Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 09.03.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 08.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 09.03
.
 

Pregled napada na DNR

Kijevske snage 400 puta napale teritoriju DNR - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata više od 400 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Jasinovatu sa naseljem Kruta Balka, aerodrom, Spartak, Žabičevo, Trudovski, Volvo Centar, Elenovku, Jasnoe, Gorlovku sa naseljem Zajcevo i Dolomitnoe, Dokučaevsk i Signalnoe kao i naselja Sahanka, Kominternovo, i Bezimenoe na jugu DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana 11 puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Zolotoe, Donjecki, Marjevka, Sanžarovka, Sokoljniki, Logvinovo, Kalinovo i Kalinovka.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 09.03.
 

Ukrajina želi obaveštajne podatke od SAD kako bi se „oduprla Rusiji - Ukrajini su potrebne obaveštajne informacije kako bi se „oduprla Rusiji“ izjavio je zamenik šefa ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko posle sednice komisije Ukrajina-NATO.

„Ne treba zaboravljati da Sjedinjene Države spadaju u saveznike (u okviru NATO-a) i da mi sa tih 28 zemalja razmatramo pitanja koja uključuju i dostavu Ukrajini oružja. Međutim, ne ograničavamo se samo na dostavu oružja, već govorimo i da su nam potrebne informacije, neophodni su nam satelitski snimci onoga što se događa, potrebni su nam generalno obaveštajni podaci kako bismo znali na koji način možemo da se suprotstavimo Rusiji", rekao je Pristajko na televiziji 112 Ukraina.

Ukrajina konstantno pokreće pitanje isporuke letalnog naoružanja, međutim Kijev zasad to oružje zapravo nije dobio. Prvi zamenik ministra odbrane SAD Bob Jork napomenuo je nedavno da je Amerika i dalje orijentisana na ozbiljnu podršu oružanih snaga Ukrajine i povećanje njenih kapaciteta.

Moskva je inače više puta upozoravala na negativne efekte planova o isporuci oružja Ukrajini koji bi doveli samo do eskalacije konflikta u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

Lavrov: Kijev pokušava da predstavi stvar kao da je realizovao obaveze iz Minskog sporazuma - Rusija i Nemačka misle da treba prekinuti kršenja prekida vatre u Donbasu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na kraju razgovora sa svojim nemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom.

„Slažemo se u osnovnom — treba prekinuti kršenja prekida vatre, potrebno je ispunjavati dogovor o povlačenju teškog naoružanja i nedopustivo je kršenje obaveza o njihovom čuvanju u skladištima“, rekao je Lavrov.

Moskva poziva Kijev da prekine blokadu Donbasa, izjavio je šef ruske diplomatije.

Kijev pokušava da predstavi stvar kao da je Ukrajine već realizovala sve svoje obaveze iz Minskog sporazuma, dodao je on.

„Ne želim ni u koga da upirem prst, ali smo čuli šta govore naši ukrajinski susedi, koliko ratoborno zvuči retorika Kijeva i koliko regularno rukovodstvo Ukrajine pokušava da predstavi stvar na način kao da samo Rusija treba da ispunjava Minski sporazum, dok je Ukrajina navodno već sve ispunila“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je izjavio i da se Rusija zalaže za povećanje broja posmatrača Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu radi 24-časovnog posmatranja linije razgraničenja.

Nemački ministar Zigmar Gabrijel je izjavio da se prekid vatre i povlačenje naoružanja u Donbasu ne poštuje.

„Svakih 50 sekundi neko zapuca. Režim prekida vatre se ne poštuje, kao ni povlačenje naoružanja", rekao je on.

Gabrijel smatra da pregovori u „normandijskom formatu" treba da se nastave, dodajući da se naredni sastanak ministara inostranih poslova zemalja „normandijske četvorke" treba ozbiljno da se pripremi.

EU će produžiti sankcije Rusiji, DNR-u i LNR-u na još pola godine - "EU će produžiti 15. marta na još pola godine sankcije protiv 146 ruskih građana i samoproglašenih republika na jugoistoku Ukrajine, kao i protiv 37 organizacija", saopštio je neimenovani diplomatski izvor.

„Savet stalnih predstavnika zemalja-članica EU će produžiti na još šest meseci crnu listu za Rusiju i Ukrajinu na narednoj sednici 15. marta“, saopštio je diplomata.

Poslednji put je crna lista za Rusiju produžena 15. septembra. Tada se na njemu našlo 146 osoba, uključujući predstavnike ruske vlasti, ruske političare, biznismene i pripadnike vojske i policije, kao i ruskovodilaca DNR i LNR. Na spisku se našlo i 37 organizacija.    

Ranije je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da nema osnova za ukidnje sankcija Rusiji.

Kijev će predati Međunarodnom sudu pravde sve diplomatske note predate Rusiji od početka sukoba u Donbasu - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odlučilo je da podnese Međunarodnom sudu pravde sve diplomatske note predate Rusiji od početka sukoba u Donbasu, saopštila je „Ukrajinska pravda“.

„Gospodin Rogačov (predstavnik Rusije Ilja Rogačov) kaže da Ukrajina nije davala Rusiji konkretne slučajeve narušavanja. On kaže da je svaki dokument sadržao samo opšte stvari. Međutim, on nije pružio sudu sve dokumente diplomatske prepiske, bez izuzetka“, navodi list reči predstavnika kijevske delegacije, američkog advokata Dejvida Zionca.

Prema njegovim rečima, Kijev nije ranije planirao da „preplavi sud tolikim obimom dokumenata“, ali sada će note biti predate u celosti.

Ranije je u sudu UN delegacija Rusije saopštila da je u leto 2014. godine u Donbasu bilo 17 sistema „buk“ Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom saslušanja u Hagu, Kijev je optužio Moskvu za podršku terorizma i isporuke oružja u Ukrajinu, kao i diskriminaciju krimskih Tatara i Ukrajinaca na teritoriji Krima.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevske snage 57 puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2017

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 57 puta teškom artiljerijom napale teritoriju DNR. Napadali su 17 naselja. Na donjeckom pravcu napadali su Jasinovatu, Krasni Partizan, Jakovljevku, Spartak, Signalnoe, aerodrom, Volvo Centar, Elenovku, Trudovski. Na...

Nastavak na Vostok.rs...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.03.

Izvor: Vostok.rs, 11.Mar.2017, 11:35

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 10.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.