Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 11.01.

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 11.01.

12.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 11.01.

 

 

Situacija na frontu prema saopštenju iz štaba Narodne vojske - Kijevske snage su izgubile borbu kod predgrađa Donjecka. Za sobom su ostavili 5 tenkova i nekoliko vojnika. Ostali borci su pobegli. 

Kontra-napad Narodne vojske je u toku na 29. kontrolnom punktu.

Na 31. punktu je sada mirno nakon što su uništena dva minobacača i tri oklopna vozila kijevskih snaga, te su prestali da pucaju.

Napad Narodne vojske na Krimskoe (tačnije na 37. punkt) je bio uspešan - Kijevske snage su prestale sa granatiranjem položaja Narodne vojske. Veliki gubici su kod kijevskih snaga. Prema obaveštajnim podacima uništene su tri haubice, dva minobacača i četiri tenka i oklopna transportera.

Ukupno, iz redova kijevskih snaga je izbačeno oko šezdeset vojnika (uglavnom ranjenih). Kod Bahmutke su imali 12 mrtvih i 20 ranjenih.

Igor Strelkov o situaciji na frontu - Bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike, Igor Strelkov je saopštio o borbama na celom frontu oko Donjecka:

"Borbe su duž čitavog fronta. Kijevske snage su pokušale da zauzmu Dohučaevsk. Bila je žestoka borba. Napadi kijevskih snaga su i na drugim lokacijama. Donjeck je pod jakom vatrom ceo dan - dugo vremena nije bilo tako žestoko.

Primirje se može zaboraviti jer uopšte ga nema. Kada će uslediti novi napad - ne znam, to oni znaju. 

Aktivnost neprijatelja je na svim frontovima. Dakle, nema mnogo vremena "- sapoštio je Igor Strelkov.

Razmena zarobljenika između Kijeva i Narodne vojske biće izvršena u naredne dve nedelje - Razmena zarobljenika između kijevskih snaga i Narodne vojske biće izvršena u naredne dve nedelje, saopštila je ovlašćena za ljudska prava Donjecke Narodne Republike Darja Morozova.

„Razmena zarobljenika će najverovatnije biti realizovana u naredne dve nedelje. O tačnim rokovima se još uvek vode pregovori, sastavljaju se spiskovi,“ – navodi reči Morozove Donjecka agencija novosti. Kako prenosi agencija, ombudsmen je takođe istakla da se pregovori odvijaju u redovnom režimu.

Video vesti za 11.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 Dejstvo kijevskih snaga iz protivavionskog topa

Granatiranje rejona aerodroma u Donjecku

Jutarnje vesti - izveštaj sa fronta

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 11.01.

Puškov upozorio Vašington da je povodom Ukrajine moguće sve osim nuklearnog rata - Šef spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Aleksej Puškov upozorio je SAD: da „može doći do svega” – ako Vašington i Pentagon počnu da naoružavaju Ukrajinu i u tome odu predaleko.

Puškov je precizirao šta misli pod „do svega”,a šta pod „predaleko”. Jer, istovremeno je podvukao:

„Sjedinjene Države podržavaju partiju rata u Kijevu i svu svoju finansijsku pomoć Ukrajini usmeravaju u jačanje njenih oružanih snaga. SAD, osim toga, na sve načine signaliziraju Kijev u da od njega očekuju odlučna dejstva. Još su na čelo ukrajinske vlade postavile Arsenija Jacenjuka opštepriznatog pobornika partije rata. Ako Sjedinjene Države započnu da Ukrajini direktno isporučuju naoružanje – tada je zaista sve moguće. Međutim, ne verujem u mogućnost nuklearnog rata. Uveren sam da je ta opasnost ostala u prošlosti”.

Puškov se „obratio Americi” povodom upozorenja prvog i poslednjeg predsednika SSSR, Mihaila Gorbačova, da bi novi veliki rat u Evropi neizbežno prerastao u nuklearni.

Puškov se, inače, „obratio” i generalnom sekretaru NATO, Jensu Stoltenbergu, predočivši mu da „ne stoji dobro sa pojmovima” jer Rusiju čak naziva „saveznikom” u borbi sa terorizmom, to pretnjom.

Poručio mu je da se opredeli: da li je Rusija saveznik ili pretnja, pa dodao da je Stoltenbergova teza o „ruskoj pretnji Evropi stoprocentno lažna”.

Savetniku ministra odbrane Ukrajine drago što za spoljnu politiku zemlje ne odgovara Jacenjuk - Savetnik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Daniljuk je izjavu premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka nazvao „istorijskom“ i izrazio je zadovoljstvo zbog toga što spoljna politika Ukrajine ne spada u nadležnost premijera.


