtvi.

Ministar odbrane Ukrajine: Kod Ilovajska poginulo više od sto vojnika  - Krajem avgusta kijevski bataljoni su se našli u opsadi kod Ilovajska i izgubili mnogo ljudi. Kasnije je putem pregovora omogućeno povlačenje dela kijevskih snaga. Vrhovna rada je prošle nedelje formirala komisiju koja će istražiti događaje kod Ilovajska.

„Izgubili smo mnoge patriote, više od 107 ljudi. Još se radi na identifikaciji tela, ali u trenutku znamo da je ubijeno 107 vojnika. Izgubili smo najbolje patriote“, rekao je Geletej.

Kijevske snage i Narodna vojska postigli dogovor o razmeni zarobljenika  - Kijevske snage i Narodna vojska DNR dogovorili su se da danas razmene po 65 zarobljenika, saopštio je šef komiteta za ratne zarobljenike DNR Darja Morozova. Ona je rekla da se trenutno radi na preciziranju spiskova.

Video vesti za 14.09.

Mariupolj uživo -  kamera postavljena na zgradi

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Pregled stanja na ratištu

Borbe na aerodromu u Donjecku

Pregled vesti TV Novorusija

Put u Lugansk - dokumentarna emisija



Uništene pozicije kijevskih snaga kod Marinovke

Artiljerijski odgovor Narodne vojske



Uništene kijevske snage kod Stepanovke

Eksplozije na aerodromu u Donjecku

Jasinovata posle granatiranja



Pregled dešavanja na političko-ekonomskom polju za 14.09.


Češka odustala od standardnih političkih kontakata s Rusijom - Češka je zbog događaja u Ukrajini prekinula standardne političke kontakte s Rusijom, izjavio je u TV intervjuu Petr Drulak, prvi zamenik ministra spoljnih poslova zemlje.

Kontakti na nivou članova vlade su prekinuti, ograničeni su kontakti na nivou zamenika ministara. „Mi sada faktički podržavamo samo kontakte na tehničkom nivou“, izjavio je diplomata.

Stranka Vitalija Klička se priključila „Bloku Porošenka“ - Stranka UDAR, koju predvodi gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, izaći će na vanredne parlamentarne izbore zajedno s „Blokom Petra Porošenka“.

Na kongresu Porošenkove stranke „Solidarnost“ 27. avgusta je odlučeno da se stranka preimenuje u „Blok Petra Porošenka“, a predvodiće je savetnik predsednika Ukrajine Jurij Lucenko.

Ranije je sam Vitalij Kličko izjavio da će biti na čelu spiska „Bloka Porošenka“ na izborima za Vrhovnu radu.

Vanredni parlamentarni izbori u Ukrajini će se održati 26. oktobra.

MO Ukrajine preti atomskim oružjem - Ukoliko ne dobije podršku Zapada u postojećem oružanom konfliktu, Ukrajina će biti spremna da povrati status nuklearne sile, izjavio je ministar odbrane Valerij Geletej.

„Ukoliko ne uspemo danas da zaštitimo Ukrajinu, ukoliko nam svet ne pomogne, bićemo prinuđeni da se vratimo stvaranju oružja koje će nas odbraniti od Rusije“, rekao je Geletej na konferenciji za štampu u nedelju, posvećenoj rezultatima njegovog učešća na NATO samitu.

Nemački vicekancelar: Evropi trebaju dobri odnosi s Rusijom - Nemački vicekancelar i ministar ekonomije i energetike Zigmar Gabrijel smatra da su Evropi potrebni dobri odnosi s Rusijom, prenosi Bild am Sonntag. Sankcije protiv Rusije su ipak bile neophodne, smatra on, jer će pomoći da Moskva promeni svoju politiku.


Lugansk spreman da propusti ukrajinske i međunarodne humanitarne konvoje - Luganska Narodna Republika je spremna da pusti na teritoriju republike međunarodne i ukrajinske humanitarne konvoje pod okriljem Crvenog krsta, izjavio je premijer Igor Plotnicki. U subotu je u Lugansk stigla ruska humanitarna pomoć: žito, šećer, konzerve i flaširana voda. Ranije je predstavnik LNR izjavio da će pomoć biti podeljena stanovnicima u ponedeljak.

Rusija neće ostaviti američke i evropske sankcije bez odgovora - Rusija neće ostaviti bez odgovora američke i evropske sankcije, ali reakcija mora biti odmerena, usmerena na zaštitu interesa nacionalne ekonomije, izjavila je predsednica Saveta Federacije RF Valentina Matvijenko.

