Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 12.01.

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 12.01.

13.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 12.01.

 

 

Zaharčenko: Narodna vojska uništila više od 40 vatrenih tačaka kijevskih snaga - Za poslednjih 24 časa Narodna vojska je uništila 40 vatrenih tačaka, odakle su kijevske snage otvarale vatru na Donjeck, saopštio je novinarima šef DNR Aleksandar Zaharčenko.  

U decembru je stupilo na snagu primirje u Donbasu. Ipak, periodično, sukobljene strane optužuju jedni druge za njegovo kršenje.



Predstavnik Ministarstva odbrane DNR saopštio je RIA Novostima da je kijevska artiljerija 82 puta prekršila primirje za poslednja 24 časa. Među civilima ima poginulih i ranjenih.

Ombudsmen DNR: preko dve hiljade ljudi poginulo u sukobima u Donbasu - Oružani sukobi u Donbasu odneli su živote preko dve hiljade ljudi, saopštila je u ovlašćena za ljudska prava Donjecke Narodne Republike Darja Morozova.

Ombudsmen je precizirala: među poginulima ima 35 dece mlađe od 18 godina. „ Kako pokazuje nastala situacija u Donbasu, kijevske snage ne ratuju protiv pripadnika Narodne vojske, već protiv mirnih građana koji ne žele da napuste svoje domove, nanoseći artiljerijske udarce po stambenim blokovima,“ – izjavila je Morozova. Po rečima predstavnice DNR, od početka borbenih dejstava u Donjeckoj oblasti je oštećeno i uništeno preko sedam hiljada objekata infrastrukture.

Video vesti za 12.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Dejstvo minobacača Narodne vojske

Granatiranje Donjecka - detonacije

Dejstvo artiljerije kijevskih snaga 

Makjejevka - detonacije

Odlazak na poziciju i dejstvo po kijevskim snagama

Krasnodon - kolona Narodne vojske

Andrej Purgin: Vratili smo se aktivnim bojevim dejstvima

Detonacije na aerodromu u Donjecku

Pregled vesti za 11.01.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 12.01.


Kijev spreman da pre roka vrati kredit Rusiji - Kijev može pre roka da isplati Rusiju za kupovinu ukrajinskih državnih obaveznica u vrednosti od 3 milijarde dolara, ako Moskva to zatraži, saopštili su izvori u ukrajinskoj vladi.

Izvori su naveli da do toga može doći nakon što MMF izdvoji 5 milijardi dolara Ukrajini.

Ministar finansija RF Anton Siluanov saopštio je u subotu da je Ukrajina prekršila uslove ruskog kredita od 3 milijarde dolara, dopustivši prelazak državnog duga iznad 60% BDP. Na takav način, Moskva ima sve osnove da zatraži prevremenu isplatu kredita, ali rešenje još uvek nije doneto.

Malezija računa na pomoć RF u istrazi pada Boinga u Ukrajini - Predsednik senata Malezije Abu Zahar Udžang nada se u pomoć Rusije u daljoj istrazi pada aviona Boing-777 na teritoriji Ukrajine. Pored toga, on je izjavio da rezultati date istrage treba da budu javno razmotreni.

Računamo na vašu pomoć u daljem vođenju ove istrage. Želeli bismo da istaknemo da ma kakvi rezultati bili, želimo da se oni razmatraju javno, kako krivci ne bi izbegli kaznu, navode RIA Novosti reči predsednika senata Malezije, izrečene na sastanku sa ruskim kolegama.

Lavrov: Moskva neće razgovarati ni o kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija RF - Moskva neće razgovarati ni o kakvim kriterijumima za ukidanje zapadnih sankcija, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Mi nismo uvodili sankcije. Nismo mi otpočinjali sankcionu spiralu koja se razvija. Mi smo više puta govorili, da su nam nagoveštavale, ne letonske kolege, već neke druge, hajde da dogovorimo kriterijume. Vi te kriterijume ispunite i mi ukinemo sankcije. Nećemo o tome da razgovaramo", kazao je Lavrov na kraju susreta sa letonskim kolegom Edgarom Rinkevičem.

Prema rečima Lavrova, "to su potpuno nelegitimne i kontraproduktivne mere od kojih stradaju svi, uključujući i nas".

"Međutim, mi ćemo sigurno izaći iz ove situacije, čak, mislim, sa plusom, a naši evropski partneri, koji na sebi osećaju negativan uticaj sankcija, treba sami da izvode zaključke. To su njihovi problemi, ne naši", dodao je ministar.

MMF bi mogao izdvojiti 5 milijari dolara Ukrajini - Međunarodni monetarni fond bi mogao izdvojiti 5 milijardi dolara Ukrajini na kraju posete misije fonda Kijevu, prenose RIA Novosti, pozivajući se na lokalne medije.