„Posle ‘istorijskih ’ izjava Arsenija Petroviča u Berlinu preostaje nam samo da se radujemo tome što po Ustavu spoljna politika ne spada u nadležnost premijera. Poređenje Ukrajine i nacističke Nemačke zaslužuje ‘ peticu ’,“ – napisao je Daniljuk na Facebook . Jacenjuk je u toku posete Berlinu u četvrtak izjavio da se „svi mi vrlo dobro sećamo sovjetskog upada u Ukrajinu i u Nemačku“.

Vaure Senezi: Kijevske vlasti vrše etničko čišćenje stanovnika jugoistoka zemlje - Kijevske vlsti prema stanovništvu jugoistoka zemlje vrše pravo etničko čišćenje. Ovo mišljenje je dopisniku TASS saopštio na Apeninima popularni karikaturista Vaure Senezi koji se upravo vratio s putovanja u Donbas.
Ukrajina - iz minuta u minut -
"Kako drugačije objasniti da se uništavaju civilni objekti – bolnice i škole?“ – rekao je Vauro.

„Zaista me čudi to što italijanske i evropske vlade ne obraćaju pažnju na to, a zapadni mediji o tome ne govore,“ – istakao je umetnik.

Građani EU nisu oduševljeni finansiranjem Ukrajine - Građani EU ne žele da plaćaju iz svog džepa finansijsku pomoć Ukrajini koja je ogrezla u korupciji. Anketiranje koje je sprovela kompanija ICM Research po narudžbini Sputnjika utvrdila je da 55% građana Velike Britanije, Nemačke i Francuske ne odobrava dalju finansijsku pomoć Kijevu.

Evropljani skeptično ocenjuju dalju podršku Ukrajini ne zato što se plaše smanjenja sopstvenog budžeta. Oni pravedno smatraju da je korupcija u Ukrajini prevelika i da će neminovno dovesti do pronevere ovih sredstava – izjavio je doktor Teofanis Eksadaktilos, docent za pitanja evropske politike na univerzitetu grofovije Surej. Čitajte više

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 11.01.[2015-01-12 08:21:20]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Ulov izmiče lovokradicama[2015-01-11 13:12:34]

Od 10. decembra počeo je da važi u punom obimu Sporazum između RF i Japana o...

Spasioci Ministarstva za vanredne situacije: Spremnost broj jedan[2015-01-11 13:06:31]

Dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana nedeljno, u takvom režimu navikli su da rade spasioci Ministarstva...

Moćni „Jermak“ će raditi u Sibiru[2015-01-11 11:41:00]

U Novočerkaskom zavodu za proizvodnju električnih vozova (NZPEV) u Rostovskoj oblasti završavaju se testiranja za izdavanje...

Rejting univerziteta zemalja BRIKS: Kina pretekla Rusiju[2015-01-11 11:22:56]

U Moskvi su proglašeni rezultati rejtinga univerziteta zemalja BRIKS i drugih univerziteta zemalja čije se ekonomije...

Raketni kompleks S300V4 je potvrdio sposobnost za pogađanje ciljeva do 400 km[2015-01-11 11:21:42]

Zenitno-raketni sistem (ZRS) S300V4 je u toku testiranja potvrdio sposobnost pogađanja vazdušnih ciljeva na udaljenosti do...

Ministarstvo saobraćaja RF predalo Kerčenski prelaz vladi Krima na upravljanje[2015-01-11 11:18:03]

Ministarstvo saobraćaja RF je predalo funkcije upravljanja Kerčenskim prelazom koji povezuje Krim s kopnenim delom Rusije...

Kineski analitičar: neće biti ekonomskog kolapsa u Rusiji[2015-01-11 11:15:24]

Najozbiljniji pad u ruskoj ekonomiji za poslednjih pet godina je već očigledan, može biti zabeleženo dalje...

Evropski ekspert: Novca za Ukrajinu nigde nema[2015-01-11 11:01:15]

2015. godine pred Evropom stoje tri osnovna zadatka: razrešenje krize u Ukrajini, povratak pravilnim odnosima sa...

Kriza u ekonomiji RF može da se odrazi na kompanije iz Istočne Evrope[2015-01-11 10:54:17]

Ekonomija zemalja Istične Evrope u poslednjih četvrt veka postala je mnogo manje zavisna od Rusije, mada...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharčenko: Narodna vojska uništila više od 40 vatrenih tačaka kijevskih snaga

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015

12.01.2015. -..Za poslednjih 24 časa Narodna vojska je uništila 40 vatrenih tačaka, odakle su kijevske snage otvarale vatru na Donjeck, saopštio je novinarima šef DNR Aleksandar Zaharčenko.  ..U decembru je stupilo na snagu primirje u Donbasu. Ipak, periodično, sukobljene strane optužuju jedni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.