Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 13.08.

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2014, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 13.08.

14.08.2014. -

 16:30  SNBO: Ukrajina će obezbediti isporuku humanitarne pomoći - Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko je izjavio da će Ukrajina preuzeti na sebe zadatak da humanitarni konvoj iz Rusije bezbedno dođe do svog odredišta.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izjavio da konvoj neće pustiti da uđe na teritoriju Harkovske oblasti. Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je naglasio da će humanitarnu pomoć primiti samo od Crvenog krsta. Ruski humanitarni konvoj je krenuo prošle noći iz Naro Fominska (Podmoskovlje).

16:20  Okršaj Narodne vojske i Nacionalne garde Ukrajine na ruskoj granici - U štabu Donjecke Narodne Republike su izjavili da Narodna Vojska i Nacionalna garda Ukrajine vode borbe na granici sa Rusijom.

Vodi se borba za selo Stepanovka u Šahtjorskom rejonu. Kijevske snage koriste tešku artiljeriju i reaktivne sisteme plotunske vatre. „Narodna vojska mora da privuče na sebe veći deo kijevskih snaga da bi se pružila pomoć civilima“, kažu u štabu DNR.

16:10  Isporuka ruske humanitarne pomoći još nije usaglašena - Međunarodni komitet Crvenog krsta, Ukrajina i Rusija zasad nisu usaglasili sve detalje isporuke ruske humanitarne pomoći. Strane pregovaraju o različitim scenarijama, rekao je koordinator za veze i odnose sa javnošću Crvenog krsta u Kijevu Andre Lorš. Rusija je u utorak poslala u Ukrajinu humanitarnu pomoć i pored pretnji SAD i neodređenog stava Kijeva. Vlasti Ukrajine su prvo izjavile da neće dozvoliti ruskom konvoju da uđe na teritoriju zemlje. Kasnije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Kijev dozvolio kamionima da uđu u zemlju, te je ministar MUP-a Avakov saopštio da neće dozvoliti prolaz.

15:55  Stanovnici Luganska napuštaju grad bojeći se za svoje živote

15:45  Biranje zastave Novorusije

15:30  EU pokušava da ubedi treće zemlje da ne uvećavaju izvoz proizvoda u Rusiju - Evropska unija pregovara sa zemljama koje mogu da postanu potencijalni izvoznici proizvoda u Rusiju „da bi se izbeglo da na taj način zarade u nastaloj situaciji“, izjavio je portparol Evrokomisije Peter Sano. Evropska unija pokušava da ubedi treće zemlje da ne zamenjuju svojim proizvodima zabranjene za izvoz u RF evropske proizvode, rekao je za RIA Novosti portparol Evrokomisije Peter Sano.

„EU kontaktira sa određenim zemljama partnerima koji mogu da postanu potencijalni izvoznici proizvoda čiji se izvoz u Rusiju sada ne dozvoljava zbog embarga od 6. avgusta i da se ne dozvoli da se na taj način zaradi u nastaloj situaciji“, rekao je Sano.

Ruske vlasti se nadaju da će osim zemalja Latinske Amerike eksport u Rusiju uvećati i Belorusija, Kazahstan, Egipat, Švajcarska, Srbija.

13:00  DNR traži veću razmenu zarobljenika - Prvi potpredsednik Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin se nada na prošireni spisak za razmenu zarobljenika.

„Nadamo se da od šeme „20 na 20“ pređemo na „25 na 25“. Broj naših ljudi koji su u zarobljeništvu ukrajinskih specijalnih službi je mnogo veći nego što je zvanično objavljeno. Ali ja mislim da ćemo uspeti da se dogovorimo“, rekao je Purgin.

On je podsetio da rukovodstvo DNR i dalje traži da ukrajinske snage oslobode šestoricu boraca koji se nalaze u bolnicama na teritoriji Ukrajine, nezavisno od njihovog stanja.

12:15  Rusija će raspisati poternice za sponzorima ukrajinskih oružanih formacija - Istražni komitet RF može proširiti spisak ukrajinskih činovnika, političara i biznismena za kojima je raspisana poternica zbog finansiranja oružanih formacija u zoni specijalne operacije na istoku Ukrajine, izjavio je izvor u ruskim odbrambenim snagama.

„Neki biznismeni ne kriju da ne samo pružaju veliku materijalnu pomoć, već i sami učestvuju u operacijama. Pored toga, imamo informacije da je deo njih povezan sa kriminalom“, rekao je izvor.

Na listu mogu dospeti šef Donjecke oblasti i biznismen Sergej Taruta, poslanik Vrhovne rade Oleg Ljaško i biznismeni iz Kijeva braća Aleksandar i Vjačeslav Konstantinovski.