Sankcije nikada nisu bile efikasne, a koristiti jezik ultimatuma, pretnji i ograničenja u dijalogu s Rusijom je apsolutno besmisleno i kontraproduktivno, ističe Valentina Matvijenko.

Partija regiona neće učestvovati na izborima za ukrajinski parlament - Partija regiona neće učestvovati na vanrednim izborima za Vrhovnu radu 26. oktobra, izjavio je sekretar prezidijuma stranke, poslanik parlamenta Boris Kolesnjikov.

On je naglasio da PR nema moralno pravo da učestvuje na izborima na kojima neće glasati skoro sedam miliona birača sa jugoistoka.

Kolesnjikov je izjavio da će stranka „osnovati svoju alternativnu vladu“, čiji će sastav biti predstavljen naredne sedmice.

Češki premijer kritikovao antiruske sankcije - Premijer Češke Bohuslav Sobotka je kritikovao sankcije EU i SAD protiv Rusije. Sankcije otežavaju ekonomsku situaciju u Rusiji, ali to neće uticati na politiku Moskve prema Ukrajini, rekao je premijer na sednici Socijal-demokratske stranke. Sobotka je naglasio da i dalje smatra da proširenje spiska sankcija nije rešenje i pozvao na politički dijalog.


NATO zemlje počele da naoružavaju Ukrajinu - Ukrajinski ministar odbrane Valeriji Geletej je izjavio da je NATO već počeo da isporučuje zemlji oružje. On je podsetio da je početkom septembra predsednik Ukrajine Petar Porošenko na samitu u Velsu tražio pomoć od alijanse.

„Razgovarao sam s ministrima odbrane vodećih zemalja sveta, s onima koji mogu da nam pomognu. I oni su nas čuli. Proces predaje oružja je u toku“, rekao je Geletej.

Ministar je dodao da je „proces krenuo“ i da „je upravo to put kojim treba ići“. Ranije je šef Pentagona Čak Hejgel izjavio da ne zna ništa o „tajnom“ dogovoru za naoružavanje Ukrajine.

Sankcije Evropske unije protiv Rusije su greška - Predsednik Istočnog komiteta nemačke ekonoije Ekhart Kordes je kritikovao nove sankcije EU prema Rusiji, rekao da su greška i naglasio da slične mere predstavljaju pretnju za evropski biznis.

Nemačka preko ovih sankcija nanosi sebi štetu i ne postiže dugoočekivane političke ciljeve. U eri globalizacije sankcije nisu sredstvo kojim se može izolovati zemlja kao što je Rusija, upozorava Kordes. Prema nekim podacima, zapadne zemlje će zbog antiruskih sankcija izgubiti 40 milijardi dolara.

Slovačka ne želi da učestvuje u geopolitičkim sukobima - Slovački premijer Robert Fico je izjavio da neće pristati da se u zemlji postavi NATO baza i da bi u takvom slučaju napustio politiku.

Fico smatra da male zemlje kao što je Slovačka ne smeju da se „uvlače u velike geopolitička sukobe“.

„To što smo u NATO-u uopšte ne znači da moramo imati na svojoj teritorije baze tuđih vojski. Ukoliko nas neko na to bude primoravao, tražio bih raspisivanje referenduma“, rekao je slovački premijer.

Evropske zemlje se obezbedile rekordnim količinama gasa - Zemlje Evropske unije obezbedile su se rekordnim količinama gasa, koje iznose 80 milijardi kubnih metara, jer strahuju da bi Rusija mogla da obustavi gasne isporuke od vitalnog značaja za kontinent, piše britanski list Independent.

Prema pisanju Indipendenta 28 zemalja Evropske unije izradile su planove, koji bi bili primenjeni u slučaju vanredne situacije. Zabrinutost evropskih političara vezana je za zahlađenje odnosa sa RF u kontekstu krize na istoku Ukrajine i pripajanja Krima Rusiji, naglašava list.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka scenario, prema kome bi Rusija uvela potpuni embargo na isporuke gasa Evropi, nije realan.

Farska ostrva ne podržavaju sankcije prema Rusiji - Ekonomske sankcije nisu odgovarajuće sredstvo za regulisanje političkih konflikata, smatra premijer Farskih ostrva Kaj Leo Johansen.