"Misija nije stigla sa praznim rukama. Novac će izdvojiti", tvrde izvori u vladi Ukrajine. Oni ne isključuju da bi suma mogla biti i veća.

Anketa: trećina Ukrajinaca podržava nastavak operacija u Donbasu - Oko 33,2% stanovnika Ukrajine zalaže se za nastavak vojnih operacija na istoku Ukrajine. Takvi su podaci ankete koju je po narudžbini izdanja «Ogledalo nedelje. Ukrajina» ( ZN . UA ) izvršio Kijevski međunarodni institut za sociologiju 4-19. decembra 2014. godine.

Davanje autonomije Donbasu u sastavu Ukrajine odgovara 16,3% stanovnika zemlje – ova varijanta je uglavnom podržana u istočnim oblastima. Za odricanje od teritorija koje kontrolišu ustanici izjasnilo se 5,9% anketiranih.

Za ekonomsku blokadu Donbasa izjasnilo se 13,2% Ukrajinaca – to su po pravilu stanovnici zapadnih regiona (tako u Černovickoj oblasti 52,6% ispitanika želi da obustavi svaki ekonomski dijalog s Donbasom).

Izdanje ističe da «ratoborni vektor» ima najveću podršku na zapadu Ukrajine (47,7%), a najmanje pristalica borbenih dejstava ima u samom Donbasu (7,5%).

MSP RF: Planovi EU za stvaranje "kontrapropagandnog" medija nisu u skladu sa slobodom govora - Planovi EU za stvaranje "kontrapropagandnog" medija na ruskom jeziku nisu u skladu sa shvatanjem slobode govora, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov.

"Rusija se uvek pozitivno odnosila prema slobodi govora. Ipak, namera EU da stvori neku vrstu kontrapropagandnog kanala, teško da odgovara tom shvatanju", kazao je ruski diplomata.

Ranije, šef diplomatije Latvije Edgar Rinkjevič izjavio je da Riga pokušava da ubedi EU da izdvoji sredstva za stvaranje evropskog kanala na ruskom jeziku, prenose RIA Novosti.

Izvestilac PSSE pozvao na istragu kršenja ljudskih prava u Ukrajini - Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za humanitarnu situaciju u Ukrajini Džim Šelidan pozvao je na istragu kršenja ljudskih prava u rejonu oružanog sukoba na istoku zemlje. Prema njegovim rečima, krivci za takve prekršaje moraju biti izvedeni pred lice pravde. 

Tokom pripreme izveštaja Šeridan je, početkom decembra prošle godine, posetio Moskvu i Rostov na Donu, a u novembru Kijev i Harkov. Pranirano je da nakon nastupa u PSSE bude održana diskusija na ovu temu, a zatim usvojena i rezolucija. Nije isključeno da parlamentarci ovo pitanje razmotre 27. januara.

Anketa: 16% Ukrajinaca se uzda u vlast, 14% se nada čudu - Sposobnost ukrajinskog društva da se oslanja samo na sopstvene snage raste direktno suprotno u odnosu na pad poverenja u institucije vlasti i lica na vlasti, prenosi ukrajinski list „Zerkalo nedelji“.

Po sociološkoj anketi koju je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju po narudžbini lista, većina Ukrajinaca (72%) se u narednoj godini uzda samo u sebe. Pritom se 29% ispitanika uzda u prijatelje i rođake, 16% - u državu, čudu se nada – 14%, novim licima na vlasti – 10%, pomoći Zapada – 5%, Rusije – 2%, a povratku stare grupacije na vlast – 0,3%. To su podaci koje navodi list.

Što se tiče metode za borbu protiv korupcije, najmanje svaki treći građanin Ukrajine smatra da je „najbolji način za borbu protiv korupcije – streljanje (kao u Kini)“. 16% je u to ubeđeno apsolutno. 19,5% se najverovatnije slaže s tim.

Investitore nije zainteresovao ukrajinski „gasovod“ - Evropski investitori ne žure da ulažu novac u ukrajinski sistem za transport gasa, bez obzira na izjave Kijeva o tome da je ukrajinski gasovod „instrument za formiranje novog energetskog tržišta EU“, piše lider pokreta „Ukrajinski izbor“ Viktor Medvedčuk.

„Kijev je očekivao da će investitori navaliti s ponudama za ulaganje svog novca u modernizaciju ukrajinske „cevi“, međutim, u toku cele 2014. godine to niko nije poželeo. Imajući na umu nepredvidivost i nedoslednost stavova zvaničnog Kijeva, investitori teško da će se odlučiti na saradnju s „vlašću kamikaza“ u gasnoj sferi i 2015. godine,“ – napisao je političar na svojoj stranici na Facebook.

Bivši Blackwater će obučavati kijevske vojnike borbama u urbanim uslovima - Američka privatna vojna kompanija Academi (bыvši Blackwater) potvrdila je spremnost da u januaru otpočne sa pripremama bataljona kijevskih snaga za borbe u gradskim uslovima, saopštila je agencija TASS, pozivajući se na vojno-diplomatski izvor u Moskvi.