11:30  Donjeck posle granatiranja

11:30  Ukrajina neće dozvoliti prolaz humanitarnom konvoju - Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici, je rekao da konvoj neće biti pušten preko teritorije Ukrajine. Avakov je nazvao humanitarnu pomoć Rusije "ciničnom provokacijom agresora." 

11:15  Borbe za Stepanovku - Trenutno se vode borbe za mesto Stepanovka. Tokom jutra Nacionalna garda iz jurišne divizije pretrpela je teške gubitke. Sada nastavlja napada na zapadni deo mesta. Neprijatelj nanosi i artiljerijske udare koristeći VBR-ove. Narodna vojska je preusmerila značajan deo snaga iz borbenih operacija da pomogne civilnom stanovništvu. 

10:45  ICAO traži zabranu za letove u zoni vojnog konflikta- Međunarodna organizacija civilne avijacije traži ograničenje ili zabranu letova u vazdušnom prostoru nad teritorijom gde se vodi rat, rekao je generalni sekretar organizacije Rajmon Bendžamin.

On je podsetio da je država koja odgovara za vazdušni prostor dužna da uvede ograničenja za međunarodne letove čak i u situaciji kada takva koordinacija (između vojnih i civilinih organa vlasti) ne postoji.

10:30  Kijevske snage granatirale Jasinovat - 30 mrtvih - Kijevske snage su granatiranjem potpuno uništile centar Jasinovata. Prema preliminarnim podacima 30 civila je poginulo.

10:15  Donjecka Narodna Republika dobija predstavništvo u Srbiji  - Donjecka Narodna Republika trebalo bi da dobije Predstavništvo u Srbiji, a na njegovom čelu biće književnik, publicista, osnivač “Belih orlova” i Srpske narodne obnove, kao i svojevremeno kandidat za predsednika Srbije – Dragoslav Bokan. Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu Republike, Bokan je imenovan za predsednika Predsedništva ove države u Srbiji.

10:00  Rada usvojila zakon po kojem se mogu hapsiti stanovnici Donbasa bez naloga suda  - Parlament je usvojio zakon predlagača, Genadija Moskala, koji omogućava da se u tzv. "Antiterorističkoj operaciji" u Donbasu vrše hapšenja i zadržavanja na 30 dana bez naloga suda za koga se smatra da je povezan sa "terorizmom". Ranije je period pritvora bio 72 sata. 

U praksi se dešava to, da na teritoriji Novorusije kijevski režim kidnapuje, poremlaćuje, upada u kuće i zadržava ljude bez ispunjavanja bilo kakvih zakonskih formalnosti.

09:45  Likvidiran zamenik komandatna kijevskog bataljona "Donbas"  - Narodna vojska je uspela da oslobodi mesto Grabskoe u Amvrosievskom rejonu.  U borbama kod Ilovaiska Narodna vojska je uspela da likvidira dva oficira kijevskih snaga: pukovnika Jurija Boika, i potpukovnika Jurija Litvinskog. Potpukovnik Jurij Litvinski je bio zamenik komandanta bataljona "Donbass". Pukovnik Jurij Boiko je bio šef za posebnu obuku Nacionalne garde. 

Takođe Narodna vojska je opkolila kijevske snage u mestu Fedorivka i Zelenoe. Tokom borbi uništena je tehnika neprijatelja.

09:30  Etinger: Nema prekida u tranzitu ruskog gasa u EU  - Tranzitne isporuke ruskog gasa u Evropsku uniju preko teritorije Ukrajine su za sada stabilne, izjavio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger. On je jutros sa ukrajinskim kolegama razgovarao o pitanjima saradnje u toj oblasti.

Prema rečima evropskog komesara, predlog „Naftagaza Ukrajine“ da evropske gasne kompanije kupuju gas iz RF na rusko-ukrajinskoj granici, a ne preko tranzitnih isporuka preko Ukrajine, „zahteva reviziju ugovora“.

Etinger je saopštio da to pitanje zahteva diskusiju na trilateralnim pregovorima između Evropske komisije, Rusije i Ukrajine.

09:20  Merkel će nastaviti dijalog s Putinom  - Federalna kancelarka Nemačke Angela Merkel je izjavila da namerava da podrži dalji dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše Die Welt.

„Preduzimam napore da i pored sankcija ne prekinem komunikaciju s predsednikom Rusije“, izjavila je Angela Merkel. Ona je takođe rekla da se ne slaže s politikom Rusije u odnosu na Ukrajinu. Merkel smatra da ruske vlasti ne smeju da se mešaju u događaje u Ukrajini. Ta zemlja, smatra ona, mora samostalno i demokratski da rešava ustavna, politička i sva druga pitanja koja se tiču samostalnosti istočnih regiona.