On je naglasio da su Farska ostrva nedavno oslobođena bojkota. Evropska unija je u junu ukinula trgovinske sankcije uvedene zbog neslaganja sa kvotama na ulov haringe.

Posle posete Moskvi 8. septembra i pregovora o proširenju isporuka farske ribe, premijer Johansen je morao da odgovara na zamerke, upućene iz Danske.

Evropski komesar pozvao na razgovore o slobodnoj trgovini sa Carinskom unijom - Treba početi razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Carinske unije: Rusije, Belorusije i Kazahstana. Ovo je izjavio evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Štefan File.

Došlo je vreme za zvanične veze na visokom nivou saradnje Evropske unije sa Carinskom unijom, rekao je File.

Tokom trilateralnih konsultacija RF, Ukrajine i EU, održanih u Briselu, strane su se usaglasile o odlaganju implementacije sporazuma EU-Ukrajina do kraja 2015. godine.

Jacenjuk smatra da Ukrajina ima dovoljno gasa da se ne smrzne - Arsenij Jacenjuk je priznao da Nato nije spreman da u bliskoj budućnosti primi Ukrajinu u svoje redove.

„NATO još uvek nije naš cilj, ali kada je Rusija ušla u Ukrajinu, treba jasno i precizno definisati da u tim okolnostima NATO predstavlja jedinu moguću zaštitu Ukrajine. Razumem da nisu sve članice zadovoljne tom pozicijom. Razumem da NATO u bliskoj budućnosti nije spreman da primi Ukrajinu“, rekao je Jacenjuk na sastanku Evropske strategije na Jalti.

„Moramo da dobijemo garancije. Želimo da imamo stvarne garancije suvereniteta“, naglasio je on.

Jacenjuk smatra da Ukrajina ima dovoljno gasa da se ne smrzne - Arsenij Jacenjuk na skupu Evropske strategije na Jalti rekao je da Ukrajina u svojim podzemnim skladištima ima 17 milijardi kubika gasa. On je naglasio da je to dovoljno da se ne smrzne. „U našim podzemnim skladištima ima do 17 milijardi kubika prirodnog gasa. To nije dovoljno da se kvalitetno prezimi, ali je dovoljno da se ne smrzne“, dodao je Jacenjuk.

Slovačka i dalje dobija 10% manje ruskog gasa - Slovački primalac ruskog gasa kompanija Slovensky plynarensky priemysel (SPP), četiri dana zaredom dobija 10% manje „plavog goriva“ koje stiže preko ukrajinske teritorije, saopštio je predstavnik kompanije.

On nije precizirao o kojim količinama se radi, traženim ili ugovorenim.

Poljska PGNiG juče je saopštila da su isporuke ruskog gasa smanjene, kako one koje dolaze preko Ukrajine, tako i preko Belorusije. Pri tome radilo se o smanjenju u poređenju sa traženim količinama. Takvi zahtevi mogu da premašuju ugovorene količine, a „Gasprom“ nije u obavezi da ih ispunjava.

Fico: Ukrajina se nalazi na pragu totalnog sloma - Ukrajina se nalazi na pred totalnim krahom, smatra slovački premijer Robert Fico. On je izjavio da će Kijevu biti teško da se nosi sa izazovia, povezanim sa ulaskom u EU. On je naglasio da ne može da zamisli da bi Ukrajina ikada mogla da postane članica NATO-a, budući da bi to narušilo bezbednost u regionu. Fico smatra da samo diplomatski koraci mogu dovesti do razrešenja situacije u ovoj zemlji.

Lavrov: SAD žele da „otrgnu“ Evropu od Rusije - Sjedinjene Države žele da ekonomski otrgnu Evropu od Rusije, ali unutar Evropske unije dolazi do promišljanja nastale situacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. „Tu, svakako postoji i ekonomski ineres, ali ogromnu i čak ključnu ulogu igraju geopolitičke računice“, rekao je ministar.

Lavrov je, takođe, naglasio da politika sankcija EU ne može da potraje dugo, zato što se unutar EU već razležu razumni glasovi, koji skreću pažnju na sasvim paradoksalnu situaciju. Na dan potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku, EU je naložila komitetu stalnih predstavnika u Briselu da pripremi novi set sankcija prema Rusiji, naglasio je Lavrov.

Belousov: Rusija zna kako treba da odgovori na sve moguće nivoe sankcija - Pomoćnik šefa ruske države Andrej Belousov naglasio je da postojanje plana ne znači da će on neizostavno biti primenjen, već da će vlada odlučivati u kom će stepenu biti primenjene uzvratne mere.