"Američka privatna vojna kompanija Academi potvrdila je kijevskim vlastima spremnost da u januaru počne sa obukom na ukrajinskoj teritoriji, po narudžbini Generalštaba vojske Ukrajine, eksperimentalnog bataljona, brojnosti 550 osoba, po "Modelu programa taktičke pripreme", - rekao je izvor.

Program je predviđeno da traje mesec dana i uključuje kurseve "obuke streljanja, akcije jurišnih grupa u gradskim uslovima, vođenje bliske borbe i borbenom i materijalno-tehničkom obezbeđivanju bataljona". Vrednost programa iznosi 3,5 miliona dolara.

Ukrajinski premijer se iznervirao govoreći o pucanju po mirnom stanovništvu - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je nervozno reagovao na pitanje nemačkog lista Frankfurter Allgemeine o svedočanstvima Human Rights Watch i UN, na osnovu čijih podataka proizilazi da su kijevske snage otvarale artiljerijsku paljbu po mirnom stanovništvu u Donbasu.

Ukrajina - iz minuta u minut -
Novinar nemačkog lista je istakao da po podacima Human Rights Watch ukrajinska artiljerija nije ispoljavala ni najmanje poštovanja prema mirnim stanovnicima Donbasa, a vlasti zemlje nisu poklonile dovoljno pažnje proveri ovih optužbi.

„Nije tako! Nema nikakvih dokaza! Nema nikakvih potvrda! Rusija to namerno radi,“ – izjavio je Jacenjuk.

Puškov: Porošenko nije istražio teroristički akt u Odesi, ali je požurio u Pariz - Šef komiteta za međunarodne poslove Aleksej Puškov je skrenuo pažnju na to da je ukrajinski predsednik Petar Porošenko požurio u Pariz na marš protiv terorizma, bez obzira na to što u njegovoj zemlji još uvek nisu pronađeni vinovnici tragedije koja se u maju dogodila u Odesi.

Akcija koju su aktivisti Antimajdana organizovali na Kulikovom polju u Odesi drugog maja pretvorila se u tragediju nakon što su protiv njih istupili radikali „Desničarskog sektora“ i fudbalski „ultranavijači“. Nekoliko desetina učesnika u Antimajdanu poginulo je za vreme požara u zgradi Doma sindikata u kojem su pokušali da se sakriju. Po zvaničnim podacima, bilo je 48 žrtva, a nastradalih – preko 250.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 12.01.[2015-01-13 08:54:32]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Kijev spreman da pre roka vrati kredit Rusiji[2015-01-12 13:31:56]

Kijev može pre roka da isplati Rusiju za kupovinu ukrajinskih državnih obaveznica u vrednosti od 3...

Malezija računa na pomoć RF u istrazi pada Boinga u Ukrajini[2015-01-12 13:29:50]

Predsednik senata Malezije Abu Zahar Udžang nada se u pomoć Rusije u daljoj istrazi pada aviona...

Fjučersi nafte marke Brent pojeftinili do 48,74 dolara za barel[2015-01-12 13:28:49]

Februarski fjučersi nafte marke Brent do 11:29 po moskovskom vremenu snizili su se do 48,24 dolara...

Lavrov: Moskva neće razgovarati ni o kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija RF[2015-01-12 13:26:13]

Moskva neće razgovarati ni o kakvim kriterijumima za ukidanje zapadnih sankcija, izjavio je šef ruske diplomatije...

Zaharčenko: Narodna vojska uništila više od 40 vatrenih tačaka kijevskih snaga[2015-01-12 12:08:19]

Za poslednjih 24 časa Narodna vojska je uništila 40 vatrenih tačaka, odakle su kijevske snage otvarale...

MMF bi mogao izdvojiti 5 milijari dolara Ukrajini[2015-01-12 11:29:25]

Međunarodni monetarni fond bi mogao izdvojiti 5 milijardi dolara Ukrajini na kraju posete misije fonda Kijevu,...

Anketa: trećina Ukrajinaca podržava nastavak operacija u Donbasu[2015-01-12 10:54:01]

Oko 33,2% stanovnika Ukrajine zalaže se za nastavak vojnih operacija na istoku Ukrajine. Takvi su podaci...

MSP RF: Planovi EU za stvaranje "kontrapropagandnog" medija nisu u skladu sa slobodom govora[2015-01-12 10:51:43]

Planovi EU za stvaranje "kontrapropagandnog" medija na ruskom jeziku nisu u skladu sa shvatanjem slobode govora,...

U 2015. godini ruski padobranci će izvesti vojne vežbe u 20 zemalja[2015-01-12 10:50:07]

Vazdušno-desantne snage (VDS) RF izvešće u 2015. godini vojne vežbe u 20 zemalja, saopštio je zvanični...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.