09:05  Telegraph: Učešće „Azova“ u vojnoj operaciji bi trebalo da užasne EU  - Bataljon „Azov“ i slične formacije u Ukrajini bi trebalo da zainteresuju Evropljane sa svih pozicija: počev od finansiranja boraca i završavajući njihovom ideologijom, pišu britanske novine. Ukrajinska vlast u toku vojne operacije na istoku zemlje šalje na prvu liniju grupe plaćenika, od kojih se neki pridržavaju neonacističke ideologije, piše The Telegraph. čitajte više

08:50  Savetnik šefa MUP-a Ukrajine negirao svoju izjavu  - Savetnik šefa MUP-a Ukrajine Anton Geraščenko tvrdi da je radio stanica Baltkom pogrešno protumačila njegove reči o tome da su ukrajinske obaveštajne službe navodno uhapsile fotoreportera MIA „Rusija danas“ Andreja Stenjina. „Letonska radio stanica je pogrešno protumačila moje reči, jer je izvadila frazu iz konteksta“, tvrdi on.

Baltkom je, istovremeno, saopštio da je spreman da medijima pokaže snimak intervjua Geraščenka, gde je on izjavio da su ukrajinska obaveštajna služba uhapsila Stenjina. Ranije je saopšteno da je ukrajinska obaveštajna služba uhapsila fotoreportera MIA „Rusija danas“ Stenjina i optužila gaza pomaganje terorizma.

08:40  Dve ukrajinske granate pale na teritoriju RF  - Dve granate, koje su ispaljene sa ukrajinske teritorije, su prošle noći eksplodirale u selu Kujbiševo u Rostovskoj oblasti RF i nedaleko od njega, saopštio je predstavnik granične uprave FSB Rusije za Rostovsku oblast Nikolaj Sinjicin.

Jedna granata je pala u dvorište privatne kuće, Oštećena je kuća i pomoćne zgrade u dvorištu. Druga granata je pala 300 metara od sela. Prema prvim podacima, nema povređenih.

Ovo nije prvi slučaj da granate ukrajinske armije padaju na teritoriju Rusije. Tako su ruski graničari i 10. avgusta registrovali oko 15 eksplozija ukrajinskih granata.

08:30  Ekvadoru ne treba dozvola da izvozi hranu u Rusiju  - Zemlje Evropske unije su izjavile da su nezadovoljne odlukom latinoameričkih država da isporučuju Rusiji proizvode čiji je uvoz iz Evrope zabranjen. Predsednik Ekvadora Rafael Korea je izjavio da njegova zemlja neće tražiti dozvolu da izvozi u Rusiju prehrambene proizvode.

„Odmah želim da kažem da nam nije potrebna ničija dozvola da prodajemo prehrambene proizvode našim prijateljima. Koliko je nama poznato, Latinska Amerika nije deo Evropske unije“, citira agencija Andes reči predsednika Ekvadora. Špansko izdanje El Pais prenosi da su zemlje EU nezadovoljne namerom latinoameričkih država da dogovore isporuku proizvoda čiji je uvoz iz EU zabranila Rusija. Na godinu dana je zabranjen uvoz goveđeg i svinjskog mesa, živine, mlečnih i morskih proizvoda, voća i povrća iz zemalja koje su ranije uvele antiruske sankcije (SAD, država EU, Kanade, Australije). „Sačekaćemo zvaničnu žalbu (zemalja EU) i odgovorićemo“, kaže Korea.

08:15  Rusija će poslati ukrajinske izbeglice u regione gde ima posla  - FMS Rusije je predložio da se zatvore neka privremena prihvatilišta za ukrajinske izbeglice do 01. septembra. Planirano je da se ljudi, koji su bili primorani da napuste Ukrajinu, upute u regione Rusije gde će moći da nađu posao. Osim toga, uslovi u kojima sada žive izbeglice nisu odgovarajući za jesenske i zimske vremenske prilike.

FMS Rusije je predložila da se do 01. septembra zatvore neka privremena prihvatilišta za ukrajinske izbeglice, koji se nalaze u prenaseljenim regionima, piše „Komersant“. U službi su istakli da je neophodno da se ukrajinske izbeglice smeste tamo gde ima posla. Čitajte više

08:00  Kijevske snage nastavile granatiranje Donjecka  - U sredu ujutro kijevske snage su nastavile sa granatiranjem Donjecka. Plotuni odjekuju na aerodromu Donjecka i u selu Peski koji su pod kontrolom kijevskih snaga. Granate padaju na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka. Gađani su i južni delovi Donjecka (Kirovski i Petrovski). Njih napadaju jedinice koje dolaze Marjinke i Jelenovke.