„Svakako da imamo plan, koji je razrađen, čim smo osetili da su sankcije moguće. Ali to bi bilo isto kao da iznosim opertivni plan generalštaba za eventualni rat. Dakle, ne mogu reći šta se nalazi u planu“, rekao je Belousov u razgovoru za prvi kanal državne televizije.

On je naglasio da na sve moguće nivoe sankcija, počevši od najmekših, pa sve do najtvrđih „iranskog tipa“ postoji određeni skup mera, koji bi mogao da stupi na snagu.

"Međutim, to ne znači da će mere biti primenjene. Naravno, potrebno je donositi odluke, uključujući političke, u svakom slučaju. Zato predsednik nije slučajno rekao da automatizma neće biti. Vlada će odlučivati u kom stepenu će primenjivati uzvratne mere", rekao je Belousov.

Barak Obama: Sitaucija u Ukrajini ne ugrožava SAD - Sitaucija u Ukrajini ne predstavlja direktnu pretnji po Sjedinjene Države, izjavio je američki predsednik Barak Obama prilikom prikupljanja donacija za fond Demokratske partije u Baltimoru u državi Merilend.

Šef vašingtonske administracije naglasio je da se nedavno vratio iz Velsa, gde je 4. i 5. septembra održan samit NATO-a.

„Zahvaljujući vodećoj ulozi Sjedinjenih Država videli smo da su svih 28 NATO zemalja, kao i svi partneri spremni da mobilišu sve snage za podršku nezavisnosti i slobode Ukrajine“, rekao je Obama. Po rečima američkog lidera da nije bilo angažmana SAD po tom pitanju, sitaucija bi bila mnogo gora.Ukrajina - iz minuta u minut -

Ukrajinska carina odbila da pregleda humanitarni konvoj - Ruska strana nije sprečavala ukrajinske carinike i graničare da izvrše kontrolu drugog konvoja ruske humanitarne pomoći namenjene istoku Ukrajine. Međutim, ukrajinska strana je to odbila, saopštio je predstavnik granične uprave FSB Rusije.

Ranije je u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine rečeno da ruska strana nije dozvolila ukrajinskim carinicima i graničarima da izvrše kontrolu drugog humanitarnog konvoja.

Prvi humanitarni konvoj Rusija je poslala na jugoistok Ukrajine 22. avgusta. Drugi konvoj dopremio je juče u Lugansku oblast žitarice, šećer i konzervisanu hranu.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 14.09.[2014-09-15 08:40:45]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Srbija vicešampion sveta![2014-09-14 23:40:34]

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Španiji pošto je u finalnoj...

Ekstremna Srbija: Rus drugoplasirani na SP u planinskom skejtbordu[2014-09-14 19:12:08]

Skejtbord plus snoubord jednako je planinski skejtbord. Kako kaže jedan od ruskih sportista koji se bavi...

Crnogorski jezik je srpski „sa brkovima“?[2014-09-14 19:05:52]

Jednom prilikom je Rambo Amadeus (crnogorski muzčar čije je pravo ime Antonije Pušić) rekao: „mislio sam...

Češka odustala od standardnih političkih kontakata s Rusijom[2014-09-14 18:59:05]

Češka je zbog događaja u Ukrajini prekinula standardne političke kontakte s Rusijom, izjavio je u TV...

U narednih 100 godina na Zemlju će naleteti 400 asteroida[2014-09-14 18:57:51]

Naučnici NASA su izračunali da u periodu od 2017. do 2113. godine postoji verovatnoća da se...

Pogoršane prognoze za eksport ruske nafte[2014-09-14 18:56:45]

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije je pogoršalo budžetske prognoze za eksport nafte 2014. i 2015. godine za...

Stranka Vitalija Klička se priključila „Bloku Porošenka“[2014-09-14 18:54:01]

Stranka UDAR, koju predvodi gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, izaći će na vanredne parlamentarne izbore zajedno s...

Provokacija kijevskih snaga - u Donjecku ubijeno 20 civila[2014-09-14 18:51:43]

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio da je prilikom bombardovanja Donjecka ubijeno oko 20 civila. Artiljerijska...

Kameron obećao uništenje Islamske države[2014-09-14 18:49:53]

Britanski premijer Dejvid Kameron je u nedelju obećao da će postojeća u Iraku i Siriji Islamska...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.