07:45  Lavrov: Na Zapadu se pojavljuje istina o događajima na jugoistoku Ukrajine  - Na Zapadu postepeno počinju da se pojavljuju istinite informacije o tome šta se događa na jugoistoku Ukrajine, izjavio je šef MSP RF Sergej Lavrov. On je podsetio da je u UN objavljen bilten sa ocenom humanitarne situacije u Liganskoj i Donjeckoj oblasti. Prema rečima Lavrova, on odslikava vrlo tužnu sliku: na hiljade poginulih i ranjenih, nema struje, vode za piće, nemoguće je obezbediti rad bolnica, staračkih domova i drugih objekata.

Ministar se zahvalio ruskim novinarima, koji su mnogo doprineli da se istina o događajima na jugoistoku Ukrajine pojavi u stranim novinama, ekranima televizora i dođe do međunarodnih organizacija.

07:35  OEBS: Raste broj žrtava među civilima u Donbasu  - Civilno stanovništvo Donbasa napušta region, a istovremeno artiljerijski napadi odnose mnogo ljudskih života, stoji u izveštaju stalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini.

Prema podacima posmatrača, u naselju Pervomajsk u Luganskoj oblasti je od 80.000 ljudi ostalo 10.000. Nije oštećeno oko 30% objekata. Oko 200 ljudi je poginulo.

07:20  Putin i Oland razgovarali o situaciji u Ukrajini  - Predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Fransoa Olandom razgovarao o pružanju humanitarne pomoći istoku Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja. Ruski lider se posebno osvrnuo na važnost te pomoći za civilno stanovništvo i ispričao o konkretnim koracima Rusije u tom pravcu.Ukrajina - iz minuta u minut -

07:10  Donjeck - posledice granatiranja

06:55  Narodna vojska eliminisala pun minibus ekstremista "Desnog sektora" (video sadrži uznemirujuće kadrove) - Na kontrolnom punktu u blizini Donjecka likvidirana je grupa ekstremista Desnog sektora. Na kontrolni punkt Narodne vojske oni su otvorili vatru, a u razmeni vatre je eliminisan više od deset ekstremista, naoružanih i sa bacačima granata. Uprkos što su ekstremisti imali element iznenađenja, Narodna vojska DNR brzo je odbila napad, a jedan vojnik je ranjen.

06:40  Pregled vesti za 12.08.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 13.08.[2014-08-14 07:38:41]

 16:30 SNBO: Ukrajina će obezbediti isporuku humanitarne pomoći - Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko...

Beogradu od Peterburga: spomenik srpskim i ruskim vojnicima[2014-08-13 16:11:49]

Na godišnjicu početka Prvog svetskog rata peterburški umetnici poklanjaju Beogradu spomenik srpskim i ruskim vojnicima. Spomenik...

Ukrajina neće dozvoliti prolaz humanitarnom konvoju[2014-08-13 11:59:35]

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici je rekao da konvoj neće biti pušten...

Južna Osetija: šest godina nerealizovane „Oluje“[2014-08-13 11:42:42]

Prvi Srbi pojavili su se na teritoriji Južne Osetije. Delegacija javnih poslenika i novinara iz Srbije...

Rusija proslavila dan vazduhoplovnih snaga[2014-08-13 11:40:48]

U čast Dana vazduhoplovnih snaga RF u Lipecku je održan festival akrogrupa. 12. avgusta u nebo...

Informacije o ruskim zalihama nafte i gasa će biti tajne[2014-08-13 10:44:39]

Vlada Rusije će zabraniti da se američkim kompanijama prenosi informacija o zalihama nafte i gasa. Takvu...

ICAO traži zabranu za letove u zoni vojnog konflikta[2014-08-13 10:37:20]

Međunarodna organizacija civilne avijacije traži ograničenje ili zabranu letova u vazdušnom prostoru nad teritorijom gde se...

Donjecka Narodna Republika dobija predstavništvo u Srbiji[2014-08-13 10:23:03]

Donjecka Narodna Republika trebalo bi da dobije Predstavništvo u Srbiji, a na njegovom čelu biće književnik,...

130 američkih vojnih savetnika na severu Iraka[2014-08-13 10:22:13]

Vlasti SAD su poslale 130 vojnih savetnika na sever Iraka koji treba da ocene razmere neophodne...

Kanada spremna da preda hiljadu doza eksperimentalne vakcine protiv ebole[2014-08-13 10:20:55]

Vlasti Kanade su spremne da predaju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji partiju eksperimentalne vakcine protiv ebole, javlja ministarstvo...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SNBO: Ukrajina će obezbediti isporuku humanitarne pomoći

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2014

14.08.2014. -..Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko je izjavio da će Ukrajina preuzeti na sebe zadatak da humanitarni konvoj iz Rusije bezbedno dođe do svog odredišta. Ranije je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio da konvoj neće pustiti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.